Iako je vikend uglavnom “rezerviran” za uživanje u slasticama i opuštanju uz ukusnu hranu i čavrljanje s prijateljima, zašto ne bismo i ponedjeljak pretvorili u dan ispunjen dekadencijom. Iako su danas pred većinom vas brojne obveze, uvijek možete djelić vremena izdvojiti za hedonizam. Uz dobru organizaciju i malo opušteniji pristup dnevnim obvezama, možete biti sigurni da ćete na vrijeme ispuniti sve zadatke koji su pred vama, a u isto vrijeme i uživati u svakom trenutku. Kako onom produktivnom kada je posao u pitanju, tako i u onim slatkim sitnicama koje će vas zbližiti s kolegama na poslu i ukućanima. Tijekom dana je uvijek dobro pokloniti pažnju ljudima s kojima ste okruženi i to je najbolji način za team building na dnevnom nivou, ali i efikasan način za stjecanje reputacije u krugovima u kojima se krećete i djelujete. Hladnoća i rezerviranost, ipak imaju granicu dobrog ukusa.
Uz slastan zalogaj, svaki je razgovor ugodniji, a dan ispunjeniji. Kako biste zaboravili na mit (ili činjenicu) da je ponedjeljak najdepresivniji dan u tjednu, priuštite si ukusne slatke zalogaje uz koje će kava, čaj i poslijepodnevni predah dobiti novo značenje i novi osjećaj – pun ugode.
U nastavku smo za vas izdvojili dva super ukusna recepta koji će vas osvojiti na prvo kušanje.
Čokoladni kruh s tikvicama i kokosom
SASTOJCI
- 1 šalica brašna
- 1/2 šalice nezaslađenog kakao praha
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice kardamoma
- 1/2 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1/2 šalice tamne čokolade
- 2 jaja
- 1/2 šalice kokosa
- 1/2 šalice šećera
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/4 šalice mlaćenice, na sobnoj temperaturi
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 šalice isjeckanih tikvica
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Lagano nauljite pergamentni papir i time obložite kalup za pečenje. U zdjelu dodajte brašno, zatim kakao, sodu za pečenje, prašak za pecivo, cimet, kardamom i sol. Umiješajte sjeckanu tamnu čokoladu. U drugoj zdjeli, umutite zajedno jaja, maslinovo ulje, mlaćenicu i vanilu. Dodajte naribanu tikvicu i promiješajte. Izlijte ovu smjesu u suhu smjesu i promiješajte dok se ne spoji.
Ulijte tijesto u pripremljen kalup i pecite oko 50 minuta. Pustite da se kruh ohladi u tavi na žičanom stalku 20 minuta, a zatim izvadite iz tave i pustite da se potpuno ohladi na stalku.
Francuski voćni kruh
SASTOJCI
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 1/2 šalice cijelih badema
- 1/2 šalice kandirane narančine kore
- 1/2 šalice suhih marelica
- 1/2 šalice suhih šljiva
- 2 šalice meda
- 1 1/4 šalice mlijeka
- 2 žličice krupne soli
- 2 štapića cimeta
- 3 zvjezdice anisa
- 3 šalice glatkog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 2 žličice sode bikarbone
- 2 velika jaja
PRIPREMA
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Podmažite protvan s topljenim maslacem. Tostirajte bademe na limu za pečenje, dok ne postignete zlatno smeđu boju, 6-8 minuta. Grubo nasjeckajte marelice, šljive i bademe.
U posudu ubacite med, mlijeko, sol, cimet i anis i zagrijavajte u srednjoj tavi na srednjoj vatri. U međuvremenu, umutite brašno, prašak za pecivo i soda za pečenje u veliku zdjelu. Možete dodati i neku vama posebnu mješavinu začina koju volite. Procijedite mješavinu meda kroz sitno sito i umutite da se spoji. Dodajte jaja i umutite u smjesu. Koristeći lopaticu, rasporedite smjesu. Tijesto podijelite između pripremljenih posuda, ispunite ih oko tri četvrtine. Pecite kruh sve dok vrhovi ne postanu zlatno-smeđi (oko 40 minuta).
Neka se kruh ohladi 10 minuta u tavi, zatim pažljivo uklonite iz tave i prebacite u žičani stalak. Kruh se može čak napraviti do pet dana unaprijed. U tom slučaju ga čvrsto omotajte i čuvajte na sobnoj temperaturi ili zamrznite do mjesec dana.
Slatkim kriškama, razveselite kolege na poslu kada je dan oblačan.
Foto: