Nakon uspješnog izdanja u Splitu festival talijanskih delicija vraća se u Zagreb i na Europskom trgu, od 04. do 10. listopada, doslovno od jutra do mraka, Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u najboljim proizvodima talijanske gastronomije koje donosi ItaliaFest – u pršutu, mortadeli, salamama od vepra, salamama s tartufima, parmezanu, mozzarelli od bufale, pecorinu, kozjim sirevima, inćunima, maslinama, sušenim rajčicama, začinima, tjestenini, slasticama, ali i mnogim drugim delicijama koje se inače mogu kupiti samo na talijanskim tržnicama.
Među mnoštvom vrhunskih proizvoda, novost na ovom jesenskom izdanju ItaliaFesta je ponuda originalne gorgonzole s oznakom DOP (Denominazione origine protetta ), koja se proizvodi u regijama Lombardija i Pijemont. Smatra se da je gorgonzola jedan od najstarijih sireva, a legenda kaže da su lokalni proizvođači imali previše sira straccina (stracca je lokalna vrsta krave), a kako nisu znali gdje bi sa viškovima, stavili su ga u pećinu da ne bi propao. Vidjevši da je u pećini poprimio plijesan mislili su ga baciti, no svidio im se okus i tako je nastao svjetski poznati sir gorgonzola.
Europski trg još jednom će postati prava mala talijanska tržnica koja, osim bogatstva ponude (više od stotinjak proizvoda), donosi i atmosferu talijanskih „mercatina“, sa svojim elokventnim prodavačima koji će se pobrinuti da doznate baš sve o proizvodu koji je pred vama.
T.R.