Čokoladni souffle je poznati francuski desert u kojem diljem svijeta uživaju čokoljupci. Zimski dani u kojima temperatura svakim danom pada sve više ispod ništice jednostavno su nezamislivi bez toplih, slatkih deserata. Pravi ‘comfort food’ zasigurno su sve čokoladne verzije, no jedna se posebno istaknula kao najpoželjnija na blagdanskoj trpezi. Souffle ima nekoliko imena pa ćete ga pronaći pod nazivima lava cake ili nabujak na našem području. Za njega će vam trebati tek par sastojaka, a gotovo sigurno ih već imate u hladnjaku.
Ako vam je potrebno nešto kratko i slatko za goste koji su pokucali iznenada, onda ga umjesto u šarmantnim keramičkim zdjelicama ispecite u kalupu za muffine.
Čokoladni souffle u divnoj jednostavnosti ipak je zadržao svoju raskoš. Topla čokolada i pjenasta, lagana tekstura pružaju pravi omjer najfinijih okusa. Pravi gurmani dobro znaju onaj osjećaj kada u sredinu soufflea stave žlicu. Trenutak kada tijesto puca, a vruća čokolada razlije se po tanjuru. No, ovaj recept malo je drugačiji, jer u smjesu se nariba i korica naranče. Za one koji souffle žele podići na drugu razinu, poslužite ga s kuglicom sladoleda, pekmezom ili svježim voćem.
Brzi i raskošni souffle za iznenadne goste
Sastojci:
- 200 gr maslaca
- 4 jaja
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlica kakaa za kolače
- 150g brašna
- 200g tamne čokolade
- korica naranče
Priprema:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Kalupe za muffine ili posudice za souffle premažite maslacem. Maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri, pazite da ne zagori. Idealno bi bilo otopiti ju na pari. U zdjeli pomiješajte jaja, ekstrakt vanilije i šećer. Dodajte otopljenu čokoladu, kakao, koricu naranče i brašno. Smjesu sipajte skoro do vrha, ostavite malo mjesta te pecite 10 minuta. Pričekajte par minuta Potom čokoladni souffle izvadite iz pećnice, pričekajte minutu do dvije i poslužite uz sladoled od vanilije.
Foto: Instagram, Unsplash