Najfiniji recepti za obroke na žlicu za ‘jušni dan’ u tjednu

Najfiniji recepti za obroke na žlicu za
‘jušni dan’ u tjednu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmine + Melissa (@hemsleyhemsley) on

Početak tjedna idealan je za planiranje obroka i uvođenjem zdravih navika. Radni tjedan mnogima je obilježen suhom i brzom hranom uz premalo hidratacije i nutrijenata. Varivo je pomalo zapostavljeno jelo koje mnoge podsjeća na bakinu kuhinju. Moderan način života podrazumijeva ubrzani ritam i ‘neurednu’ prehranu što često ne ostavlja vremena za obroke na žlicu. Dobro je poznato da posljedice dolaze kroz pad imuniteta, a potom i niz tegoba koje onda želimo riješiti preko noći tabletama i suplementima. Mirisni tanjur pun boja i okusa idealan je način za detoksikaciju organizma bez razmišljanja o dijetama i odricanjima. Imunitet pred zimu potrebno je jačati kroz hranu koja zaista hrani i hidratizira, a varivo će tijelu i duši pružiti okrijepu.  S obzirom na to da smo već puno pisali o jeseni kao savršenoj prilici za uvođenjem promjena, odlučili smo svaki tjedan uvesti jedan ‘jušni dan’. Varivo se uz sezonske namirnice iz obroka na žlicu pretvara u pravi comfort food. Volimo ga pripremati kao kompletan obrok, međuobrok ili uvertiru u obiteljski ručak. Ako mislite da vas varivo ne može zasititi ova tri recepta u nastavku uvjerit će vas u suprotno.

Varivo od mrkve i karfiola

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HAPPY FOOD?Berlin (@anna.culina) on

Sastojci:

  • 1 veliki karfiol
  • 500g mrkve
  • 1 veliki batat
  • 1 crveni luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 400ml kokosove kreme (konzerva)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 700ml vode
  • 3 žlice svježeg peršina
  • 1/2 žličice đumbira
  • 1/3 žličice chilija
  • 1 žlica curryja
  • 2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 cijeđenog limuna
  • prstohvat soli i papra
  • 2 žlice blanširanih, tostiranih badema

Upute:

Karfiol, mrkvu i batat očistite i narežite na komade. Na kokosovom ulju dinstajte luk, češnjak, i začine 5 minuta, dodajte vode po potrebi. Dodajte povrće i vodu te poklopite na 30min. U međuvremenu tostirajte bademe. Štapnim mikserom izmiksajte juhu, dodajte limenku kokosove kreme i svježi peršin te smanjite vatru i kuhajte još 10ak minuta. Poslužite s kriškama limuna te posipajte bademima.

Zeleno varivo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Delicious Martha (@deliciousmartha) on

Sastojci:

  • 500ml povrtnog temeljca
  • 1 pileća prsa bez kosti
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 velike tikvice
  • 1 brokula
  • 1 šalica smrznutog graška
  • 1 šalica kuhanog slanutka
  • šaka svježeg peršina
  • 1 mali žuti luk
  • 1 žlica vegete
  • 1 žličica korijandera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica indijskih oraščića
  • prstohvat soli i papra

Upute:

Na maslinovom ulju dinstajte luk, češnjak i tikvice. Dodajte brokulu, smrznuti grašak i peršin, začine i vodu. Poklopite na 20ak minuta. U međuvremenu na kockice nasjeckajte pileća prsa,začinite vegetom i propržite kratko do zlatne boje. Kad je varivo gotovo u zdjelicu izvadite nekoliko komada tikvice i brokule, a ostatak izmiksajte štapnim mikserom. Ubacite šalicu kuhanog slanutka i komadiće piletine te začinite svježe mljevenim paprom i indijskim oraščićima.

Krumpir i kukuruz ‘na jušno’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by — Shermaine Khoo. (@shermainexk) on

Sastojci:

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 veliki žuti luk
  • 2 konzerve kukuruza
  • 3 velika krumpira
  • 1/2 žličice đumbira
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žlica himalajske soli
  • 1 šalica kokosovog mljeka
  • 2 žlice soka od limete
  • 2 kriške kruha
  • 1 žlica bučinih golica
  • 1l vode

Upute:

Na kokosovom ulju u velikom loncu dinstajte luk i začine.  Isperite kukuruz iz konzerve, ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Dodajte vodu i povrće, poklopite i kuhajte 30min. Štapnim mikserom izmiksajte do kremaste teksture, dodajte mlijeko te kuhajte još 10 minuta. Na tavici tostirajte kruh. Poslužite s kriškama limete, tostiranim kruhom te posipajte bučinim sjemenkama.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori