Rustikalni francuski desert: galette

Rustikalni francuski desert: galette

Galette od šljiva

Francuski galette rustikalna kreacija koju blogeri obožavaju zbog fotogeničnosti, ali i svestranosti recepta te se može susresti u najrazličitijim varijantama. U francuskom jeziku galette označava cijeli dijapazon niskih okruglih slastica od prhkog tijesta, može upućivati na palačinke od heljde u nekim dijelovima Francuske ili kekse u Kanadi, ali generalno podrazumijeva ‘otvoreni’ tart s raznim punjenjima.

Galette od šljiva

Punjenje se stavlja na razvaljano tijesto, a samo se njegovi rubovi preklapaju što nakon pečenja daje pomalo nedovršen izgled, ali apsolutno neodoljiv. Galette može biti slan ili sladak, ali najčešće je punjen voćem.

Mi smo na blogu Travelling Oven pronašli kreaciju blogerice Lili, inspiriranu sezonom. Ovaj galette sa šljivama može biti i bezglutenski, ovisno o sastojcima, a savršen je jesenski desert. Uživajte u atmosferičnim fotografijama i probajte odoljeti da ga već danas ne pripremite.

Galette od šljiva

Sastojci:

Za tijesto:
125 g pirovog brašna
85 g hladnog maslaca (ili veganske zamjene za maslac)
1 žlica kokosovog šećera (ili običnog)
1/2 žličice soli
1 jaje
Za premaz: 1 žumanjak + 1 žlica vode

Galette od šljiva

Za nadjev:
7-8 većih slatkih šljiva, očišćenih i izrezanih na ploške
2 žlice kokosovog šećera (ili običnog)
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice cimeta
1 žlica mljevenih badema

Galette od šljiva

Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i sol i promiješati. Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca. Dodati razmućeno jaje i miješati vilicom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, možete dodati 1-2 žlice brašna. Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem dva sata. Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na ploške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet, mljevene bademe i izmiješati.

Galette od šljiva

Izvaditi tijesto iz frižidera. Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk (da bi si olakšali možete to napraviti između dvije prozirne folije). Premjestite razvaljano tijesto na pripremljeni (prethodno obložen papirom za pečenje) lim. Popravite prstima tijesto ako je potrebno. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta. Premažite tijesto premazom od žumanjka i vode. Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pustite da se malo ohladi prije serviranja. Dobar tek!

Galette od šljiva

Foto: Lili Basic Capaccetti

Učitati još
Zatvori