Tjestenina je jeftina i ukusna namirnica koju svi imamo negdje u kuhinji. Iako je često ozloglašena, ako se konzumira u umjerenim količinama ona je potpuno ‘bezopasna’. Pogotovo kada govorimo o receptima koja kroz maštovite, a jednostavne obroke ustvari ‘hrani’ dušu, a o njoj ste već sigurno imali prilike čitati.
Danas postoje brojne varijacije ove divne namirnice poput one bez glutena, od leće i raznih drugih žitarica i grahorica. Takva tjestenina je nutritivno bogatiji izbor od one obične, bijele no to nije tema ovog članka. Comfort food je ustvari svaka hrana koja pruža emocionalno zadovoljstvo svakim zalogajem, pa postoji li bolje vrijeme nego kraj tjedna hedonističko gastro uživanje? Tjestenina u ‘comfort’ receptima čeka vas u nastavku.
Projekt tjestenina: Cheeseburger makaroni
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 300g mljevene junetine
- 1 veliki žuti luk
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 4 žlice rajčice iz tube
- 1 žlica češnjaka u granulama
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 velika sjeckana rajčica
- 2 šalice Cheddar sira naribanog
- 1 šalica mlijeka po izboru
- 3 šalice makarona
- svježi peršin za posipavanje
Upute:
Na luku i maslinovom ulju pirjajte meso, rajčicu iz rube, sjeckanu rajčicu i začine. Podlijevajte s temeljcem, a tjesteninu skuhajte ‘al dente’ i ocijedite. Ubacite u lonac meso i ostatak temeljca, dobro izmiješajte te posipajte sirom i poklopite. Prije posluživanja posipajte peršinom.
Alfredo s indijskim oraščićima
Sastojci:
- 1.5 šalice indijskih oraščića
- 3 žlice prehrambenog kvasca
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice papra
- 2 žlice naribanog parmezana
- 2 šalice bademovog mlijeka
- nekoliko cherry rajčica
- 1 žlica maslinovog ulja
- 300g špageta
Upute:
Indijske oraščiće potopite barem 30 minuta u kipuću vodu. Ubacite ih u blender i izmiksajte s češnjakom, kvascem, parmezanom, soli i paprom. Narežite rajčice na pola i na tavici propržite na maslinovom ulju. Smjesu iz blendera stavite u lonac te dodajte mlijeko i kuhajte uz neprestano miješanje na laganoj vatri 5 do 10 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu te pomiješajte s umakom. Poslužite s rajčicama i dodatnim parmezanom po želji.
Tjestenina s gljivama i kozjim sirom
Sastojci:
- 4 žlice maslaca
- 1 žlica češnjaka u granulama
- 1/2 žličice mljevenih papričica
- 1/4 šalice bosiljka, origana i suhog peršina
- 2 šalice svježeg špinata
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 400g miješanih gljiva
- 1/2 šalice svježeg kozjeg sira
- limun za posluživanje
Upute:
Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi. U međuvremenu na maslacu pirjajte sve začine i gljive, na kraju dodajte sjeckani špinat. Sve ubacite u zdjelu s tjesteninom te posipajte kozjim sirom. Dobro izmiješajte i poslužite uz kriške limuna.
Pene s piletinom i kremastom tikvom
Sastojci:
- 1/2 butternut tikve
- 2 šalice pene tjestenine
- 250g file pilećih prsa rezanih na trakice
- 1 veliki crveni luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žličice curryja
- 1/2 žličice kurkume
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 1/3 žličice kumina
- 1 žlica soli
- 1/3 žličice papra
- 1/3 žličice chilija
** svježi peršin za posluživanje
Upute:
Na maslinovom ulju pirjajte luk (krupnije rezan) 10ak minuta, dodajte piletinu i pecite još malo na lagano vatri do zlatne boje. Pene skuhajte u slanoj vodi prema uputama. Tikvu očistite i narežite na komade pa skuhajte 15ak minuta. Nekoliko komada ostavite sa strane, a ostatak ubacite sa začinima u blender te izmiksajte. Prelijte umak preko tjestenine, dodajte preostale komadiće tikve i luk s piletinom. Dobro izmiješajte i poslužite sa svježesjeckanim peršinom.
Foto: Instagram