Listopad je vrijeme kada zrak miriše na lišće i svježinu, a dani postaju sve kraći i hladniji. Jesen je tu, a s njom dolazi i potreba za toplim napicima koji nas griju iznutra. Među svim onim klasičnim napicima koji podsjećaju na dom, jedan od onih koji nas najviše vraća u djetinjstvo svakako je kompot od jabuka. On je poput toplog zagrljaja i podsjetnika na djetinjstvo i sigurnost doma.
Napitak koji miriši na jesen
Kompot je napitak (ili desert, ovisno o serviranju) koji nas okusom i mirisom vraća u kuhinje mama i baka, dok smo čekali s nestrpljenjem da se napitak ohladi kako bismo uživali u njemu. Izvrstan je za grijanje zimi i kao zamjena za čaj, u sezoni jabuka super ideja da iskoristite domaće voće, a uz to je brzinski gotov.
Kompot je više od samo napitka — on je mali ritual. Brzo se sprema, a njegovi okusi donose toplinu i osjećaj sigurnosti. Jabuke dopuštaju dodavanje raznih drugih okusa kao što su kruške, šljive, naranče, limun, ali i svih finih zimskih začina poput klinčića, cimeta i anisa.
Kuhanjem u vodi voće otpušta sve svoje slatke arome, a nakon što je kuhano možete komadiće procijediti, propasirati za gusti napitak ili naprosto pojesti takve kakvi jesu. Ako imate dovoljno slatke jabuke, čak ne morate dodati ni gram šećera, bit će dovoljno slatko, a za dodatni ‘boost’ zdravlja ubacite đumbir.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Recept za kompot od jabuka
U lonac u koji ste ubacili pola kilograma očišćenih i narezanih jabuka ulijte pola litre vode. Količina vode proporcionalno odgovara količini jabuka stoga sami regulirajte svoju mjeru, a zaslađivač isto ubacujete prema želji. Uz to dodajte žličicu cimeta (ili štapić ako ga imate), pokoji klinčić i mahunu vanilije te kuhajte 15-tak minuta dok ne vidite da su jabuke omekšale.
Kompot možete piti dok je još topao, u ranim jutarnjim satima, navečer uz omiljenu knjigu, ostaviti da se ohladi i poslužiti kao osvježavajući napitak tijekom dana ili propasirati. Bez obzira na to kako ga poslužite, miris jabuka, cimeta i klinčića uvijek će podsjetiti na domaću kuhinju i mirne jesenske večeri.
Foto: Unsplash, Pexels, iStock