Za postizanje i održavanje hormonske ravnoteže uz istodobno postizanje i održavanje željene tjelesne težine pažnja bi se trebala posvetiti jelovniku baziranom na namirnicama koje ne remete rad hormona. S obzirom na to, trebalo bi izbjegavati one namirnice koji rad istih narušavaju.
U svojoj knjizi Čudesna moć hormona, dr. Sanja Toljan savjetuje koju hranu treba jesti i istinski u njoj uživati, ističe hranu i napitke koje treba zaobići u širokom luku te govori o namirnicama koje posebno utječu na rad hormona.
Hrana koju treba jesti i uživati u njoj
Povrće
- sezonsko ili iz ekološkog uzgoja
- najbolje ga je jesti sirovo, u kašastim sokovima, kuhano u vodi ili na pari
- kratka termička obrada kako povrće ne bi izgubilo na svojoj kvaliteti
Voće
- sezonsko
- mislite o voću kao o poslastici, a ne kao o hrani
- najbolje ga je konzumirati pola sata prije ručka ili tri-četiri sata iza ručka jer se u želucu ne zaustavlja dugo i ako ga pomiješamo s mesom i drugim namirnicama, ostaje u želucu predugo, fermentira i stvara plinove
Sjemenke
- jesti uz obroke ili kao međuobrok
- izvor masnoća te važnih mikronutrijenata
- prije konzumacije najbolje ih je namočiti u void da nabubre
- idealan dodatak u kašaste sokove ili salate te juhe od povrća
Ulja i masti
- hladno prešana ulja i prirodne masti
- unositi ih svakodnevno za zadovoljenje energetskih potreba i potreba za masnim kiselinama
- čvrste zasićene masti koriste se u kuhanju
- ulja se dodaju na kraju kuhanja, kao začin
- preporučena temperature za termičku obradu hrane je 80°C
Proteini
- biljni i životinjski, ovisno o osobnim sklonostima
- proteini iz prirodne hrane: meso, riba, domaći mliječni proizvodi, jaja, mahunarke
- ne preporučuje se uzimanje umjetnih proteina
- bolje je uzimati meso iz prirodnog uzgoja stoke i peradi jer njihovo meso, zbog načina prehrane (trava i povrće), sadrži u sebi omega 3-masne kiseline, važne za ljudski organizam
- današnja stoka hrani se najčešće prerađevinama pa takvo meso sadrži više omega-6 masnih kiselina što pogoduje nastanku upala u tijelu
Ugljikohidrati
- poželjan izvor su cjelovite žitarice namočene u vodi i po mogućnosti isklijale jer na taj se način neutralizira fitinska kiselina koja je toksična za crijeva
- ne smiju biti temelj prehrane, nego isključivo prilog u malim količinama
Začini
- ljekoviti začini: kurkuma, papar, đumbir, ljuta paprika, peršin, bosiljak, kopar, majčina dušica, timjan, kadulja
- svoju pravu funkciju ostvaruju u kontaktu s uljima
- zeleno začinsko povrće – bogato mineralima, posebno magnezijem
Pića
- čista, filtrirana voda uz dodatak limuna
- kavu i čaj konzumirati umjereno
- osobe s neuravnoteženim kortizolom ne bi smjele piti više od jedne šalice kave ili dviješalice čaja dnevno
- konzumacija alkohola smanjuje detoksikacijsku moć jetre
Hrana i napitci koje treba zaobilaziti u širokom luku
Slatkiši
- kolači, keksi, torte, sladoled, bomboni, čokolade, čokoladni namazi…
Gotova hrana
- ona koja ima dug vijek trajanja, a sadrži hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana biljna ulja, boje, pojačivače okusa, glutaminate…
- Margarini i rafinirana ulja
Voćni sokovi
Alkohol
Mliječni proizvodi (osim ako nisu od životinja iz domaćeg uzgoja)
Svi proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća (tzv. “low fat” ili “light” proizvodi)
Salame i slične prerađevine
Izvor: Štitnjača.hr
Foto: Unsplash (Chris Ralston, Brooke Lark, Chris Ralston, NordWood Themes)