Uživanje u ukusnim kriškama kolača od bundeve dio je prave jesenske idile. Već dugo priželjkujemo jesen s njenim autentičnim licem i sada smo je napokon dočekali. Dani natopljeni kišom, pad temperature, udobni i meki džemperi ono su što jesen čini tako lijepom na sjetan i umirujući način. Uz laganu glazbenu pozadinu dan može biti tako lagan i ugodan uz detalje koji popravljaju raspoloženje i ugađaju našoj potrebi za uživanjem. Stoga se slasna kriška pite jako dobro uklapa u ovakav scenarij. Najomiljenija verzija svakako je ona od bundeve. Punoća okusa i kremasta tekstura čini je toliko omiljenom pa je uživanje u finim kriškama pite od bundeve postala toliko draga sezonska navika. Ukoliko je pripremate u svom domu onda vam je poznat opojan i topli miris koji se širi iz pećnice i cijeli prostor pretvara u mirisni laboratorij slatkastih aroma.
Popodnevna kava, desert ili užina danas neka budu obogaćeni okusom pite od bundeve. Donosimo stoga dva vrlo ukusna recepta s dodatkom omiljene čokolade i profinjenih badema.
Pita od bundeve s čokoladom
Kora
- 50 grama kakao praha
- 175 grama brašna
- 2 žlice šećera u prahu
- 115 grama maslac
- 1 žumance
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 50 grama šećera
Krema
- 425 grama pirea od bundeve
- 2 žlice brašna
- ribana kora naranče
- žličica klinčića
- 1/2 žličice đumbira
- 1 žličica cimeta
- 100 g smeđeg šećera
- 300 ml kiselog vrhnja
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
Pomiješajte kakao prah, brašno, šećer u prahu i malo soli pa u mješavinu dodajte maslac. U drugoj posudi pomiješajte žumanjak sa 60 ml vode i polako u smjesu dodajte brašno dok se mješavina ne pretvori u tijesto. Mijesite tijesto dok ne postane glatko, a zatim ga poravnajte. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Potom ga razvaljajte i stavite u podmazan protvan. Prstima poravnajte tijesto, a dno izbockajte vilicom. Opet ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite tijesto. Prekrijte ga papirom za pečenje. Nakon 20 minuta bacite papir, a tijesto vratite u pećnicu još pet minuta. Prelijte pečeno tijesto rastopljenom čokoladom.
Za kremu promiješajte sve sastojke, a zatim sipajte preko kore i čokolade. Smanjite toplinu pećnice na 180 stupnjeva i pecite oko 50 minuta. Kada se pita ohladi, ostavite je u hladnjaku preko noći.
Pita od bundeve i badema
Kora
- 5 jaja
- 100 g brašna
- 300 g smeđeg šećera
- 250 g ribane bundeve
- 1 mrkva
- 30g maslaca
- 250 g mljevenih badema
- žličica praška za pecivo
- sok i ribana kora od ½ limuna
- cimet
- žličica soli soli
Preljev
- 4 žlice vode
- 4 žlice smeđeg šećera
- sok od ½ limuna
- sok i ribana kora naranče
- 50 g maslaca
- 70 g čokolade
Istopite maslac na umjerenoj temperaturi, a nakon toga dodajte bundevu i šećer. Kuhajte lagano miješajući dok bundeva ne omekša. Ostaviti da se ohladi. Mikserom mutite žumanjak i šećer pa dodajte limunov sok i naribanu koricu. Dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet, bademe i mrkvu. Miksajte bjelanjak i dodajte prstohvat soli, a potom ujedinite obje smjese. Smjesu sipajte presuti u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem. Pecite u prethodno zagrijanpj pećnici oko 50 minuta.
Za to vrijeme na srednjoj temperaturi rastopite šećer u vodi. Dodajte maslac, limunov sok, narančin sok i koru, čokoladu pa kuhajte nekoliko minuta. Prelijte ovu smjesu preko kolača i čekajte da se ohladi prije nego započne uživanje u okusu ovog divnog kolača. Za dekoraciju možete dodati i tučeno slatko vrhnje.