Pravi ljetni recept za Svjetski dan čokolade

Pravi ljetni recept za
Svjetski dan čokolade

Postoji nekoliko nesuglasica oko točnog datuma Svjetskog dana čokolade. Neki kažu da je u rujnu, neki cijelu veljaču proglašavaju mjesecom čokolade, dok treći pak današnji dan smatraju pravim danom čokolade. Nije niti neobično, jer da se nas pita svaki dan bi slavili ovu omiljenu slasticu u svim mogućim njenim oblicima.

cokotresnje4

Danas smo odabrali jedan pravi ljetni recept koji je uz to i čokoladan – košarice s dvije vrste čokolade i trešnjama s bloga Torta, pinjur, pjat, a na istom se blogu skriva još mnoštvo čokoladnih delicija ako niste raspoloženi za ovu sezonsku voćnu kombinaciju, bez problema ćete pronaći nešto za sebe. Kako se košarice pripremaju pročitajte u nastavku.

Sastojci za 20ak košarica:

200 g brašna
3 g praška za pecivo
30 g šećera u prahu
2 žumanjka
125 g hladnog maslaca
po potrebi žlica hladne vode

cokotresnje5

Za premaz:
1 žumanjak
1 jušna žlica slatkog vrhnja

Krema:
200 g sirnog namaza
150 g tamne čokolade
200 g bijele čokolade
250 g slatkog vrhnja

čokolada za dekoraciju trešanja
trešnje
listići metvice

cokotresnje2

Prosijte brašno s praškom za pecivo i šećerom u prahu. Napravite jamicu u sredini te dodajte na listiće narezani maslac te žumanjak. Bez da puno rukama zagrijavate smjesu (znači – mijesite vrhovima prstiju) spojite sve sastojke. Ovisno o veličini žumanjaka možda će vam biti potrebna i žlica hladne vode. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem pola sata. Od tijesta odvajajte kuglice, svaku stavite u silikonski kalup za muffine i vrhovima prstiju izvucite tijesto do vrha kalupa.

cokotresnje6

Košarice pecite u prethodno zagrijanoj peći na 180°C cca 12 minuta, a onda ih izvadite i vruće premažite (iznutra i bez vađenja iz kalupa!) razmućenim žumanjkom i slatkim vrhnjem te sve vratite u peć još 3-5 min, dok malo ne porumene. Razlog zašto ih premazujem je što ovako košarice ostaju duže prhke i ne povuku odmah vlagu iz kreme. Ukoliko ih ne želite premazivati žumanjkom i vrhnjem možete ih prije nadjevanja kremom iznutra premazati rastopljenom čokoladom. Pečene košarice ostavite u kalupima da se dobro ohlade i tek ih tada izvadite iz kalupa.

cokotresnje3

Za kremu napravite crni i bijeli ganache. Crni od 150 g tamne čokolade i 150 g slatkog vrhnja te bijeli od 200 g bijele čokolade i 100 g slatkog vrhnja (zagrijete slatko vrhnje i prelijete ga preko nasjeckane čokolade te miješate dok se sva čokolada ne rastopi). Ostavite da se kreme ohlade na sobnu temperaturu.

Raspodijelite sirni namaz na način da 130 g stavite u crnu kremu i sve kratko smiksate, a 70 g stavite u bijelu kremu i također smiksate te napunite košarice s obje kreme.

Za dekoraciju trešnjama (ili višnjama) odstranite košticu, ali pazite da im peteljka ostane. Umačite ih u rastopljenu čokoladu i objesite ih da se čokolada stegne. Uživajte!

cokotresnje1

Foto: Torta, pinjur, pjat

Učitati još
Zatvori