Izreku da je hrana lijek, sigurno ste čuli već puno puta. Obroci koji ‘liječe’ i podižu raspoloženje, poznatiji kao comfort food, popularniji su u hladnijim mjesecima. Imamo nekoliko ideja kako svestrano lisnato tijesto pripremiti za snack, ručak ili večeru. Osim što je pristupačno i gotovo svugdje ga možete kupiti, lisnato tijesto definitivno se nalazi pri vrhu comfort ljestvice.
Lisnato tijesto u najfinijim kombinacijama
Lisnato tijesto je s razlogom favorit u comfort receptima diljem svijeta. Svoju popularnost stekao je zbog izrazito lake pripreme, ali i svestranog karaktera koji ga čini podjednako finim u slatkim i slanim varijantama. Lisnato tijesto je temelj u pripremi mnogih jela poput raznih košarica, savijača pa čak i pizze. Strastveni gurmani možda će se iskušati u pripremi domaćeg, a ograničenja zaista ne postoje pa kreativnost maksimalno prilagodite ukusu. Inspiraciju za slasne i brze obroke koji će začiniti druženja s najmilijima potražite u nastavku.
Svitak s lososom i špinatom
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- 300g lisnatog tijesta
- 300g svježeg špinata
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- maslinovo ulje
- 4 kuhana jaja
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Filete lososa operite te odstranite kožu, utrljajte maslinovo ulje sol i papar. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od 3mm te posložite špinat i i sitno sjeckani češnjak. Na polovinu tijesta sa špinatom stavite losos, dodajte kuhana jaja i preklopite rub, dobro utisnite. Pecite 20ak minuta do zlatne boje.
Hrskava povrtna pita
Sastojci:
- 350g lisnatog tijesta
- 1 žuti luk
- 2 slatka krumpira
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 konzerva slanutka
- 1 žlica kokosovog ulja
- 150g milerama
- 1 žličica soli
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 1/2 žličice papra
- šaka svježeg peršina
- 1 jaje
Upute:
Uključite pećnicu na 2oo stupnjeva i razvaljajte tijesto na dva dijela, jedan neka bude malo manji. Onaj veći stavite u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom, razvucite rubove kako smjesa ne bi ispala. Na kokosovom ulju pirjajte luk i slatki krumpir narezan na manje kockice dok ne omekša. Začinite pa dodajte isprani grah i slanutak te dobro promiješajte. Maknite s vatre i dodajte mileram pa sipajte na tijesto. Preklopite vrh ostatkom tijesta, a možete ga razrezati i na trakice pa slagati za efektniji izgled. Premažite razmućenim jajem i pecite 20 minuta.
Spirale s Pestom
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 100g zelenog Pesto umaka
- 1/2 šalice parmezana
- svježe mljeveni papar
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte lisnato tijesto na dva jednaka dijela. Jedan premažite Pestom, posipajte sirom i začinite paprom. Na njega položite drugu polovicu te lagano pritisnite da se spoje. Narežite na trakice i okrenite svaku nekoliko puta kako bi dobili oblik spirale. Lim za pečenje obložite papirom, posložite spirale s malo razmaka te pecite 12 do 15 minuta.
Cheesy košarice s rajčicom
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 crveni luk
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 1 žličica suhog vlasca + 1 žličica suhog bosiljka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 šalice mozzarelle
- 1/2 šalice zrnatog sira
Upute:
Kalup za muffine premažite maslinovim uljem pa uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na 3mm debljine te ga izrežite na onoliko dijelova koliko mjesta ima u kalupu. Narežite rajčicu i luk te pomiješajte sa začinima i naribanog mozzarellom. Košarice napunite zrnatim sirom i smjesom od rajčice pa zapecite 20ak minuta.
Aromatični puding: Umm Ali
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 2 šalice mlijeka + 1 šalica kondenziranog mlijeka
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- 1/3 šalice sjeckanih pistacija
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice grožđica
- 1 žlica cimeta
- 4 žlice kokosovog brašna
- 2 jaja
Upute:
Pećnicu uključite na 200 stupnjeva, razvaljajte tijesto, premažite jajetom i pecite 10 do 15 minuta. U zdjeli izmiješajte mlijeko, vaniliju, jaje i kokos. Kada se lisnato tijesto ohladilo, rukama ga trgajte na komade i slažite u slojevima u vatrostalnu posudu. Posipajte pistacijom i bademima pa prelijte mlijekom, a za kraj posipajte grožđicama i cimetom. Pecite 30 minuta, poslužite toplo.
Cimet rolice s Nutellom
Sastojci:
- 350g lisnatog tijesta
- 1 šalica Nutelle
- 3 vanilin šećera + 1 žlica cimeta
- 1 jaje
Upute:
Razvaljajte lisnato tijesto što tanje. Premažite ga Nutellom, a u zdjeli pomiješajte cimet i vanilin šećer. Posipajte, zarolajte, premažite jajetom i pecite 20 minuta na 200 stupnjeva.
Foto: Instagram, Unsplash