Vjerujemo da je izbor bio težak, no i zanimljiv. Naime, izabrano je top 100 restorana svijeta s posebnim naglaskom na prvih 50. Udružili su se u izboru brendovi S. Pellegrino i Auqua Panna te pročitajte koje su restorane izabrali.
Na trećem mjestu je restoran ‘Noma’ u Kopenhagenu, u Danskoj. Prošlogodišnji pobjednik je poznat po onome što radi najbolje – jela su u skladu sa sezonom. Chef Redzepi i dalje radi ono u čemu je najbolji – igra se s tehnikama pripreme jela. Takav pristup osigurava restoranu svježinu te mogućnost usvajanja kulinarskih kultura. Restoran ostaje jedan od najutjecajnijim na svijetu držeći treću poziciju na popisu.
Na drugom mjestu je restoran Osteria Francescana u Modeni u Italiji koju vodi chef Massimo Bottura. Iako je često na putu i očito pod raznim kulturološkim i kulinarskim utjecajima, jela Osterije Francescane su tradicionalno talijanska. Točnije, on svojim jelima slavi sjevernu Italiju, spremajući i promovirajući jela pokrajine Emilije Romagne.
Na prvom mjestu je, zasluženo, El Celler de Can Roca u Gironi, Španjolskoj. Razlog zašto je ovaj restoran zasjeo na prvo mjesto jest način i pristup poslovanju. Naime, vlasnici, braća Roca, stalno pokreću neke nove inicijative i projekte i njihova stalna želja za znanjem jasna je i vidljiva i u ovom projektu tj. prostoru. Ovaj katalonski restoran sa samo 55 mjesta uspješno spaja tradicionalna jela i avantgardni doživljaj. I ono što je možda najbitnije, restoran se stalno vraća svojim korijenima, što se očituje u obiteljskoj toplini prostora i potrebi pripremanja i serviranja izvrsnih jela i vina.
Koji su ostali restorani ušli u prvih 10 ili ako vas zanima cijela lista, pročitajte i saznajte na theworlds50best.com.
Foto: Facebook, Celler can Roca