Početak proljeća možda je čak najbolja motivacija za pozitivne promjene u našim životima. Tako će mnogi pristupiti tjelesnoj aktivnosti ozbiljnije, a s time dolazi i promjena u načinu prehrane. Prije više od 30 godina, na današnji dan se počeo obilježavati Svjetski dan bez mesa, a s ciljem razbijanja mitovima o mesu. O vegetarijanstvu, veganstvu i ostalim načinima prehrane iz dana u dan sve više čitamo. Oni koji ih prakticiraju možda će istaknuti da je to puno više od ‘prehrane’. Stil života ili filozofija čak na koju se u moderno doba i iz brojnih razloga odlučuje sve više ljudi. Bezmesni recepti odličan su način i vrlo lagan prvi korak na putu ka holističkom životu.
Bezmesni recepti koje ćete zavoljeti
Dobro je poznato da je meso teže probavljivo za razliku od voća i povrća, stoga je čak i preporučljivo koji dan u tjednu izostaviti ga s jelovnika i odmoriti probavu. Jedan od mitova koje ste i sami sigurno čuli je da se kroz bezmesni obrok ne možemo dovoljno najesti. Nutritivno gledano, postoje brojne alternative koje će vas zahvaljujući vlaknima i proteinima ne samo zasititi već i opskrbiti svime što je tijelu potrebno da bude jako i zdravo. Bezmesni recepti uvjerit će vas da hrana bez mesa može biti jako ukusna, potražite ih u nastavku.
Vege okruglice u crvenom umaku
- 1 žlica kokosovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 1 crveni luk
- 400g patlidžana
- 1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica
- 1 šalica leće iz konzerve
- 1/3 šalice crnih maslina
- 1/2 cijeđenog limuna
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- 2 žlice tahinija
- 1 žličica kumina
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica soli
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 500g pasirane rajčice
- 1/3 žličice chilija u prahu
- 1 žlica suhog origana
- tjestenina
** svježi peršin za posipavanje
Upute:
Za okruglice na laganoj vatri pirjajte luk i češnjak, a zatim dodajte očišćene patlidžane. U blenderu izmiksajte zobene pahuljice pa dodajte sve sastojke (leću isperite) i pulsirajte dok smjesa ne postane jednolika. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a na lim za pečenje stavite papir. Mokrim rukama oblikujte okruglice te ih pecite 15ak minuta do zlatne boje. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama. Pirjajte češnjak na maslinovom ulju, dodajte pasiranu rajčicu, chili i origano. Na laganoj vatri, poklopljeno kuhajte 10ak minuta. Okruglice ohladite, ubacite u umak i prelijte preko tjestenine. Poslužite posipano sa svježim peršinom.
Aromatični curry
Sastojci:
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 veliki žuti luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 1 konzerva leće
- 1/2 žlice đumbira
- 2 žličice curryja u prahu
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica kumina
** basmati riža, avokado, grčki jogurt, mješavina chilija i papra za posluživanje
Upute:
Luk i češnjak pirjajte na ulju sa svim začinima i narezanom mrkvom. Nakon 10 minuta ubacite smjesu u blender i usitnite pa vratite nazad u lonac, dodajte leću i zalijte s kokosovim mlijekom. Poklopite pa na srednjoj vatri kuhajte 20 minuta dok se sve ne poveže i zgusne. U međuvremenu isperite rižu i skuhajte ju u omjeru 1:2 dok sva voda ne ispari. Ponovno ju procijedite te poslužite uz curry, a po želji dodajte avokado, žlicu grčkog jogurta te chili i papar.
Burgeri od kvinoje
Sastojci:
- 1/2 šalice kvinoje
- 1/2 šalice crvene leće
- 1.5 šalice vode
- 1 žličica curryja u prahu
- 1 žličica soli
- 1/2 papra
- 1/2 žličice kumina
- 4 žlice zobi
- 1 jaje
** peciva, rajčica, rukola, humus
Upute:
Kvinoju, leću, curry, sol i kumin stavite u lonac te dodajte 1.5 šalicu vode dok zavrije, a onda smanjite vatru. Kuhajte 10-15 minuta dok sva voda ne ispari. U međuvremenu operite povrće te premažite pecivo na donjoj strani s humusom. Nakon što se smjesa ohladi, dodajte jaje i zob. Oblikujte deblje burgere te ih pecite na par kapi ulja 3-5 minuta sa svake strane te složite u pecivo slojeve po želji.
Lađice slatkog krumpira
Sastojci za slanutak + tahini:
- 5 velikih slatkih krumpira
- 1 konzerva slanutka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice korijandera
- 1/2 šalice cherry rajčica
** ¼ šalice tahinija, 3 žlice soka limuna, 1 češanj češnjaka, 1/2 žličice soli, 2 žlice vode
Sastojci za grah + guacamole:
- 1 crveni luk
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice kumina
- 1/3 žličice papra
- par listova kelja
- 1 žlica tahinija
- 1/2 žlice meda
** 1 avokado, 1/2 soka limete, prstohvat soli, 1/3 žličice chilija
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Slatki krumpir operite, premažite maslinovim uljem i ispikajte vilicom. Stavite u pećnicu 50 minuta dok potpuno ne omekšaju. Za prvu varijantu sa slanutkom, marinirajte ga sa začinima i rajčicama te prepecite na tavici. Za tahini dressing sve sastojke ubacite u blender. Prerežite batat po sredini i udubite vilicom, napunite smjesom i prelijte tahini dresingom.
Grah isperite i pomiješajte sa začinima. Kelj nasjeckajte pa u zdjeli ‘masirajte’ s 1 žlicom tahinija i medom. U zdjeli vilicom usitnite avokado sa sokom limete i začinima. Napunite preostali batat grahom i guacamole nadjevom.
Foto: Instagram