Mislim da već dugo na repertoraru nije bilo slastica.
Možda tako izgleda, ali ovi zalogaji definitivno ne spadaju pod slastice sirove hrane, iako se ništa ne peče.
Prvi puta sam otkrila puffed kvinoju u kuharici Jamie Olivera i to su još uvijek najbolje “sirove” kuglice koje sam jela. Recept sam bila podijelila s vama i možete ga pronaći ovdje.
Puffed kvinoja
Puffed, odnosno grubo prevedeno “napuhana” kvinoja, zapravo se “peče” na isti način kao kokice (samo bez masnoća). Tako dobiva sasvim novu strukturu i miris te je možete dodavati slasticama ili pak raznim kašama koje spremate za doručak.
Iako ne skače toliko entuzijastično kao kokice, svejedno će vam trebati poklopac. Kvinoju biste svakako trebali prije oprati i dobro, dobro posušiti. I stalno pazite na nju jer može zagorjeti dok kažete keks, za svega nekoliko sekundi. Čim poprimi zlatnu boju, gotova je!
Čokolada i maca prah u savršenoj kombinaciji
Za ostatak sam recepta koristila samo kokosovo ulje, ali ako niste veliki ljubitelj njegovog intenzivnog mirisa, možete koristiti ono bez mirisa ili ga eventualno pomiješati s kakao maslacem. Odluka je na vama!
Ono zbog čega je ova slastica izuzetno pogodna za žene (otkuda i naslov samog recepta) su maca prah koji balansira hormone i čokolada. Ona, osim što je bogata magnezijem i cinkom (dva elementa koja izuzetno poguduju lijepom tenu), sadrži proteine te nas u svakom slučaju uvijek učini sretnijima. 🙂
Recept
Sastojci:
120 g kokosovog ulja
1 žlica meda (ili javorovog sirupa)
2 žlice PlanetBIO sirovog kakaa u prahu
2 žličice PlanetBIO maca praha (po želji)
Prstohvat soli
80 g napuhane kvinoje
80 g orašida (bilo kojih ili miješanih)
40 g sušenih brusnica (ili nekog drugog suhog voća)
40 g pistacija (ja sam koristila posoljene i pečene)
Priprema
U većoj posudi ispecite kvinoju na isti način kao što biste ispekli kokice samo bez masnoća. Ostavite sa strane.
Na laganoj vatri otopite kokosovo ulje, zaslađivač i sol. Maknite posudu s vatre te dodajte čokoladu i maca prah, miješajte dok smjesa ne postane kompaktna.
Grubo nasjeckajte orašide te ih popecite na tavi.
Grubo nasjeckajte suho voće i pistacije.
Pripremite bilo koji manji kalup te ga obložite papirom za pečenje. Otopljenu smjesu pomiješajte s kvinojom te sve izlijte u kalup.
Ravnomjerno dodajte orašide, suho voće i pistacije. Ostavite u hladnjaku 30-ak minuta. Narežite na kockice ili trokute te poslužite. Slastica može biti u hladnjaku do tjedan dana, a u zamrzivaču do 2 mjeseca.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte!