Kako brzo napraviti štrudlu?
Početak je jeseni, došli su prvi kišni dani i odmah što vam za desert padne na pamet jest – štrudla. Tradicionalan je to kolač za naše krajeve i porijeklo mu seže u 18. stoljeće u Habsburško carstvo. Originalno nastala u Austriji, štrudla ili strudel je jednostavan kolač od tijesta za savijače punjen voćem. Naravno, vremenom su nastale mnoge varijacije na temu, pa čak i one slane – s tikvicama, sušenim rajčicama i ricotta sirom. Mogućnosti su neiscrpne.
Nama je možda ipak najdraža varijanta s jabukama ili višnjama. I to pečena istovremeno. Jedna i druga štrudla prave se na isti, jednostavan način. za početak trebaju vam dvije do tri veće jabuke te cca 300 do 400g višanja. Naribate jabuke i otkoštite višnje. Naribane jabuke pomiješate s malo šećera, najbolje bi bila vrsta Muscovado jer je okusom karamelast, a teksturom melasast, pospite cimeta, promiješajte smjesu te ju ravnomjerno rasporedite po malo pouljenim listovima tijesta za savijače. S višnjama napravite istu radnju. Tijesto stavite na pleh za pečenje, premažite s malo ulja i stavite peći na 180 do 200 stupnjeva na oko 25-30 minuta. Pred kraj provjerite jesu li već gotove. Izvadite, pričekajte da se ohlade te pospite šećerom u prahu.
Za inspiraciju serviranja i ideja koji ćete nadjev koristiti u štrudli donosimo Instagram fotografije raznih varijanta štrudli – sigurno ćete naći neku koja vama odgovara.