Nakon produženog vikenda koji je protekao u blagdanskom raspoloženju i uz dobru hranu, početak radnog tjedna koji je uz to započeo kišom, mnogima pada teško. Povratak u realnost ispunjenu poslovnim i privatnim obavezama od kojih smo se barem nakratko odmaknuli, ne ostavlja mnogo vremena za kuhanje i smišljanje obroka za naredni tjedan.
Uskršnjih delicija na stolu tijekom vikenda zasigurno nije nedostajalo, a u hladnjaku po posudicama tako su se našli ostaci s kojima ne znate što učiniti. Bacanje hrane nije opcija, a ako niste uspjeli podijeliti susjedima i bližnjima šunku, jaja i francusku salatu imamo nekoliko ideja uz koje uskršnji ostaci postaju novi ukusni obroci.
Ostaci francuske salate
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- francuska salata
- 1/2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica cherry rajčica
- 2 žlice maslinovog ulja
- dimljeni losos
- sol, papar, bosiljak
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a u međuvremenu razvaljajte lisnato tijesto te ga premjestite u lim za pečenje, obložen papirom. Luk nasjeckajte na sitno te pirjajte s češnjakom i cijelim rajčicama. Odvojite rajčice na tanjurić, a nadjev od luka stavite na lisnato tijesto, zatim dodajte francusku salatu te za kraj posložite komadiće dimljenog lososa i cijele rajčice. Posipajte začinima i pecite u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva.
Sendvič s jajima i umakom od hrena
Sastojci za sendvič:
- 6 tvrdo kuhanih jaja
- 1/2 šalice mladog luka
- nekoliko šnita kruha
Sastojci za umak od hrena:
- 1 žlica hrena
- 1 žličica senfa
- 1/2 žličice suhog kopra
- 3 žlice grčkog jogurta
- sol i papar
Upute:
Jaja nasjeckajte na kockice. Sastojke za umak izmiješajte u zdjelici pa ubacite jaja. Kruh prepecite na suhoj tavici do zlatne boje, žlicom rasporedite nadjev pa preklopite drugom šnitom i po želji razrežite na trokute.
Punjene palačinke
Sastojci za palačinke:
- 3 jaja
- 250g glatkog brašna
- 150ml mlijeka
- 200ml vode
- prstohvat soli
- 1 žlica ulja
Sastojci za nadjev:
- komadići kuhane šunke
- 150g ricotta sira
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 žlica suhog vlasca
- sol i papar
** naribani punomasni sir za posipati, maslinovo ulje za premazivanje palačinki
Upute:
Pripremite palačinke malo deblje nego inače kako bi zadržale smjesu. Ostatke šunke nasjeckajte na komadiće a na tavi prepecite kriške rajčica s par kapi maslinovog ulja. U zdjeli pomiješajte ricotta sir, vlasac, sol, papar i šunku. Na polovinu palačinke žlicom stavite smjesu, dodajte rajčice te smotajte palačinke i složite ih u lim za pečenje. Premažite maslinovim uljem i posipajte sirom, pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.
Bolognese sa špagetima
Sastojci:
- kockice kuhane šunke
- 1 konzerva pelata
- 2 srednje rajčice
- 3 češnja češnjaka
- 1 crveni luk
- šaka svježeg peršina
- sol i papar
- 1 žličica bosiljka
- 1 žličica origana
- 1/2 žličice chilija
- 1 paket špageta
- 2 žlice maslinovog ulja
Upute:
Na luku i češnjaku pirjajte sitno sjeckanu šunku i začine s komadima rajčice. Kada poprimi zlatnu boju dodajte pelate i ostavite da se kuha na laganoj vatri barem 15 minuta. U kipuću, slanu vodu ubacite špagete, kada su gotove procijedite ih, prelijte umakom i posipajte svježim peršinom.
Foto: Instagram (@nzakyna)