Gastro trendovi ove sezone, potpuno su neodoljivi. Tolika količina boja, raskošnih okusa i mirisa na tanjurima prava je rapsodija sreće. Za ispunjenost i zadovoljstvo odlično je prigrliti barem neke od hitova na jelovnicima i učiniti si život ljepšim, ali i zdravijim.
Najveći gastro trendovi u 2018. prava su umjetnička djela i vitaminske bombe. Poslastice su zanimljive i toliko maštovite da uživanje u njima potiče na sanjerenje.
Sladoled rolice za čudesno ljeto
Riječ je o trendu koji munjevitom brzinom osvaja ljubitelje estetike i sladokusce. Iako je na zapadu ovakav način pripreme i serviranja sladoleda novitet, ove slatke rolice već su dugi niz godina apsolutni hit na egzotičnim destinacijama, poput Malezije, Kambodže i Filipina. Ono što je posebno atraktivno kod sladoled rolica jest i sam način pripreme. Sladoledna masa u tekućem obliku se lijeva na rashlađenu površinu koja ga potom zaledi. Tanki sloj sladoleda špatulom se slaže u rolice i to sve pred očima klijenta. Poslužuje se uz najrazličitije dodatke; kekse, voće, čokoladu ili bombone uz preljeve koji kombinacijama daju posebnu punoću, ali i oku ugodnu atraktivnost. Idealno za uživanje u omiljenim okusima, a u isto vrijeme za skupljanje likeova na društvenim mrežama jer izgledaju božanstveno.
Gole torte za čisti užitak
Posebno su popularne zdrave torte bez glazura. Jednostavnost izgleda i očaravajuća kombinacija okusa je sve što vam treba u pripremi ovih toliko primamljivih torti. One su odličan izbor za popunjavanje menija nedjeljnog ručka ili za poslijepodnevno uživanje s prijateljima. Ovakve torte odličan su izbor za ponudu na slatkom stolu svih proljetnih vrtnih zabava, proslava krštenja ili svadbenih svečanosti bez straha da će se neki dio njih otopiti, razmekšati ili popustiti. Kombinacija voća, kuhanih krema na bazi vanilije i jednostavnih, a mekih i mirisnih biskvita potpuno će vas osvojiti. Tajna je u minimalizmu i zato za ove torte palac gore.
Vege burgeri- zdrava i ukusna alternativa mesu
Grašak, soja, pšenica, orašasti plodovi, avokado, seitan, slanutak, marinirano povrće, karamelizirani luk, klice i lijepo začinjeni umaci samo su neki od sastojaka koji čine vege burgere tako popularnima. Bogatstvo okusa i zasitnost ono su što ih stavlja na sam vrh liste prioriteta među gastro trendovima koje ćemo obožavati u 2018. Odlična su alternativa mesnim delicijama i primamljivoj street hrani koja svaku šetnju čini potpunom. Detoksicirajući učinak koji pružaju organizmu i bogatstvo hranjivih tvari i vitamina u potpunosti idu u prilog ovim slasnim burgerima.
Nesavršeno voće i povrće koje je popularizirao “ugly food” pokret
Trend povratka domaćoj hrani raste. Potražnja za domaćim proizvodima bez umjetnih dodataka polako postaje neizostavni dio kulinarskih rituala. Stručnjaci su potvrdili koliko je povrće i voće neuglednog izgleda s točkicama i mrljama, kvrgama i nepravilnostima nutritivno bogatije. No, ono što je također važno istaknuti, korištenjem ovakvog voća i povrća upotrebljava se velika količina namirnica koja bi se inače bacila. Prije podizanja svijesti o potrebi uvođenja ovakve hrane na jelovnike, za što je posebno zaslužan ugly food pokret, propadale su tone i tone jestive i zdrave hrane, a sve zbog toga što nema savršen oblik ili boju. Sada je poznato da u ekološkom uzgoju dolazi do nesavršenosti zbog nekorištenja kemijskih zaštitnih sredstava, a i tako nastali proizvodi nerijetko su jeftiniji na tržištu. Sve su to razlozi zašto je ovakva hrana jedan od najvećih gastro trendova u ovoj godini.
Začini iz kućne radinosti
U malom prostoru, npr. balkonu lako je napraviti mali staklenik i uzgojiti svoje začinsko bilje. No, u nedostatku vremena i prostora, već uzgojene teglice začinskog bilja moguće je kupiti čak i supermarketima i od njih uz malo kreativnosti napraviti vlastite začine u svojoj kuhinji. Možete osušiti lišće omiljene biljke, dodavati sol, papar, maslinovo ulje i popuniti teglice vlastitim pripravcima i marinadama pa će vaša jela imati poseban dodir vaše kreativnosti. Također, tako ćete biti sigurni da su vaši začini zdravi, potpuno prirodni bez umjetnih dodataka, boja ili sladila. Bosiljak, kadulja, svježe chilli papričice, kopar, korijander, limunska trava, ljupčac, lavanda, menta … sve to može postati dio vaših malih kulinarskih tajni. Kreativnost i inovativnost su razlozi zašto je ovo jedan od najzanimljivih gastro trendova.
Zdravi obroci za djecu
Iako bi djeca najradije živjela na slatkišima, zdrave prehrambene navike potrebno je stvarati još od najranije dobi. Iako su bomboni, lizalice, čokolade i keksi jako zanimljivi, šareni i mirisni, također uz malo truda i zdrava hrana može postati jednako tako zabavna najmlađima. Možete se poigrati nožićem, rezuckati i stvoriti priče na tanjuru. Dobra vijest je i da vrtići i škole sve više prate gastro trendove pa zdrave obroke djeca mogu konzumirati i kada nisu kod kuće. Važno je da im je jelovnik bogat žitaricama, nezasićenim masnoćama koje su zastupljene u maslinovom i repičinom ulju, sir im pomaže u kognizivnom razvoju, a citrusi su sjajni za imunitet. Integralni kruh za najbolje sendviče jako je važan. Ovogodišnji gastro trendovi predlažu da se djeci serviraju voćni ražnjići, ali i da se naprave domaći namazi od piletine i ribe. Također je vrlo popularna i priprema zdravih slanih muffina u koje možete pomiješati one sastojke koje djeca najviše vole. Smoothie bogat voćem, jogurtom i medom, prava je zdrava poslastica za mališane. Još ako se servira u simpatičnim šarenim bočicama sa slamkom, nema razloga da djeca ne zavole zdravu hranu.
Grickalice koje su pečene ili sušene, a NE pržene
Iako gotovo da ne postoji osoba koja ne uživa u čipsu ili masnim krekerima, zdrave grickalice su alternativa koja polako preuzima premoć u snack svijetu. Sve je popularniji zdravi pristup prehrani pa je tako na ovom popisu svoje mjesto našla i ova vrlo važna kategorija. Prijedlozi kojima će rijetko tko odoljeti jesu orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha ili badema. No, nešto alternativniji pristup gricanju zauzima i sušeno voće koje je u funkciji čipsa, poput osušenih kriški jabuka. Za one koji vole konkretnije okuse i hrskave izazove tu su egzotične leblebije pečene u rerni. Može ih se obogatiti omiljenim začinima, pogotovo onim ljutim. Također, jako su ukusne i bučine sjemenke ili sjemenke lana. Njih je potrebno sušiti 30 minuta na 150 stupnjeva. Može se i napraviti tijesto od integralnog brašna, začina, maslinovog ulja i vode. Nakon što se razvalja, po njemu se pospu sjemenke. Može se izrezati kalupima po želji. Takvi homemade zdravi kolačići peku se oko 15 min na 230 stupnjeva, a uživanje u njima je neprocjenjivo.
Okusi Bliskog istoka
Marokanska, libanonska, egipatska i palestinska kuhinja potpuno preuzimaju primat u gastro svijetu. Bogata paleta začina, tople i hladne salate, lepinje i kruh koji mirišu kao jelo za sebe tek su neke od blagodati ovih kuhinja. Po uzoru na njih gastro trendovi usmjereni su na sve veću konzumaciju janjećeg i jarećeg mesa. Iako je posljednjih godina hummus itekako popularan, njegov sjaj ne blijedi. Naprotiv. A polako mu se na listi prehrambenih favorita Srednjeg istoka primiče i falafel. Sve je poplarniji i sirup od datulje, metvica i tahini. Treba li dodatno naglašavati da je gotovo nemoguće zamisliti život bez curryija i kurkume?
Deserti koji su spoj nespojivog- “hibridne” slastice
I još malo slatkiša na ovom trendy popisu. Iako je naglasak poprilično stavljen na zdravu hranu, za onaj jedan dan u tjednu, tzv. cheat day, izdašna je lista popularnih prijedloga. Jako su zanimljivi i jednostavno mame da se počastiš i nagradiš za svu disciplinu i odricanje ostalih dana. Opravdano su na ovom popisu miksevi krafna+muffin proizvoda s kremastim preljevima, zatim vafli sa sladoledom i macaronsima. Posebno su neodoljivi čokoladni ecklairi+pita kolači. Iako je teško odgonetnuti kako li se netko dosjetio ubaciti popularnu rožatu na čokoladni biskvit, stvarno je dobro da se tako poigrao tim čudesnim slasticama jer se odlično nadopunjavaju. Cheesecake u kombinaciji s muffinom je naš favorit. Čini se da su mogućnosti neograničene pa se samo prepustite eksperimentiranju i uživajte biti u trendu.
Homemade džemovi
Posebno mjesto na ovom slasnom popisu zauzimaju domaći džemovi. Oni su posebno praktični ukoliko želite svoje slastice začiniti preljevom koji zbilja ima okus voća, a tako i miriše. Na ovom su se popisu našli i zbog trenda nebacanja hrane. Naime, ukoliko kupite previše voća koje ne stignete pojesti prije nego što istrune, vrlo dobro rješenje je napraviti domaći džem. Osim toga, idealan je i kao personilizirani poklon ako se lijepo upakira uz neku simpatičnu motivirajuću poruku.
Gastro trendovi ove godine stvarno su pun pogodak za gurmane. Stoga, ne oklijevajte i proširite svoj jelovnik ovim simpatičnim prijedlozima. Vaše nepce će vam biti zahvalno.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Unsplash, Instagram