Gingerbread u svim svojim varijacijama nalazi se pri samom vrhu najpoželjnijih blagdanskih slastica. Miris i okus cimeta i meda, toliko je jednostavna mješavina okusa, a krajnji rezultat je toliko raskošan i neodoljiv. Potpuno je nemoguće zamisliti blagdanski stol bez gingerbread delicija koje osim što su toliko ukusne, savršeno se kombinairaju s najrazličitijim kremama te izgledaju toliko dekorativno da svu pažnju usmjeravaju na sebe.
Pisali smo već o bogatoj gingerbread torti koja će ovogodišnji blagdanski stol učiniti još svečanijim, a sada vam donosimo kombinaciju gingerbreada i cheesecake. Te dvije toliko obožavane poslastice izraz su čistog uživanja. Želite li igrati na sigurno i svojim gostima ponuditi nešto što će ih oboriti s nogu, onda je to gingervread cheesecake. Lagan, prozračan, dekorativan, upečatljiv i osebujan kolač koji će zauzeti centralno mjesto u fokusu svih sladokusaca pa čak i onih koji to nisu. Ipak je Gingerbread Cheesecake veliki desert za uživanje, pun okusa i začina.
U nastavku donosimo recept koji će obogatiti vaš blagdanski jelovnik.
Gingerbread cheesecake – recept
Kora
- 255g mljevenih keksa
- 1 žlica šećera
- žličica cimeta
- 28g maslaca
Krema
- 678 g krem sira
- 225g smeđeg šećera
- 25g glatkog brašna
- 173g vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice đumbira
- 1 1/2 žličica cimeta
- 4 jaja
Topping
- 300 ml krema za šlag
- 58g šećera u prahu
- 3/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice soka od naranče
- 226 g kremastog sira
Šlag
- 180 ml krema za šlag
- 44 g šećera u prahu
- 1/2 žličica cimeta
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Postupak
Zagrijte pećnicu na 160 ° C. Obložite kalup papirom za pečenje. Kombinirajte sastojke kore u maloj zdjeli. Razvucite dlanom smjesu na dno i na strane kalupa. Pecite koru 10 minuta, zatim ostavite da se ohladi. Pokrijte vanjski dio posude s aluminijskom folijom tako da voda iz vodene kupelji ne može ući. Stavite pripremljenu posudu na stranu. Smanjite pećnicu na 150 ° C.
Električnom mješalicom pomiješajte krem sir, šećer i brašno sve dok se dobro ne sjedine. Učinite to malom brzinom kako biste zadržali manje zraka u smjesi, što može uzrokovati pukotine.
Dodajte vrhnje, ekstrakt vanilije i začine pa pomiješajte na maloj brzini sve dok smjesa ne postane homogena. Dodajte jaja, polako miješajte. Izlijte smjesu na koru i ravnomjerno rasporedite. Pecite 1 sat i 20 minuta. Isključite pećnicu i ostavite tijesto u pećnici sa zatvorenim vratima 30 minuta. Otvorite vrata pećnice i ostavite kolač u pećnici oko 30 minuta. Čuvajte smjesu na hladnom nekoliko sati.
Potom napravite topping. Dodajte šlag, šećer u prahu i začine i miješajte dok smjesa ne postane kruta. Potom smjesu nanesite na kolač. Stavite u hladnjak još 1-2 sata, sve dok mousse nije čvrst, a zatim izvadite iz kalupa. Ukrasite cheesecake gingerbread keksima i uživajte u svom malom blagdanskom remek-djelu.
Foto: Instagram