Ljetna salata s lososom, avokadom i slanutkom

Ljetna salata s lososom,
avokadom i slanutkom

Kad god ne znam što bih jela, iskombiniram sve što imam u hladnjaku. Više-manje sve 🙂 Kako je i u Berlinu jako zatoplilo, nisam od velikog nakuhavanja stoga mi je nekakvu salatu najbrže i najlakše napraviti.

slataedita1

Zapravo ne pamtim ovako vruć dan kao danas. Morate znati da u Berlinu apsolutno nijedan stan nema klima uređaj i da javni prijevoz nije klimatiziran osim pokojeg tramvaja ili autobusa, a njima se najmanje vozim. Gotovo nikad nije toliko vruće da vam treba klimatizirani prostor. Osim danas! Živa pokazuje da je preko 35 stupnjeva, što znači da ću maksimalno skratiti ovaj uvodni tekst, bacam se odmah na recept i vraćam u krevet jer mi je tamo najhladnije. 🙂

slataedita4

Sastojci za 2 porcije:
1 tikvica
1 crvena paprika
1 mala limenka slanutka
1 veći avokado
2 jaja
100 g dimljenog lososa
2 šake salate (matovilac, rukola, baby špinat, potočarka itd.)
2 žličice sjemenki crnog sezama
Himalajska sol
Crni krupni papar
Cayenne papar
Maslinovo ulje

slataedita3

Umak za 2 porcije:
1 žličica Dijon senfa
1/2 cijeđenog limuna
1 žlica javorovog sirupa (ili 1 žličica meda)
4-5 žlica maslinovog ulja

slataedita2

Priprema:
Tikvicu narežite na kolutiće i grilajte na tavi. Zatim ju posolite i pustite da odstoji. Slanutak procijedite, isperite i posušite. Začinite s maslinovim uljem i cayenne paprom (hrabro!) te stavite peći 15-ak minuta na 200 stupnjeva dok ne vidite da je postao hrskav. Za vrijeme pečenja ga jednom protresite. Inače, ovo je i odlična grickalica!
Papriku narežite na tanje prutiće, avokado prepolovite i narežite te jaja ispecite na oko.

slataedita5

Sve sastojke za umak smiksajte u blenderu, ali na najmanjoj brzini. Umak bi trebao biti kremast. Ako imate malu spravicu za pravljenje pjene za cappuccino, super, iskoristite je! U tom slučaju vam blender neće biti potreban.

Pomiješajte pečene tikvice, slanutak, papriku i salatu. Prelijte sa malo umaka. Dodajte losos, jaje i avokado. Posolite i popaprite. Ne zaboravite sjemenke crnog sezama i prelijte sve još jednom s ostatkom umaka.

slataedita6

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! ?

Učitati još
Zatvori