Savršeni zimski kolač i novi favorit na blagdanskom stolu zasigurno će postati ovaj čokoladni kuglof s brusnicama. Zima nas tjera da više vremena provodimo kod kuće. No i nadolazeći praznici još su jedan razlog da vrijeme u dom iskoristimo za kućna druženja uz dobru hranu. Postoji mnogo inačica ovog slasnog deserta, a generalno se tako naziva svaki kolač koji se priprema u okruglom kalupu s rupom u sredini. Sočni kuglof nije slastica novijeg doba, jer njegova povijest seže daleko u prošlost. U rimskom vojnom logoru nedaleko od Beča pronađen je kalup kakvog koristimo danas, a vjeruje se da su i stari Rimljani rado pripremali kuglof koji je simbolizirao rotirajuće sunce.
Ako se zaputite u Austriju, primijetit ćete kako se on nalazi u gotovo svakom gradskom izlogu popularnih slastičarnica. Kuglof je postao tipični austrijski kolač u kojem su tradicionalno uživali ljudi iz ‘više klase’ uz poslijepodnevni čaj. Na društvenim mrežama pronaći ćete brojne varijante pod hashtagovima #gugelhupf. Bez obzira na to koji recept izabrali, s ovim kolačem ne možete pogriješiti. Lijepo dekorirani blagdanski stol jednostavno ne bi bio potpun bez raskošnog kolača od čokolade. ‘Spužvasta’ tekstura u kombinaciji sa slatkom čokoladom i kiselkastim brusnicama vjerojatno će vas natjerati da se vratite po još jednu krišku. Recept koji ćete rado ponavljati i dijeliti s drugima čeka vas u nastavku.
Čokoladi kuglof s brusnicama
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 1/2 šalice kakaa za kolače
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 žlice kokosovog ulja
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1/2 žlice cimeta
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice brusnica
- 1 šalica grčkog jogurta
- 100g sjeckane tamne čokolade
**100g tamne čokolade + 1 žlica kokosovog ulja za glazuru
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Za glazuru otopite čokoladu i kokos te rashladite, a u zdjeli izmiješajte sve sastojke. Kalup za kuglof premažite kokosovim uljem i posipajte s malo brašna. Sipajte smjesu u kalup te pecite 50 minuta. Kada je kuglof gotov, izvadite ga na tanjur i prelijte glazurom i ukrasite šećerom u prahu ili orašastim plodovima po želji.
Foto: Instagram