Raskošni čokoladni kuglof za najljepši blagdanski stol

Raskošni čokoladni kuglof za
najljepši blagdanski stol

Savršeni zimski kolač i novi favorit na blagdanskom stolu zasigurno će postati ovaj čokoladni kuglof s brusnicama. Zima nas tjera da više vremena provodimo kod kuće. No i nadolazeći praznici još su jedan razlog da vrijeme u dom iskoristimo za kućna druženja uz dobru hranu. Postoji mnogo inačica ovog slasnog deserta, a generalno se tako naziva svaki  kolač koji se priprema u okruglom kalupu s rupom u sredini. Sočni kuglof nije slastica novijeg doba, jer njegova povijest seže daleko u prošlost. U rimskom vojnom logoru nedaleko od Beča pronađen je kalup kakvog koristimo danas, a vjeruje se da su i stari Rimljani rado pripremali kuglof koji je simbolizirao rotirajuće sunce.

Ako se zaputite u Austriju, primijetit ćete kako se on nalazi u gotovo svakom gradskom izlogu popularnih slastičarnica. Kuglof je postao tipični austrijski kolač u kojem su tradicionalno uživali ljudi iz ‘više klase’ uz poslijepodnevni čaj. Na društvenim mrežama pronaći ćete brojne varijante pod hashtagovima #gugelhupf. Bez obzira na to koji recept izabrali, s ovim kolačem ne možete pogriješiti. Lijepo dekorirani blagdanski stol jednostavno ne bi bio potpun bez raskošnog kolača od čokolade. ‘Spužvasta’ tekstura u kombinaciji sa slatkom čokoladom i kiselkastim brusnicama vjerojatno će vas natjerati da se vratite po još jednu krišku. Recept koji ćete rado ponavljati i dijeliti s drugima čeka vas u nastavku.

Čokoladi kuglof s brusnicama

Sastojci:

  • 2 šalice brašna
  • 1/2 šalice kakaa za kolače
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1/2 žlice cimeta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice brusnica
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 100g sjeckane tamne čokolade

**100g tamne čokolade + 1 žlica kokosovog ulja za glazuru

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Za glazuru otopite čokoladu i kokos te rashladite, a u zdjeli izmiješajte sve sastojke. Kalup za kuglof premažite kokosovim uljem i posipajte s malo brašna. Sipajte smjesu u kalup te pecite 50 minuta. Kada je kuglof gotov, izvadite ga na tanjur i prelijte glazurom i ukrasite šećerom u prahu ili orašastim plodovima po želji.

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori