Kladdkaka – savršeni čokoladni kolač iz nove Nordijske kuharice

Kladdkaka – savršeni čokoladni
kolač iz nove Nordijske kuharice

Popularnost Nordijske kulture u posljednjih nekoliko godina zanimljivo je pratiti kao svojevrstan fenomen. Počevši od savršenih interijera koji već na prvi pogled odašilju onaj cosy zimski ugođaj, do hygge filozofije sretnog života. S obzirom na to da se blagdani bliže, mnogi su već u potrazi receptima koji će uljepšati blagdanska druženja u krugu najmilijih. Jedan od njih zasigurno će se naći na ovogodišnjem božićnom meniju, a ime mu je Kladdkaka. Čokoladna torta koja u jednoj kriški pruža baš sve što nam je potrebno. The Nordic Baking Bookautora Magnusa Nilssona stigla je baš u pravo vrijeme. Nordijska kuharica prepuna je tradicionalnih recepata, stvorenih za zimske dane. Švedska čokoladna torta Kladdkaka čeka vas u nastavku.

The Nordic Baking Book

Autor kuharice, Magnus Nilsson chef je poznatog švedskog restorana Faviken, a pisanje ove gastro zbirke najpoznatijih tradicionalnih recepata regije slijedilo je kao logičan potez. Dobro je poznato da ako neku zemlju ili regiju želite upoznati, krenete od njezine gastronomije. Nordijska kuharica oduševit će sve ljubitelje ‘comfort’ hrane za kojom prirodno žudimo u hladnijim mjesecima. Najfinija jela Danske, Finske, Icelanda, Norveške i Švedske uz šaljive fusnote s varijacijama imena i kratkom povijesti recepata čekaju vas unutar korica. Na čak 576 stranica, osim slatkih torti i kolača nalaze se i probrani recepti za vafle, kaše, kruhove, peciva, pekmeze..

Čokoladna Kladdkaka za cozy druženja

Ako volite teksturu brownie kolača onda će se sočna Kladdkaka uskoro naći na vašoj listi omiljenih deserata. Još kada k tome pridodate činjenicu da je torta gotova za 20 minuta, ne treba vam mikser i trebate samo jednu zdjelu.. Čokoladni kolač omiljena je zimska slastica diljem Švedske, a u ljetnim mjesecima poslužuje se uz kuglicu sladoleda od vanilije. Osim da je nastala u Švedskoj, njezino porijeklo nije do kraja poznato, ali smatra se da je prvi puta pripremljena sedamdesetih godina. Netko je imao zaista dobar recept za brownie koji je ustvari postao torta i ubrzo osvojio srca ljudi diljem regije. O njezinoj popularnosti govori i činjenica da je Kladdkaka na švedskim tražilicama najtraženiji slatki recept.

Sastojci:

  • 250g maslaca
  • krušne mrvice za posipavanje
  • 50g tamne sjeckane čokolade
  • 30g kakaa za kolače
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100g šećera
  • 60g glatkog brašna
  • prstohvat soli

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje premažite maslacom i posipajte krušnim mrvicama. Ostatak maslaca otopite na srednje jakoj vatri, dodajte čokoladu uz neprestano miješanje. Suhe sastojke sjedinite, potom umiješajte tekuće sastojke i sve sipajte u lim. Pecite 15 do 20 minuta, ako kolač počne prebrzo tamniti, pokrijte aluminijskom folijom. Kladdkaka će izvana biti pečena, ali iznutra će ostati potpuno mekana i sočna. Po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite s pekmezom od šumsko voća. Rashladite prije rezanja, a u hladnjaku ju možete držati i do tjedan dana.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori