Nachosi pripadaju onoj kategoriji hrane koju kada krenete jesti teško možete stati. Simpatične, hrskave grickalice s ukusnim umacima, preljevima i začinima zato su pravi izbor za grickanje.
Tortilja čips prekriven topljenim sirom s dodatkom ljutih jalapeno papričica originalni je recept koji je obilježio nachos maniju, ali možete koristiti još neke dodatke, dorade i kreativnost u pripremi i posluživanju. Donosimo najbolje recepte koji će zadovoljiti apetit i biti prava gurmanska nagrada. Ne morate čak ni kupovati tortilja chips, napravite domaće, hrskave i preukusne nachose u samo nekoliko minuta.
Domaći nachosi
- 1 šalica kukuruznog brašna
- 1 šalica običnog brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 2 žlice margarina
- žličica sezama
- žličica sjemenki lana
- dvije žličice sjemenki suncokreta
- žlica maslinovog ulja
- mlaka voda
- malo soli
- parmezan
Zamijesite tijesto od brašna, sjemenki, vode i margarina. Podijete smjesu na kuglice i pustite da se diže pola sata. Kuglice razvaljajte na papiru za pečenje da dobijete tanku podlogu. Za puniji okus dodajte parmezan i pecite u zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva oko 30 minuta. Ovu smjesu slobodno pomnožite s 4 jer duga noć zahtjeva i puno zaliha nachosa. Ukoliko si volite olakšati posao jednostavno kupite tortilja chipsa koliko god želite i fokusirajte se na pripremu sočnih umaka.
Nacho umak sa sirom
- 2 vrećice tortilja chipsa
- 300 g sira (150 g gouda i 150 g cheddar)
- 1 crveni luk
- 3 ljute jalapeno papričice
Sitno nasjeckajte luk, papričice na kolutiće i naribajte sir. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na tu podlogu naslažite tortilja chips. Svaki pospite nasjeckanim lukom i sirom i dodajte po jedan kolutić papričice. U zagrijanu pećnicu ubacite nachose i na 225 stupnjeva pecite oko 5 minuta.
Nacho umak s rajčicom
- 400 g pelata od rajčice
- 400 g cherry rajčice
- 1 ljuta chilly papričica
- 1 glavica crvenog luka
- 1 mrkva
- 1 češanj češnjaka
- 200g goude
- žličica soli
- žličica papra
- malo maslinovog ulja
- svježi peršun
Isjeckajte luk i mrkvu i propirjajte ih na malo maslinovog ulja. Poslije toga dodaje pelate. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se sastojci ne pretvore u ujednačenu masu. Cherry rajčice izrežite na polovice pa sve zajedno krčkajte na laganoj temperaturi dok ne ispari tekućina. Okus pojačajte začinima (sol i papar) i chilly papričicom. Pospite svježim isjeckanim peršunom i naribanim sirom.
Nacho umak četiri vrste sira
- sirni namaz
- nekoliko listića edamera
- 2 trokutića topljenog sira
- 2 žlice parmezana
- 200g vrhnja za kuhanje
- 100 g pršuta
- sol
- papar
- chilly u prahu
- maslinovo ulje
- bosiljak
Pršut isjeckajte na trakice i pržite na ulju. Dodajte vrhnje za kuhanje, trokutiće sira i cijeli mali sirni namaz. Poslije toga ubacite narezan na trakice edamer i začine. Ako vam je smjesa pregusta, možete je razrijediti dodavanje vrhnja za kuhanje. Umak dodatno obogatite mirisnim bosiljkom i spremni ste za preukusne nachose.
Nachos s povrćem
- tortilja chips
- 200g sira po želji
- 150 g kukuruza (iz konzerve)
- 100 g maslina
- 1/2 glavice ljubičastog luka
- šalica cherry rajčica
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol, papar, chily
Kukuruz dobro ocijedite, povrće nasjeckajte, a sir naribajte. Sve sastojke pomiješajte u velikoj posudi i začinite. U protvan za pečenje naslažite red tortilja chipsa pa na to red smjese s povrćem i sirom. Zatim slažite sloj po sloj dok vam ne ponestane sastojaka. Nachose pecite na 200 stupnjeva oko deset minuta.
Nachos s teletinom
- tortilja chips
- 200g teletine
- 200g sira po želji
- pola šalice rajčica
- 2 ljute papričice
- 3 mlada luka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol, papar, bosiljak
Teletinu nasjeckajte na male kockice i pržite na ulju. Ne pržite ga do kraja već ostavite poluzavršeno da se zapeče i dodajte začine. U protvan naslažite tortilja chips i pospite s naribanim sirom pa na to naslažite kockice mesa. Sve zapecite na 200 stupnjeva na desetak minuta. Za to vrijeme nasjeckajte povrće i naslažite na chips, meso i sir. Na vrh dodajte kiselo vrhnje.
Uz ovako ukusne i sočne zalogajčiće večer u znaku tekme bit će još bolja i zabavnija. Ovim nachosima dodajte još malo zanimljivih grickalica i voće. Ovi prijedlozi dobro će doći i na ostalim okupljanjima kojih neće nedostajati tijekom cijelog ljeta. Neka posluže kao inspiracija i za neke nove umake u vašoj režiji. Odlično se slažu sa svim kombinacijama pa slobodno pustite mašti da se razigra baš kao i naši nogometaši.
Foto: Unsplash, Instagram