Shvatila sam da sve važne odluke donosim nakon ljeta. Za mene je rujan kao Nova godina ili rođendan.
Tako sam ove godine odlučila malo više istražiti teoriju brojanja kalorija.
Nisam za samo brojanje kalorija. Ipak vrstu i kvalitetu namirnice stavljam na prvo mjesto, ali shvatila sam da ne mogu više jesti što hoću, koliko hoću i kada hoću. Jako rijetko mi se zalomi nekakav junk food ili grickalice, sokove ne pijem, slatkiše ne jedem, ali moram vam priznati da često znam količinski pretjerati. Kao da sam pomalo ovisna o osjećaju da konstantno moram biti prejedena, da slučajno ne bih ostala gladna.
Brojanje kalorija
Međutim kada sam počela brojati kalorije i ograničila se na 1500 kalorija dnevno, vjerujte mi, još se nijednom nisam prejela. Zapravo, mislim da je osjećaj da konstantno možeš pojesti još malo, zapravo jako zdrav. Ja nisam netko ispred koga ćete staviti pizzu, a da ću pojesti pola ili ne daj bože da stanem kada osjetim da sam sita, a osjetim, svaki put!
Mislila sam da će me konstantno brojanje opterećevati, ali daleko od toga. Doduše ne držim se striktno svakog grama i svake kalorije, ali otprilike znam koliko sam kalorija pojela da znam ostati u zadanim okvirima.
A sve vam ovo pričam jer sam tako naišla na ovaj recept – brownie od 37 kalorija! Nisam ljubiteljica browniesa, pogotovo ne američkih recepata koji su zatrpani šećerom. Ali ovaj je dobar, jako dobar!
Brownies koje ćete htjeti probati
Svejedno vas moram upozoriti na slatkoću, odnosno neslatkoću. 🙂 Ja sam koristila kokosov šećer, iako u originalnom receptu stoji stevija, ali nisam je imala kod kuće. Kokosov šećer nikada neće zašećeriti slasticu do onog okusa slatkog na koji smo navikli. Također daje notu kao da je slastica malo karamelizirana. Stoga ako se odlučite za njega, znajte da će okus biti kao da jedete tamnu čokoladu. Stevija bi dala puno slađu notu.
Možete koristiti i med, ali imajte da umu da se struktura kolača neće zadržati, oblik će biti nepravilniji, ali okusu neće smetati.
Sve je rečeno, krenimo na recept!
Sastojci:
220 g grčkog jogurta
60 g kokosovog mlijeka
40 g sirovog kakaa
40 g zobenih pahuljica
40 g stevije (ili kokosovog šećera)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica arome vanilije
1 jaje
Prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U blenderu najprije smiksajte zobene pahuljice, zatim dodajte ostale sastojke. Smjesa će biti dosta rijetka, ali ne brinite, tako treba biti.
Smjesu izlijte u prethodno obloženi kalup papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta. Kolač ostavite da se ohladi te ga razrežite na 9 jednakih kocaka.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?
Originalni recept: @jorgecruise