Petak se čini kao izvrstan povod za organizaciju zabavnog večernjeg druženja. Meksički specijaliteti rado su viđeni na tanjurima diljem svijeta, a za razliku od ‘fast food’ varijante, kod kuće ćete ih pripremiti brzo i u puno laganijoj verziji. Njihove zabave prepoznatljive su po hrani i piću, dobroj glazbi i plesu kojeg ne nedostaje. Uvertiru u proljetni vikend stoga smo odlučili započeti jednostavnim receptima sa sastojcima koje već imate kod kuće. Kada se u obzir uzme način pripreme, mješavina začina i odabir namirnica – meksički specijaliteti pun su pogodak koji će razveseliti prisutne i udovoljiti nepcu svakog gosta.
Omiljene meksičke delicije za druženja s prijateljima
Crveni grah, kukuruz, paprika, meso i riba te razni sirevi prisutni su u pikantnim receptima s okusima Meksika. Odlično je to što možete koristiti smrznute i konzervirane namirnice koje su se pokazale kao odlična alternativa za dane kada ne želite previše vremena provesti u kuhinji. Ukusan obrok gubi svoju čar ako su potrebni sati pripreme, posebno ako vam dolaze gosti i prijatelji na večeru. Uštedite vrijeme i nahranite najdraže uz brze ideje za večeru u nastavku.
Pileća fajita
Sastojci:
- 1kg pilećih prsa
- 3 paprike različitih boja
- 2 žlice fajita začina
- 1 glavica crvenog luka
- 1 avokado
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1/2 limete
- 8 tortilja
- maslinovo ulje za pečenje
Upute:
Narežite meso na kockice, a povrće na trakice. Pirjajte meso na malo maslinovog ulja do rumene boje pa odložite sa strane. Na istom ulju zatim pirjajte povrće s fajita mješavinom začina dok ne omekša pa dodajte meso i na kraju peršin. Tortilje zagrijati u pećnici ili na drugoj tavici, a avokado pomiješajte sa sokom limete i usitnite u kašu vilicom. Premažite umakom tortilje i dodajte meso s povrćem ili poslužite u zdjelicama da si svatko slaže sam.
Mini tacosi
Sastojci:
- 300g tigrovskih škampa
- 150g kukuruza
- 1 konzerva crvenog graha
- 200g gauda sira
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 1 žličica kumina
- 1/2 žličice timijana
- sol i papar
- mini tortilje
- kiselo vrhnje
Upute:
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a na srednje jakoj vatri pirjajte škampe sa začinima. Dodajte kukuruz, peršin i grah dok sva tekućina ne ispari. Mini tortilje premažite maslinovim uljem, poslažite u kalup za pečenje te formirajte čamčiće i pecite ih 10ak minuta dok ne očvrsnu. Napunite ih nadjevom i posipajte ribanim sirom. Poslužite s kiselim vrhnjem.
Juneća enchilada
Sastojci:
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 500g mljevene junetine
- 100g kukuruza
- 2 žličice chilija u prahu
- 2 konzerve pelata
- 1 crvena paprika
- 3 rajčice
- 200g ribanog sira
- maslinovo ulje za pečenje
- meksički miks začina
- mladi luk
Upute:
Na tavi zagrijati ulje i pirjati meso pa dodati konzervu pelata i sjeckane rajčice dok se sve ne poveže. Zatim dodajte sve začine i uz neprestano miješanje kuhajte 10ak minuta. U vatrostalnu zdjelu rasporedite malo iz druge konzerve pelata, tortilje napunite povrćem i mesom te ih zarolajte. Prelijte ostatkom sosa i posipajte sirom te začinite chilijem i mladim lukom. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 20ak minuta.
Quesadilla s tunom
Sastojci:
- 4 konzerve tune
- 100g naribanog cheddar sira
- 1 zelena paprika
- 100g umaka salse
- 2 sitno sjeckana mlada luka
- maslinovo ulje
- meksička mješavina začina
- tortilje
Upute:
U zdjeli izmiješajte sve sastojke, vrlo sitno sjeckane i ravnomjerno rasporedite po polovinama tortilja te ih preklopite. Na malo maslinovog ulja na tavi pržite ih sa svake strane par minuta dok ne poprime zlatnu boju, a sir se ne rastopi i sve poveže. Prepolovite tortilje na trokute i poslužite toplo.
Foto: Unsplash, Instagram