Slatki početak vikenda ne možemo zamisliti bez uživanja u dobroj hrani. Mnogi su jedva dočekali subotu kako bi se posvetili pripremi omiljenih recepata i odmorili od brzinskih obroka u tjednu. No, vikend je vrijeme odmora stoga nitko ne želi provoditi duge sate u kuhinji, a uz ovaj recept zadovoljit ćete i najzahtjevnije članove bez puno muke. Čokoladu i želju za slatkim zamijenite voćem i krenite jačati imunitet za zimu. Sočne datulje u kombinaciji s toplom aromom kuhane kave zamijenit će alarm i probuditi ukućane mirisom. Od maštovitih recepata koji će nas grijati kroz prohladne dane, ovog vikenda izabrali smo slatki kruh. Možete ga jesti kao doručak uz čaj ili jogurt, ali i nakon ručka za zdravi desert. Zasladite vikend i bacite se u pripremukruha s datuljama koji će se razgrabiti u tren oka, a recept potražite u nastavku.
Datulje + orasi + šalica kave = vikend idila
Kruh je uvijek dobra ideja jer on je simbol topline, doma i okupljanja oko stola. Dolazi u raznim kombinacijama okusa – od bakinog kruha ispod peke pa sve do popularnih slatkih verzija s bananama i orašastim plodovima. No, ako ste se zaželjeli novih okusa u svoj recept ubacite datulje. Ova malena voćka s razlogom se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Datulje su pravi pustinjski dragulj, a sadrže lepezu zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti. Meke i sočne, razlikuju se po boji i veličini, a uzgajaju se u toplim krajevima i izvoze diljem svijeta. Odličan su saveznik za zdravu kožu i kosu jer su bogat izvor vlakana i vitamina koji su tijelu neophodni za rad.
Slatki kruh s datuljama
Sastojci:
- 1 šalica jogurta
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 šalice datulja bez koštica
- 1,5 šalice brašna po izboru
- 2 jaja
- 1/2 šalice sjeckanih oraha
- 1/2 šalice sjeckane čokolade za kuhanje
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Upute:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli kroz sito prosipajte brašno, zatim dodajte cimet, muškatni oraščić, sol, prašak za pecivo, čokoladu i sjeckane orahe. U zdjelici vilicom izmiješajte jaja, jogurt i otopljeno kokosovo ulje. Datulje nasjeckajte na komadiće a zatim umiješajte vlažne i suhe sastojke drvenom kuhačom. Smjesa bi trebala biti srednje gusta, dovoljno tekuća da sama klizi iz zdjele. Po potrebi dodati još jogurta ili brašna. U kalup stavite papir za pečenje te izlijte smjesu, pecite 50 do 60 minuta. Čačkalicom ubodite sredinu, ako je suha, slatki kruh je gotov. Ohladite ga prije rezanja, a u posudici ga možete držati do 5 dana. Kruh se neće sušiti, a stajanjem postaje još vlažniji i aromatičniji stoga ga možete jesti i idući dan u hladnoj verziji.
Foto: Instagram