Blagdanski menu uvijek osvoji neodoljivim i maštovitim kombinacijama. Posebno su nam drage one s bogatom čokoladom i intenzivnim začinima koji djeluju toliko opuštajuće. Cimet među njima apsolutno dominira i gotovo je nemoguće zamisliti zimske slastice bez ovog dodatka. Čak su i zimski voćni snackovi nezamislivi bez barem malo cimeta koji u svaki zaloj dodaje malo hedonizma.
S obzirom da ćemo uskoro posegnuti za najraskošnijim zalogajima, ne možemo dopustiti da se na blagdanskom stolu nađe išta obično i nezanimljivo. Stoga ćemo obogatiti čak i peciva,napitke, ali i kruh. Božićni kruh na ovogodišnjoj blagdanskoj ponudi bit će prava poslastica koja će osvojiti baš svakog gosta, a uz to, izgledat će fantastično. Kombinacija preljeva i dekoracija karakterističnih za zimsko doba, savršen su spoj koji će učiniti da ovaj božićni kruh s čokoladom i cimetom bude u središtu pažnje. Prepustite se mašti i priredite kruh za koji će se uvijek tražiti kriška više.
Recept za neodoljivi božićni kruh
Sastojci za tijesto
- 350 g glatkog brašna
- 35 g šećera
- 200 ml toplog mlijeka
- 50 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu
- 100 g čokolade
- 30 g maslaca
- malo cimeta
Postupak
Pomiješajte sastojke za tijesto u glatku i mekanu smjesu. Mijesite onoliko vremena dok tijesto ne postane elastično – oko 10 minuta.
Tijesto prebacite u posudu na toplo mjesto i prekrijte krpom te pustite sat vremena da naraste. Dok tijesto raste otopite čokoladu na pari, dodajte maslac, cimet i sve miješajte dok se ne rastopi. Tijesto premijesite, podijelite u dva dijela pa malo razvaljajte. Jednu polovicu namažite kremom i poklopite drugim dijelom tijesta i dobro pritisnite rubove. Prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje i pustite da odstoji još pola sata. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180°C. Pecite kruh oko 35 min. Pustite da se ohladi do toploga i poslužite uz šalicu toplog napitka.
Foto: Instagram, Unsplash