Sad smo već ozbiljno zagazili u prosinac i sasvim je prirodno da jako aktivno razmišljamo o božićnom vikendu koji nam stiže. S Badnjakom koji pada u nedjelju i Božićem u ponedjeljak, kao da smo dobili jedan ekstra dan da se bolje možemo pripremiti za okupljanje svih bližnjih.
Ako ste ove godine baš vi dobili (ili odabrali) zadatak spremanja velike gozbe za cijelu obitelj onda vjerojatno znate što vas čeka. Dom mora blistati u svakom aspektu, recepti za blagdanski stol planiraju se već sada kako bi se sastojci eventualno rezervirali online, u trgovinama ili na tržnici i da bi shopping bio obavljen na vrijeme, a da bi ih bilo dovoljno kolače treba početi peći odmah. Svaki će od ukućana imati svoje najdraže božićno jelo ili kolačić pa se tako pripremaju brojne različite vrste da bi svi tanjuri bili s guštom ispražnjeni.
Blagdansko doba uglavnom donosi i puno stresa ako se ne pripremite na vrijeme, ali s dovoljno ranim početkom može biti uživancija za cijelu obitelj. U nastavku nabrajamo glavne korake kojima ćete sigurno morati doskočiti kreirajući svoj blagdanski ugođaj.
Pripremanje blagdanskog okruženja
Prije nego što izvadite kuglice, lampice, vjenčiće i sve druge ukrase, treba dobro pripremiti podlogu. Točnije, uglancati sve površine u domu za maksimalnu blještavilost kasnijeg blagdanskog okruženja. Uz klasično tjedno čišćenje, vjerojatno ćemo se pobliže posvetiti pranju podova, prozora ili usisavanju visokih polica koje inače volimo ignorirati. Izvadit ćemo najljepše tekstile, jastučnice za jastučiće na kauču u dnevnoj sobi, stolnjake za blagdanski stol i pripremiti posebno mjesto za bor. Što se više potrudimo oko okruženja to će scenografija same proslave blagdana biti ljepša.
Blagdanski stol
Što će se naći na stolu zahtijeva ovako posebnu pažnju samo nekoliko puta u godini, kada se radi o najvažnijim datumima. Ako ste pobornik tradicije, ono što služite uvijek će imati isti okvir, a volite li eksperimente sigurno ćete posegnuti za nekim novim, jednako finim receptima. No ono što je sigurno je da centralno mjesto na stolu uglavnom zauzima prvo krepka juha pa purica ili patka s mlincima te pečenje i razni prilozi. Za mesne sastojke uglavnom se treba pobrinuti unaprijed te rezervirati svoju željenu porciju u trgovini ili na tržnici – potražnja je zaista velika. A slasna predjela i čaša dobrog vina svakako su nezaobilazni za uvod u dobro slavlje!
Osim fine hrane koja će se naći na stolu, samu ćemo blagovaonicu posebno ukrasiti i na stol iznijeti detalje koje čuvamo za posebne prilike. Poput gore spomenutih stolnjaka, platnenih ubrusa, svijećnjaka, specijalnog posuđa… to će blagdanski stol učiniti zaista potpunim.
Božićni kolači
Slastice su posebno veselje svake godine i nešto što obožavaju svi ukućani. Tu je igra možda i najdopuštenija jer pripremajući sitne kolače možete eksperimentirati s novim okusima do mile volje i svi će biti sretni.
Ljubitelji tradicije posegnut će za klasikom i vječno finim okusima lincera, krancli, vanilin kiflica, čupavaca, makovnjače, orahnjače, medenjaka, paprenjaka, išlera, srnećeg hrbata, kuglofa, mađarice itd. Moderne varijante uključuju kekse i kolače iz drugih svjetskih kuhinja, ali kad je slatko u pitanju nema greške. Samo unaprijed treba pribaviti dovoljno sastojaka prije nego što se iz kuhinje počnu širiti savršeni mirisi zimskih začina, ruma i čokolade.
Foto: rawpixel.com, John Canelis, +Simple, Jennifer Pallian, Mike Tinnion, Mel Turner, Jason Briscoe, Alisha Hieb