Riža na mlijeku, sutlija, mahalabiya, risalamande
Ime ovog deserta znatno se razlikuje, ovisno o zemlji u kojoj se priprema. Naše bake jednostavno su ga zvale ‘riža na mlijeku’. Na području Bosne i Turske tradicionalno se naziva ‘sutlija’, a porijeklo riječi dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Okusi se razlikuju s obzirom na začine koji se koriste, a dominantni su za pojedinu regiju. Tako ćete u kuhinjama Zapadne Europe kao dodatke često primijetiti cimet, pekmez i pržene bademe. Svježe voće i kockice čokolade omiljen su dodatak za dječju poslasticu. U Danskoj se riža na mlijeku naziva ‘risalamande’, a u nju se uz mlijeko dodaje i slatko vrhnje. Zemlje Bliskog Istoka rižu na mlijeku vole pripremati na tradicionalan, aromatičan način, a nazivaju ju ‘mahalabiya’. U mlijeko se dodaje ružina vodica, a zdjelice se ukrašavaju sjeckanim pistacijom i cimetom. Za finu kremastu teksturu, riža se kuha odvojeno kako bi otpustila škrob.
RIŽA NA MLIJEKU S RUŽINOM VODICOM
- 1 šalica Arborio riže (okruglo zrno)
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 žlice ružine vodice
- 3 žlice meda
- 3 šalice mlijeka po izboru
** cimet, pistacija ili drugi orašasti plodovi za posipanje
Upute:
Rižu isperite dok voda ne bude potpuno prozirna i čista. Skuhajte ju na pola, u vrućoj vodi. Iscijedite te dodajte mlijeko i ostale sastojke. Na laganoj vatri uz miješanje nastavite kuhati i pazite da se ne počne lijepiti za dno. Kada riža upije tekućinu, desert je spreman. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi 5 minuta. Poslužite u zdjelicama i ukrasite po želji.
Foto: Instagram