Kelj je unazad nekoliko godina osvojio manekenke, blogerice, trendseterice i sve foodie entuzijastice. Zašto je postao toliko popularan kada smo ga kao djeca nerado jeli u varivu? Naime, kelj ima specifičan okus i da bi bio ukusan treba ga znati kombinirati s pravim namirnicama. Sigurno ste čuli za to da ‘masiranje’ kelja tjera njegovu gorčinu i čini ga slatkastim. Baš takav je idealan za ubacivanje u smoothie koji će biti sve češće izbor za snack ili međuobrok u toplijim danima.
O njegovim nutritivnim i energetskim vrijednostima zaista se ima mnogo za reći. Općenito, lisnato zeleno povrće savršeno je za detoksikaciju i čišćenje organizma. Nakon duge zime upravo nam je ona potrebna kako bi povratili energiju, ali i odmorili probavu. Ako želite ubaciti više zelenog povrća u svoje obroke postoji bezbroj načina da to učinite. Kelj u smoothieju samo je jedan od njih, a uz ova dva recepta jako ćete ga zavoljeti.
Kelj za najfiniji milkshake smoothie
Sastojci:
- 250ml bademovog mlijeka + 1/2 žličice kokosovog ulja
- 2 smrznute banane
- 70g indijskih oraščića
- 2 šalice sjeckanog
- 4 Medjool datulje
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žlica limetinog soka
** maslac od kikirikija i granola za nadjev
Upute:
Prije sjeckanja listove kelja masirajte s uljem dok ne omekša. Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte, a po želji dodajte žlicu maslaca od kikirikija i posipajte granolom.
Mango + pistacije
Sastojci:
- 2 šalice kelja + 1/2 žličice kokosovog ulja
- 1 banana
- 1 šalica smrznutog manga
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 2 žlice pistacija
- 1/3 žličice svježeg đumbira
Upute:
Kelj masirajte kao i u prethodnom receptu. U blender ubacite sve sastojke i pulsirajte dok se smjesa ne poveže u jednoličnu, svilenkastu masu.
Foto: Instagram