Naš dobri “stari” Jamie tiska kuharice brže nego što možemo popratiti.
Moram vam priznati da mi je ovo jedina njegova kuharica, iako sam svojevremeno emisije redovito pratila.
Kupila sam je jer se Jamie okrenuo zdravijim namirnicama te zdravijem načinu pripremanja jela koja je kreirao uz pomoć nutricionista. Tako je i nastala ‘Everyday Super Food’ kuharica!
Bila sam znatiželjna. Nemojte očekivati nikakvu rigoroznu kuharicu koja vam nešto zabranjuje, dapače! U njoj ćete pronaći i tjesteninu i različite vrste kruha, ali isto tako i recepte za orašaste namaze koje možete sami napraviti, pokoju vegansku slasticu, kao i zašto kupovati i jesti organsku hranu, sve o dobrim ugljikohidratima i zdravim masnoćama, alkoholu i važnosti vode!
Jamie se također osvrnuo na način života koji danas vodimo i što je zapravo važno, tako da od ove kuharice možete očekivati više od samih recepata, poput sugeriranja promjene navika koje ste do sada njegovali u svim aspektima života.
Ono što mi se najviše sviđa jest da Jamie koketira sa svim kuhinjama svijeta. Ako niste navikli na različite okuse i začine i niste spremni s njima eksperimentirati, ovo nije kuharica za vas.
Također, ova kuharica nije za početnike, bar je ja osobno ne bih početnicima preporučila. Recepti imaju dosta sastojaka, možda se s nekima budete susretali i po prvi put, stoga ako nemate bar malo iskustva u kuhinji, ručak biste mogli spremati satima.
S druge strane, ako volite eksperimentirati, otvoreni ste i željni novih okusa i recepata, težite balansiranijoj prehrani i kako do nje doći ovo je odlična kuharica da sve navedeno i postignete!
Dijelim s vama i jedan recept! Odlučila sam se na riblji curry jer obožavam i ribu i curry. Nije kompliciran, ali apsolutno sve pripremite unaprijed da vam bude lakše i da budete brži. Naš Jamie odjednom ubaci neki sastojak koji nije spomenuo u listi sastojaka, tako da predlažem da sve prije dobro pročitate. U ovom receptu sam nadodala sve što je nedostajalo. Spremni smo!
Sastojci (za 6 osoba):
6 komada mladog luka
1 svježi chili (nasjeckati)
Komadić đumbira – 5 cm (naribati)
1 žlica maslinovog ulja
Šaka curry listova
1 žličica sjemenki gorušice
1 ravna žličica curry praha
1/2 žličice chili praha, sjemenki kumina i sjemenki koromača
12 škampi
300 g smeđe riže
250 g cherry rajčica (rezrezati na pola)
400 g kokosovog mlijeka u limenci
6 x 100 g fileta bijele ribe
1 limun
1,2 l kipuće vode
Sol i papar
12 komada papaduma (indijske lepinje)
Nasjeckajte mladi luk i chili, naribajte đumbir. U 25 cm širokoj posudi zagrijte na srednje jakoj vatri 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte kapulicu, chili, đumbir, lišće curryja i sve začine. Pirjajte do 5 minuta ili dok sve ne poprimi zlatnu boju.
U međuvremenu, odvojite glavu škampa od repa i ubacite ih da se pirjaju kako biste dobili nevjerovatan okus jela. Zatim ulijte 1,2 l kipuće vode i dodajte rižu. Ostavite sve da se kuha 10 minuta. Za to vrijeme, koristeći mali oštri nož, lagano zarežite niz leđa repova škampi kako bi se rascvjetali kao leptiri dok se kuhaju. Čuvajte ih u hladnjaku dok ih ne budete trebali.
Razrežite rajčice na pola te ih dodajte curryju zajedno s kokosovim mlijekom. Kuhajte 20 minuta. Zatim dodajte riblje filete, kuhajte još 10 minuta ili dok fileti i riža ne budu gotovi. Repove škampi dodajte zadnjih 5 minuta. Izvadite glave škampa te iscijedite sav sočan sok u curry (zatim ih bacite) te po potrebi dodajte još malo kipuće vode ako vam smjesa bude pregusta. Smjesu kušajte te po želji dodajte sol, crni papar i limunov sok. Po želji poslužite s papadum lepinjama.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?