Ovo je možda najljepši “vodič” koji sam napisala. Vratila sam se u Berlin, moje ljeto je i službeno završilo.
Skuhala sam kavu, tipkam i s takvom toplinom oko srca prisjećam se Hvara.
Morat ću vas razočarati ako očekujete preporuke za grad Hvar jer sam njega zaobišla. Imam osjećaj da se ono najljepše nalazi negdje gdje je oku na prvu nevidljivo, podalje od napučenih plaža, gužve, turista, negdje gdje je sve ljepše, mirnije, ukusnije, gdje su zalazi sunca vatreni, sela zelenija, a more plavije. Hvar to zaista i jest
Agroturizam Hora, hora.com.hr
U blizini Starog Grada, smjestio se agroturizam Hora. Dočekat će vas pas Garo! Gotovo da se ništa nije promijenilo od kada su stari Grci došli prije 2400 godina. Mjesto koje je pod UNESCO zaštitom s kojeg se pruža božanstven zalazak sunca, služi organsku hranu, vlastita vina koja možete degustirati po cijeni od 100 kn (4 vina) te maslinova ulja.
Za peku se morate unaprijed naručiti inače ih možete spontano posjetiti. Mi smo se zadovoljili degustacijom vina te njihovom platom od mladog sira i kobasicom od crne svinje koja je bila fantastična. Šapnuli su nam da je gazda ove godine na nju jako ponosan.
Plaža Mala Milna
Predivna manja uvala, svega 4 km od grada Hvara, do koje ne možete doći direktno autom, ali možete doći jako blizu i zatim prošetati. U sjeni borovine, na plaži se nalazi cafe Oaza i jedan restoran. More je najljepše u jutarnjim satima, a plaža gotovo nikada nije bila pretrpana. Ovisno gdje ste smješteni, ako vam je mjesto Milna usput, otiđite!
Agroturizam Kolumbić
Naišli smo na putokaz “Agroturizam Kolumbić” vozeći se prema Starom Gradu i skrenuli. Čekalo nas je 5 km makadamskog puta za koji nismo znali. Ako nemate prikladan auto, razmislite dva puta želite li se gore penjati. Nije nemoguće, mi smo stigli, ali trebala nam je cijela vječnost, barem se nama tako činilo… Nikako doći!
Put vodi do najvišeg vrha otoka sv. Nikole, a pogled koji vas gore čeka je božanstven. Možda jedan od ljepših koji sam do sada vidjela… Na vrhu nije bilo nikoga, bili smo sami. Obitelj Kolumbić nas je dočekala u svojoj kući i iako smo imali osjećaj da im malo smetamo, pojeli smo jednu od najboljih hobotnica na salatu ikad! Povratak je naravno bio puno lakši i brži. Za peku i slična jela se morate unaprijed naručiti.
Restoran Laganini, laganini-novak.com
Ovo je bio moj prvi put u restoranu Laganini na Palmižani. Da budem potpuno iskrena, s obzirom na njegovu razvikanost nisam previše očekivala i nikako mi se nije dalo ići negdje gdje ne mogu biti opuštena. Na nagovor prijateljice koja već godinama ne prestaje pričati o ovom restoranu, rezervirali smo stol. Prevarila sam se u svakom mogućem smislu. Predivna lokacija, predivan interijer, opušteno na n-tu, doslovno laganini… Tuna na tatarski je bila fantastična, kruh neodoljiv, a Rizmanovo maslinovo ulje na stolu pun pogodak! Restoran je skup kako biste i očekivali, ali zaista vrijedi doživljaja. I ako imate vremena, ostanite tamo cijeli dan, jedite, kupajte se, uživajte, samo laganini… U tome je cijela poanta!
Konoba Duboković, dvordubokovic.hr
Poznata konoba na otoku koja se nalazi u malom, ali tako pitoresknom selu Pitve. Čak sam na trenutak pomislila da bih mogla jednog dana živjeti u ovakvom selu. 🙂 Jela su tradicionalna, uglavnom sa žara, prilozi također, atmosfera opuštena, domaća kako bismo mi rekli. Ja sam uvijek željna naših tradicionalnih specijaliteta tako da je za mene ovo bio pun pogodak. Svakako se namažite nečim protiv komoraca jer ih ima more. Preporučujem da stol ipak rezervirate!
Uvala Mekićevica/Restoran Robinson
Uvalu smo pronašli na Googleu kao i restoran. Udaljena je manje od kilometar od uvale Pokonji Dol koja se nalazi u gradu Hvaru. Od tuda možete do uvale doći pješice, pripremite se na avanturu, izgrebane noge i konstantno gledanje gdje bi mogla iskočiti zmija. Opcija B je da dođete brodicom iz grada Hvara. Sasvim na osami, tu i tamo posjećena od strane turističkih brodova, gotovo prazna, garantira vam potpuno opuštanje i uživanje.
Odmah pored (preko brda) nalazi se moj novi komadić raja Restoran Robinson. Ispod stabla maslina u potpunoj hladovini, na drvenim klupama, serviraju tradicionalna jela kao i pokoju zanimljiviju salatu ili namaz. U podnožju se nalazi mala plaža sa svega nekoliko ležaljki. Kada sve zbrojim i oduzmem, ovo je od svih navedenih moje najdraže mjesto na otoku. Da sam znala prije, dolazila bih ovdje svaki dan. Jeli smo hvarsku gregadu, koja je navodno najbolja na otoku, ali nemam toliko iskustva s gregadom da vam mogu reći da je ovo najbolja koju sam jela, U svakom slučaju, u ovakvoj atmosferi ne može biti loša! Najtoplija preporuka!
Uljara Božić, bozicuje.com
Na poziv drage Petre, koju osobno ne poznajem, ali ona mene poznaje preko Instagrama, zaputili smo se na degustaciju Božić ekstra djevičanskog maslinovog ulja u malo mjesto Svirče. Nakon kratke edukacije kako se maslinovo ulje zaista proizvodi, uslijedila je degustacija 4 vrste ulja. Obitelj Božić su dobitnici nagrade “Best olive oils” (New York International Olive Oil Competition) za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje Oblica. Nisu jedini čiji se rad cijeni, ali zasigurno ovakav trud, zalaganje i proizvod trebamo podržati! Red ćakule, red ulja i tako u nedogled. Hvala Petra na pozivu i Božidaru na degustaciji!
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.