Početak tjedna idealan je za planiranje obroka i uvođenjem zdravih navika. Radni tjedan mnogima je obilježen suhom i brzom hranom uz premalo hidratacije i nutrijenata. Varivo je pomalo zapostavljeno jelo koje mnoge podsjeća na bakinu kuhinju. Moderan način života podrazumijeva ubrzani ritam i ‘neurednu’ prehranu što često ne ostavlja vremena za obroke na žlicu. Dobro je poznato da posljedice dolaze kroz pad imuniteta, a potom i niz tegoba koje onda želimo riješiti preko noći tabletama i suplementima. Mirisni tanjur pun boja i okusa idealan je način za detoksikaciju organizma bez razmišljanja o dijetama i odricanjima. Imunitet pred zimu potrebno je jačati kroz hranu koja zaista hrani i hidratizira, a varivo će tijelu i duši pružiti okrijepu. S obzirom na to da smo već puno pisali o jeseni kao savršenoj prilici za uvođenjem promjena, odlučili smo svaki tjedan uvesti jedan ‘jušni dan’. Varivo se uz sezonske namirnice iz obroka na žlicu pretvara u pravi comfort food. Volimo ga pripremati kao kompletan obrok, međuobrok ili uvertiru u obiteljski ručak. Ako mislite da vas varivo ne može zasititi ova tri recepta u nastavku uvjerit će vas u suprotno.
Varivo od mrkve i karfiola
Sastojci:
- 1 veliki karfiol
- 500g mrkve
- 1 veliki batat
- 1 crveni luk
- 3 češnja češnjaka
- 400ml kokosove kreme (konzerva)
- 1 žlica kokosovog ulja
- 700ml vode
- 3 žlice svježeg peršina
- 1/2 žličice đumbira
- 1/3 žličice chilija
- 1 žlica curryja
- 2 žličice kurkume
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 cijeđenog limuna
- prstohvat soli i papra
- 2 žlice blanširanih, tostiranih badema
Upute:
Karfiol, mrkvu i batat očistite i narežite na komade. Na kokosovom ulju dinstajte luk, češnjak, i začine 5 minuta, dodajte vode po potrebi. Dodajte povrće i vodu te poklopite na 30min. U međuvremenu tostirajte bademe. Štapnim mikserom izmiksajte juhu, dodajte limenku kokosove kreme i svježi peršin te smanjite vatru i kuhajte još 10ak minuta. Poslužite s kriškama limuna te posipajte bademima.
Zeleno varivo
Sastojci:
- 500ml povrtnog temeljca
- 1 pileća prsa bez kosti
- 2 češnja češnjaka
- 3 velike tikvice
- 1 brokula
- 1 šalica smrznutog graška
- 1 šalica kuhanog slanutka
- šaka svježeg peršina
- 1 mali žuti luk
- 1 žlica vegete
- 1 žličica korijandera
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica indijskih oraščića
- prstohvat soli i papra
Upute:
Na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i tikvice. Dodajte brokulu, smrznuti grašak i peršin, začine i vodu. Poklopite na 20ak minuta. U međuvremenu na kockice nasjeckajte pileća prsa,začinite vegetom i propržite kratko do zlatne boje. Kad je varivo gotovo u zdjelicu izvadite nekoliko komada tikvice i brokule, a ostatak izmiksajte štapnim mikserom. Ubacite šalicu kuhanog slanutka i komadiće piletine te začinite svježe mljevenim paprom i indijskim oraščićima.
Krumpir i kukuruz ‘na jušno’
Sastojci:
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 veliki žuti luk
- 2 konzerve kukuruza
- 3 velika krumpira
- 1/2 žličice đumbira
- 1 žličica kurkume
- 1 žlica himalajske soli
- 1 šalica kokosovog mljeka
- 2 žlice soka od limete
- 2 kriške kruha
- 1 žlica bučinih golica
- 1l vode
Upute:
Na kokosovom ulju u velikom loncu dinstajte luk i začine. Isperite kukuruz iz konzerve, ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Dodajte vodu i povrće, poklopite i kuhajte 30min. Štapnim mikserom izmiksajte do kremaste teksture, dodajte mlijeko te kuhajte još 10 minuta. Na tavici tostirajte kruh. Poslužite s kriškama limete, tostiranim kruhom te posipajte bučinim sjemenkama.
Foto: Instagram