Italija je zemlja čarobnih prirodnih ljepota, a talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najfinijih u svijetu. Na njene specijalitete rijetko tko ostaje imun, a najpoznatija jela sežu stoljećima unazad. Ljubitelji dobre hrane i bogatih aroma znaju da su sirevi, svježi začini i tijesto sastavni dio talijanskog načina života i nezaobilazna namirnica na tanjuru u svakom obroku. Kako su nastala neka od najpoznatijih jela u kojima uživa cijeli svijet? Najpoznatija jela su definitivno pizza i razne tjestenine, a recepti su nastali u skromnim domovima gdje su se uz tijesto koristile sve dostupne namirnice iz kuhinje i vrta. Tako su nastale i savršene lazanje s mozzarellom i pestom koje ćemo rado pripremiti za brzu večeru. U nastavku potražite recept koji će oživiti okuse Italije u vašem domu.
Lazanje s mozzarelom i pestom
Dobro je poznato da uz fino tijesto, povrće ima apsolutnu prevlast u talijanskoj kuhinji. Najpopularniji sastojak za razne umake definitivno je rajčica koja se koristi svježa, pasirana, ukuhana, dimljena, sa žara, marinirana ili sušena. Pesto je aromatičan umak oplemenjuje razna jela, a gotov je u nekoliko minuta. Ako klasične lazanje začinimo svježim začinima i ukusnom mozzarellom, dobili smo savršeni comfort food uz koji se sredina tjedna lakše preživi.
Sastojci:
- 1 pakiranje lazanja
- 1 staklenka Pesto umaka
- 3 šalice mozzarelle
- 1 šalica ricotta sira
- 1/2 šalice pasirane rajčice
- 1 jaje
- šaka svježeg bosiljka
- 1/2 šalice svježeg peršina
- 1 šalica maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
Upute:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Prema uputama skuhajte lazanje ‘al dente’. Dobro ih ocijedite i isperite hladnom vodom. U zdjeli izmiješajte jaje, sjeckani bosiljak i peršin, ricotta sir, maslinovo ulje, sol, papar i rajčicu. U lim za pečenje složite prvi sloj lazanja i premažite ih pestom iz staklenke te žlicom rasporedite smjesu od ricotta sira, te tako nastavite slagati slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Po vrhu složite narezanu mozzarellu, prekrijte aluminijskom folijom i pecite 35min. Skinite foliju podlijte s malo vode i maslinovog ulja te zapecite još 5 minuta do zlatne boje.