Što sve donose adventske kućice na platou Gradec?

Što sve donose adventske kućice
na platou Gradec?

Iće i Piće - biskvit preliven toplom čokoladom i dodacima

Iće i Piće – biskvit preliven toplom čokoladom i dodacima

Zagreb se za vrijeme Adventa pretvara u veliki street food festival, a ponuda je iz godine u godinu sve bolja i raznovrsnija. U nastojanjima da treću godinu zaredom osvoji titulu najboljeg Adventa u Europi, već prvog vikenda nakon otvaranja osvojio je srca sladokusaca. Mirisi omiljenih i pomalo zaboravljenih domaćih jela, finih slastica i blagdanskih začina, ove godine mame posjetitelje na plato Gradec gdje se kriju neka cool jela ovog Adventa.

Iće i Piće - zapaljeno vino

Iće i Piće – zapaljeno vino

Već na samom ulazu iz kućice Morska vila šire se mirisi Dalmacije, ali one zaboravljene, netaknute kakva je nekad bila. Iz jednog takvog domaćinstva u blizini Omiša, svakog dana na Advent u Klovićeve dvore stiže svjež Poljički soparnik. Svakog dana u ranim jutarnjim satima gospođa Anka Mekinić, koja je od svojih predaka naslijedila autohtoni recept i način izrade ovog tako jednostavnog, a opet tako posebnog jela, priprema kore i nadjev od blitve i češnjaka te ispod žara kako su to nekad radile njezine bake, peče soparnik.

Morska vila - soparnik

Morska vila – soparnik

Kad gospođa Anka da zeleno svjetlo da je jelo uspjelo i može pred goste, kreće isporuka za Zagreb gdje miris domaćeg maslinovog ulja i pečenog češnjaka osvaja na prvu. Mogu se tu probati i drugi dalmatinski specijaliteti poput variva od raštike u kruhu. I dok se mnogi sjećaju dana kad su im bake servirale ovo jelo, a oni bježali od stola, danas je ovo specijalitet koji cijene pravi poznavatelji dalmatinske kuhinje. Iz Dalmacije je došla i frigana pečenica, koja kad se zapeče i servira u domaćem kruhu, na kućici Porcus osvaja mirisima koje ne možete ignorirati.

Lobby - Bocadillo

Lobby – Bocadillo

Od domaćih jela, temeljenih na autohtonoj kuhinji, tu su i sendviči od marinirane vratine na kućici Kobasito, te teglice s delicijama na kućici Lobby. Čvarci, domaće kobasice, sirevi pakirani u malim staklenkama odlično se sljubljuju s kuhanim vinom ili kuhanima ginom, a dobro su predjelo i za izvrstan specijalitet Bocadillo, koji donosi utjecaje drugih nacionalnih kuhinja. Ovo španjolsko jelo u Lobby inačici dolazi u dvije varijante, od piletine ili junetine, a meso nasitno narezano priprema se na grillu s tanko narezanim povrćem. U svježem pecivu sažimaju se svi okusi i boje mediterana a la Bocadillo.

Mundoaka - šiš kobas

Mundoaka – šiš kobas

Bestseller prošlogodišnjeg Adventa, Mundoakin šiš kobas, vratio se i ove sezone u još boljoj varijanti, ali klasici se ne zaboravljaju. Adventske kobasice, koje su doživjele nebrojeno varijanti, nisu što su nekad bile. Rougemarin se pobrinuo da nas uvjeri da postoje kobasice i specijalitet kobasice. Njihovo signature izdanje ove godine je Merguez janjeća kobasica s tzatziki umakom i tapenadom od crnih maslina, koja je pripremana po receptu Marina Medaka i koja vjerojatno ove godine može u utrku za najbolju kobasicu adventa. Po vlastitom receptu Medak priprema i kultne germknedle s domaćim pekmezom od šljiva koje se doslovno tope u ustima.

Rougemarin - Germknedla

Rougemarin – Germknedla

Jedna sasvim slatka priča skriva se u atriju Klovićevih dvora gdje čokolada teče u potocima, a servira se na sve moguće načine, s biskvitom i dodacima po želji, s voćem i šlagom, u kornetu s kavom ili jednostavno na Milky Whey palačinkama. Tu se pije i zapaljeno vino koje daje potpuno drugačiju aromu neizostavnom kuhanom vinu. A da se za Advent piju i drugi vrući kokteli, pokazao je Swanky bar koji je u svojoj kućici na Platou Gradec, pripremio pravu zimsku kartu pića osmišljenu samo za ovu prigodu: Swanky Rum Punch, Hot Art Gin, Hot Mule te zimske koktele na bazi pjenušca (Bellini, Strawberry proseco, Swanky Mojito i Grinch Mojito).

Milky Whey - palačinke

Milky Whey – palačinke

Začarani krug ića i pića ne staje ovdje i najbolje je krenuti u potragu i otkrivanje. Jedino je pitanje kako u sjajnoj ponudi izabrati 10 najboljih specijaliteta koje morate probati za vrijeme Adventa. Srećom, bogata adventska ponuda potrajat će cijeli prosinac. I dok zabave ne nedostaje pa Advent u Klovićevim dvorima svaki dan u tjednu osim ponedjeljka ima nastupe glazbenih bandova koji garantiraju odličnu atmosferu, vrhunska gastro priča na krovu grada vodi na putovanje kroz vrijeme i gradove.

 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori