Man’ouche – pizza koja se jede za doručak

Man’ouche – pizza koja
se jede za doručak

Znam da ovo nije sasvim moj tip recepta, ali ako do sada već niste skužili, najveći sam obožavatelj pizze 🙂 Baš, baš je volim! Ne jedem je često, ali kada je jedem uživam u svakom zalogaju.

Kada sam vidjela da Libanonci imaju recept za pizzu koju jedu za doručak, znala sam da je to recept za mene. Doručak i pizza, OMG!

Bila je nedjelja kada sam spremala ovaj recept, a nedjeljom volim dugeeeee doručke. Osim toga, volim se vikendom počastiti onim što možda nije na mom svakodnevnom repertoaru. Balans je sve 🙂

Recept je jednostavan, samo što naravno trebate pričekati da se tijesto digne, ali za to vrijeme taman stignete pripremiti ostale sastojke.

Za’atar je obvezan, a ostalo po želji. Za’atar je mješavina različitih začina te se jako često koristi u kuhinjama srednjeg istoka. Možete ga napraviti sami ili kupiti, ja ću vam dati recept po kojem sam ga radila sama.

Debljina samog man’ouchea ovisi o vama. Tijesto možete razvući da bude skroz tanko ili ga ostaviti malo debljeg. Ovom prilikom sam napravila dvije male pizze promjera 15 cm. Od ove količine tijesta možete napraviti i 1 veliku pizzu. Poslužila sam ga uz hummus od cikle, feta sir i malo maslinovog ulja. Naravno, možete ga poslužiti i uz klasičan hummus.

Vratimo se na za’atar. Recept sam pronašla na blogu My New Roots i dijelim ga s vama. Primijetit ćete da svugdje postoje varijacije na temu, ali ako se do sada niste susreli s ovim začinom, držite se napisanih sastojaka, a onda za neki neki drugi put možete eksperimentirati. Ili jednostavno kupite gotovu mješavinu!

Za’atar začin

40 g sjemenki sezama (po želji ih možete tostirati)
40 g sumaka
2 žlice suhog timijana
2 žlice suhog origana

Sve sastojke pomiješajte i držite ih u staklenci.

Man’ouche

Tijesto:

130 g brašna (najbolje je brašno za kruh, ako možete birajte organsko)
1/2 žlice suhog kvasca
1/3 žlice nerafiniranog šećera
80 ml vode (40 ml za kvasac, 40 ml za tijesto)
40 ml maslinovog ulja + 4 žlice za’atara
Prstohvat soli

Ostalo:

Feta sir
Hummus
Maslinovo ulje

Priprema:

Odvojite 4 žlice za’atara i 4 žlice maslinovog ulja. Dobro promiješajte i ostavite sa strane.

Pomiješajte kvasac, 40 g vode i šećer te ostavite sa strane dok se kvasac ne aktivira.

Za to vrijeme, pomiješajte brašno, sol i vodu. Mješavini dodajte aktivirani kvasac. Zatim dodjate ostatak vode (40 ml) te mikserom počnite mijesiti tijesto. Polagano dolijevajte maslinovo ulje. Miksajte sve dok kuglica ne postane sjajna, od 4 do 6 min. Zatim tijesto ostavite da se udvostruči, jedno sat vremena. Nakon toga podijelite smjesu u dvije porcije, premijesite ga i ostavite još da odstoji 30 minuta.

Upalite pećnicu na najjače da se dobro zagrije. Prije pečenja je smanjite na 250 stupnjeva.

Kalupe premažite s nekoliko kapi maslinovog ulja. Razvucite tijesto te ga premažite s 2 žlice za’atar mješavine. Pecite 10 do 12 minuta.

Kada su pizze gotove dodajte hummus, fetu sir i prelijte ih s malo maslinovog ulja.

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?

Učitati još
Zatvori