Na svako doba godine posjećaju nas posebni i dragi mirisi koji evociraju lijepe uspomene. Vladavina citrusa i kokosa je na izmaku, a polako se u naše ulice uvlači topao miris šljiva, cimeta i prženih badema koji zajedno najavljuju vladavinu kestena i kuhanog vina. u ovom prijelaznom razdoblju kada smo još uvijek opijeni šarmom laganog ljeta, ali smo svjesni da smo zakoračili u jesensku šarenu čaroliju bakrenog sjaja. Zato je upravo sada idealno vrijeme da kombiniramo ono najbolje od ljeta što je ostalo s toplom jeseni koja može biti itekako zanosna. Pogotovo ako imamo dovoljno dobrih ideja koje će ovo doba godine učiniti još boljim. Stoga donosimo jednostavan recept koji je i ljeto i jesen u jednom. Uz kombinaciju sočnih šljiva i nježnog sladoleda, možemo sate provedene u svom kutku za opuštanje pretvoriti u nestvarno dobar okus koji popravlja raspoloženje.
Recept za kolač sa šljivama i sladoledom2 jaja
- 120 g šećera
- 2 jaja
- 150 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- 60 g brašna
- 250 g šljiva
- 60 g bijele čokolade
- 50 g mljevenog keksa
Izmiksajte jaja i šećer, a zatim dodajte slatko vrhnje i otopljen maslac. Dodajte brašno i sve zajedno umutite. Podmažite kalup za pečenje i na dno stavite polovice šljiva očišćene od koštica. Pospite mljevenim keksom, a onda rasporedite isjeckanu bijelu čokoladu. Preko svega sipajte pripremljenu smjesu i pecite 35 minuta na 180 °C. Desert poslužite dok je vruć uz obaveznu kuglicu sladoleda i preljev koji najviše volite.