Donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa
Donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa

Donosimo nekoliko ideja kako
iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa

Nakon produženog vikenda koji je protekao u blagdanskom raspoloženju i uz dobru hranu, početak radnog tjedna koji je uz to započeo kišom, mnogima pada teško. Povratak u realnost ispunjenu poslovnim i privatnim obavezama od kojih smo se barem nakratko odmaknuli, ne ostavlja mnogo vremena za kuhanje i smišljanje obroka za naredni tjedan.

Uskršnjih delicija na stolu tijekom vikenda zasigurno nije nedostajalo, a u hladnjaku po posudicama tako su se našli ostaci s kojima ne znate što učiniti. Bacanje hrane nije opcija, a ako niste uspjeli podijeliti susjedima i bližnjima šunku, jaja i francusku salatu imamo nekoliko ideja uz koje uskršnji ostaci postaju novi ukusni obroci.

Ostaci francuske salate

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • francuska salata
  • 1/2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • dimljeni losos
  • sol, papar, bosiljak

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a u međuvremenu razvaljajte lisnato tijesto te ga premjestite u lim za pečenje, obložen papirom. Luk nasjeckajte na sitno te pirjajte s češnjakom i cijelim rajčicama. Odvojite rajčice na tanjurić, a nadjev od luka stavite na lisnato tijesto, zatim dodajte francusku salatu te za kraj posložite komadiće dimljenog lososa i cijele rajčice. Posipajte začinima i pecite u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva.

Sendvič s jajima i umakom od hrena

Sastojci za sendvič:

  • 6 tvrdo kuhanih jaja
  • 1/2 šalice mladog luka
  • nekoliko šnita kruha

Sastojci za umak od hrena:

  • 1 žlica hrena
  • 1 žličica senfa
  • 1/2 žličice suhog kopra
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • sol i papar

Upute:

Jaja nasjeckajte na kockice. Sastojke za umak izmiješajte u zdjelici pa ubacite jaja. Kruh prepecite na suhoj tavici do zlatne boje, žlicom rasporedite nadjev pa preklopite drugom šnitom i po želji razrežite na trokute.

Punjene palačinke

Sastojci za palačinke:

  • 3 jaja
  • 250g glatkog brašna
  • 150ml mlijeka
  • 200ml vode
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja

Sastojci za nadjev:

  • komadići kuhane šunke
  • 150g ricotta sira
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 žlica suhog vlasca
  • sol i papar

** naribani punomasni sir za posipati, maslinovo ulje za premazivanje palačinki

Upute:

Pripremite palačinke malo deblje nego inače kako bi zadržale smjesu. Ostatke šunke nasjeckajte na komadiće a na tavi prepecite kriške rajčica s par kapi maslinovog ulja. U zdjeli pomiješajte ricotta sir, vlasac, sol, papar i šunku. Na polovinu palačinke žlicom stavite smjesu, dodajte rajčice te smotajte palačinke i složite ih u lim za pečenje. Premažite maslinovim uljem i posipajte sirom, pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.

Bolognese sa špagetima

Sastojci:

  • kockice kuhane šunke
  • 1 konzerva pelata
  • 2 srednje rajčice
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 crveni luk
  • šaka svježeg peršina
  • sol i papar
  • 1 žličica bosiljka
  • 1 žličica origana
  • 1/2 žličice chilija
  • 1 paket špageta
  • 2 žlice maslinovog ulja

Upute:

Na luku i češnjaku pirjajte sitno sjeckanu šunku i začine s komadima rajčice. Kada poprimi zlatnu boju dodajte pelate i ostavite da se kuha na laganoj vatri barem 15 minuta. U kipuću, slanu vodu ubacite špagete, kada su gotove procijedite ih, prelijte umakom i posipajte svježim peršinom.

Foto: Instagram (@nzakyna)

Učitati još
Zatvori