Vikend je za mnoge omiljeni dio tjedna. Nakon napornog radnog tjedna, kratka dva dana predaha od obaveza naprosto prolete i već je ponedjeljak. Slika savršenog odmora ili načina relaksacije razlikuje se od osobe do osobe. No jedno je sigurno, planovi za vikend kroje se već od sredine tjedna. Tako je za neke ovo prilika za bijeg iz grada, odlazak u prirodu, isprobavanje novih recepata i okupljanje prijatelja uz filmske večeri. Gledanje filmova u kinu zbog mirisa pečenih kokica ima svoje čari. Jesensko vrijeme poziva nas da više vremena provodimo u kućnoj atmosferi, a filmski maraton i čokoladni bademi ležerno poslijepodne čine savršenim. Za ljubitelje kave i čokoljupce pronašli smo recept koji će ove dvije arome stopiti u najfiniju zdravu grickalicu koju će obožavati svi. Omiljene serije i filmove nezamislivo je gledati bez grickalica, odolite čipsu i keksima te se počastite čokoladnim bademima koji će nahraniti tijelo i dušu. Malo upozorenje: recept u nastavku pripremit ćete u nekoliko minuta, no bademi će nestati prije početka filma.
Čokoladni bademi u savršenoj kombinaciji
Čokolada je za mnoge slaba točka, a o njezinim čarima puno se piše. Omiljena je u svim desertima i napitcima, a mnogi će se složiti da u trenutku popravlja raspoloženje. Slično se misli i o kavi. Ljubitelji kofeina svoja jutra ne mogu zamisliti bez arome mljevene kave koja budi sva osjetila. Jesenska sezona i niže temperature stvorene su za ‘comfort’ jela koja će nas okrijepiti i zadovoljiti. Iako je lako posegnuti za gotovim grickalicama i keksima koje ne trebamo pripremati, nutritivnoj vrijednosti svakog zalogaja koji unosimo ipak bi trebalo dati prednost ispred praktičnosti. Orašasti plodovi sjajna su zamjena za grickalice, a bademi su odličan su izvor minerala, vitamina, proteina i vlakana. Pečeni bademi u duetu s čokoladom i kavom mirisom će ispuniti cijelu kuću, filmski maraton može početi.
MOCHA ČOKOLADNI BADEMI
Sastojci:
- 2 žlice kave za espresso
- 2 žlice kakaa za kolače
- prstohvat himalajske soli
- 1 bjelanjak
- 2 žlice meda
- 2 šalice badema
Upute:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Na kalup postavite papir za pečenje. U zdjelu stavite kavu, kakao i sol. Bjelanjak i med istucite ručno, ubacite bademe te dobro promiješajte s ostalim sastojcima kako bi se svi bademi dobro natopili. Smjesu sipajte u kalup za pečenje i pecite 30 minuta. Nakon 15 minuta drvenom kuhačom malo ih protresite kako bi se obje strane jednako zapekle. Ohladite prije posluživanja. Možete ih čuvati u staklenkama na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Zapakirane u papirnate paketiće poslužit će kao savršeni poklon.
Foto: Instagram