Za vikend me posjetila prijateljica i bile smo u izraelskom bistrou.
Od svih čuda koje smo naručile, najviše nas je oduševio babaganoush, namaz od patlidžana i tahinija.
Znam da sada nije sezona patlidžana, ali kako se nismo sjetile uzeti jednu porciju da ona ponese mužu, obećala sam joj objaviti recept. A tko će čekati kasno ljeto 🙂
Iako bi bilo najbolje kada bi patlidžane ispekli na pravom grillu, to ćemo ostaviti za ljetne dane. Možete ih cijele peći u pećnici dok ne uvenu (prethodno ih izbodite viljuškom) ili ih nasjecite na kolutove pa pecite.
Ako ste ljubitelj humusa bit ćete i ljubitelj babaganousha. Za sve nas, a posebno za Lucu, ide recept.
Babaganoush (2 porcije)
2 patlidžana (najbolje organska)
1 žlica tahinija
1 mali režanj češnjaka
Prstohvat kumina
1/2 limuna
1 dcl maslinovog ulja
1 žlica svježe nasjeckanog peršina
Sol i papar
Priprema:
Bez obzira koju ste metodu izabrali, stavite peći patlidžane. Ostavite ih da se ohlade. Za to vrijeme, naribajte češnjak i dno blendera prekrijte s pola količine maslinovog ulja i limunovim sokom.
Kada su se patlidžani ohladili, ogulite im koru, stavite ih u blender te lagano pulsirajte dok ne dobijete kremastu smjesu s tim da ne mora biti skroz glatka. Dodajte sol, papar, češnjak, kumin i tahini. Pulsirajte još 3-4 puta. Probajte! Namaz možete dodatno začini ako bude potrebe. Prebacite sve u zdjelu, prelijte s ostatkom maslinovog ulja te pospite peršinom. Poslužite ga sobne temperature!
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!