Trendovi u prehrani dolaze i odlaze, ali ono što je osnovna misija savjeta i preporuka u obogaćivanju jelovnika jest ostati zdrav. Užurbani život pretrpan obvezama zahtjeva jednostavna rješenja koja ne oduzimaju puno vremena, a daju odlične rezultate kako za zdrav organizam i jak imunitet, tako i za vitku liniju.
Tu su zato već dugo na tronu popularnosti razni shakeovi i bezalkoholni kokteli bogati tropskim voćem. Ananas, banana i jagoda najviše se koriste. Samo se malo mijenjaju dodaci i popratni sastojci koji ih obogaćuju. Posebno mjesto u bezalkoholnim koktelima zauzelo je kokosovo ulje, a ono je i neizostavni sastojak svih najukusnijih veganskih deserata ove sezone.
Miris egzotičnih začina, salate i ukusna mesna jela donose Maroko na naš tanjur
Kada je riječ o trendovima u prehrani, onda je zasigurno ovo godina sjevernoafričke kuhinje, odnosno marokanske. Svatko tko je ikad probao marokansku hranu ocijenio ju je božanstvenom. Obiluje cijelom rapsodijom okusa i mirisa koji maze okusne pupoljke i otvaraju sve čakre. Stoga ne čudi da je ove godine cijeli svijet potpuno poludio za marokanskim pristupom u spremanju hrane. Na svim trendy jelovnicima primjetno je koliko se puno koriste marokanski specijaliteti ili barem samo začini. Kus kus, Tagine, Zaalouk ili Harira samo su neka marokanska jela koja su potpuno osvojila svijet.
Kod pripreme ovih jela cijeli ritual je poseban i pretvara vašu kuhinju u mali laboratorij lijepih emocija
Za kuskus je važno da se priprema rukama. Riječ je posebnoj vrsti tjestenine koja se kuha na pari iznad posude u kojoj se kuha meso i/ili povrće. Upravo to prožimanje i stapanje okusa i mirisa jelu daje posebnost. Tagine je zapravo način pripremanja hrane i to je zajedničko ime svim jelima koja se pripremaju u posebnoj posudi s poklopcem, tagine. Ovom metodom mogu nastati i slatka i slana jela. Meso je uvijek baza, a ne poslužuju se bez kruha. Kao i Zaalouk, odnosno obrok koji se sastoji od sedam salata. One se poslužuju u slijedovima. Začini su razni, od chilija do sitno nasjeckanog češnjaka. Harira je posebna juha od rajčice, slanutka, korijandera i salata, a nezamisliva je bez janjetine.
Od začina je anis, na primjer, vrlo popularan čak i u napitcima, čajevima, koktelima i sl.
Puno se koristi i kurkuma. Za nju nutricionisti kažu da je najzdravija biljka koja postoji. Odlična je za smoothije, a posebno se koristi za pripremu zlatnog mlijeka. Riječ je o starom lijeku protiv prehlade kojemu je okus božanstven. Kako ga pripremiti? Zagrijte u lončiću (malo širem) 2 šalice mlijeka, dodajte žličicu kurkume i žličicu đumbira. Potom dodajte malo papra i onda sve zajedno zagrijavajte na laganoj vatri, ne duže od 2 minute jer svi znamo što se dobije kada zagori mlijeko. Kada ugasite vatru, ostavite svoj čarobni napitak da odstoji 10 minuta i uživajte u svim blagodatima zlatnog mlijeka.
Kurkumu možete i dodavati u marinadu za piletinu, a čaj od kurkume pravi je eliksir zdravlja. Ona odlično pristaje i u salatama i svim kuhanim jelima. Nakon što jednom probate, teško ćete moći zamisliti juhicu bez kurkume. Uz ovaj čudesni začin, neizostavan dio marokanske prehrane je i korijander koji obiluje i eteričnim i masnim uljima, bogat je proteinima i ugljikohidratima, a sjajno se kombinira uz sireve, salate i umake. Ima povoljan utjecaj na probavu i mokraćne kanale.
Kumin, đumbir, klinčić, kim, zelena metvica, samo su neki od sastojaka koji marokansku hranu pretvaraju u pravo čudo na tanjuru. Od mesa se najviše koristi piletina, janjetina i teletina. Aromatične sjemenke i mirisni začini bez sumnje razmazit će sve koji posegnu za ovim malim dodacima prehrani. Egzotika kojom je natopljen marokanski zrak jednostavno zove na pustolovinu kojoj nije lako odoljeti, kao ni lijepo serviranom tanjuru prožetom marokanskim delicijama.
Neke od njih koje predlažemo da uvrstite u svoj jelovnik svakako su B'Stilla, kus kus, zaalouk i harira.
Maroko je poznat po služenju salata na svojim jelovnicima, od toplih do hladnih, odnosno od kuhanih do sirovih. Tako da će se ove godine posebno prionuti u pripravljanje salata koje će se dodatno obogatitit raznim dresinzima. Pravilo glasi, što sočnije, to bolje.
Ove sezone apsolutni vladari gastro trendova- lisnato povrće
Trenutno u cijelom svijetu najpopularniji su meniji koji obiluju povrćem i to lisnatim, kao što je kelj. Alge su također vrlo zastupljene na tanjurima trendseterica koje brinu o svom zdravlju. Tu je neizostavna fermentirana soja u prahu, chili papar, prah od lista zelenog čaja koji osim što se stavlja u kavu, miješa se i u razna jela; od zapečenog povrća do mesa. Apsolutni hit u prehrani je i korištenje aktivnog ugljena, jabučnog octa te rižinog brašna. Sve to zajedno je diet friendly prehrana, a uz to je toliko mirisna i neodoljiva da će priprema tijela za ljetno izdanje ovoga puta proći potpuno bezbolno.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram