Kako zaštititi želudac od pretjeranog unosa hrane tijekom praznika i nakon njih?
Kako zaštititi želudac od pretjeranog unosa hrane tijekom praznika i nakon njih?

Kako zaštititi želudac od pretjeranog unosa hrane tijekom praznika i nakon njih?

Blagdansko razdoblje donosi sa sobom mnoštvo veselja, okupljanja i – naravno – obilje hrane. Ove godine situacija je specifična i samim time još nezgodnija; nakon što je Uskrs pao poprilično kasno u godini, ubrzo nam stiže i Prvi maj, a započinju i mnogobrojni food festivali. Kolači, pečenja, fast food i bogate večere često nadmaše našu svakodnevnu prehranu, a želudac se, htjeli mi to ili ne, nađe pod povećanim opterećenjem. Iako je teško odoljeti svim tim mirisnim delicijama, posljedice prekomjernog unosa hrane mogu biti neugodne – osjećaj nadutosti, žgaravica, usporena probava i opća nelagoda u trbuhu. Upravo zato, a posebice ako ste skloni probavnim smetanjama ili neugodnoj žgaravici, važno je znati koji lijekovi za žgaravicu su prirodni, ali i nadohvat ruke.

Zašto se sve može javiti žgaravica?

Žgaravica, ili osjećaj pečenja u prsima koji se često širi prema grlu, najčešće nastaje kada se želučana kiselina vraća iz želuca u jednjak. Taj povrat, poznat i kao gastroezofagealni refluks, može imati različite uzroke – od prehrambenih navika do fizioloških stanja.

Evo najčešćih razloga zbog kojih se žgaravica može javiti sve i da je nikada niste imali, a što je izrazito povezano s blagdanskim okupljanjima.

1. Prejedanje ili brzi unos hrane

Kad pojedemo previše odjednom ili jedemo jako brzo, želudac se širi i stvara veći pritisak. To može oslabiti donji ezofagealni sfinkter (mišić koji razdvaja želudac i jednjak) i omogućiti kiselini da “iscuri” natrag.

lijekovi za žgaravicu

2. Određene namirnice i pića

Masna, začinjena ili kisela hrana, čokolada, kofein, gazirana pića i alkohol poznati su “okidači” za žgaravicu. Ove tvari opuštaju sfinkter ili stimuliraju pretjerano lučenje želučane kiseline.

3. Ležanje nakon jela

Ako legnete ubrzo nakon obroka, gravitacija više ne pomaže da kiselina ostane u želucu. Zbog toga se preporučuje ne ležati barem 2 sata nakon jela.

4. Stres i anksioznost

Iako ne uzrokuju direktno refluks, stres i napetost mogu pogoršati simptome žgaravice i utjecati na probavne procese.

Kako si pomoći kada imate žgaravicu?

Najbrže rješenje zasigurno dolazi u obliku proizvoda koji će vam olakšati osjećaj pečenja i težine u prsima. Jedan zanimljiv proizvod pronašli smo u brendu Yasenka. Naime, njihov Gastrostop kombinira prirodne sastojke za zaustavljanje žgaravice. Natrijev alginat formira zaštitni sloj koji sprječava povrat kiseline i oblaže sluznicu te smanjuje episode refluksa. Zatim kalcijev karbonat i kalijev bikarbonat neutraliziraju višak želučane kiseline te služe u prevenciji i liječenju želučanog hiperaciditeta.

Formulu nadopunjuju i biljni ekstrakti, primjerice ekstrakt sjemenki Tamarindus indica podržava zdravlje probave i osigurava zaštitni učinak na sluznicu od ždrijela do želuca. Nadalje, ekstrakt đumbira, eterično ulje đumbira i anis osiguravaju ugodan okus i smanjenje osjećaja mučnine i nelagode.

Ova cjelokupna njega za stopiranje neugode i umirivanje želuca zaustavit će i najjaču žgaravicu, a prikladna je za odrasle i djecu stariju od 12 godine, do tri vrećice na dan nakon obroka i prije spavanja.

Kako si pomoći na brzinu kod kuće?

Dok ne nabavite suplement ili lijek za žgaravicu, možete si olakšati jednim od mnogobrojnih načina ublažavanja žgaravice kod kuće. Najpoznatija opcija je korištenje sode bikarbone. Nju se ne preporučuje koristiti često jer može narušiti ravnotežu elektrolita u tijelu, ali pola čajne žličice otopljene u čaši vode svakako će pomoći.

Zatim možete isprobati sok od aloe vere, sok od đumbira (koji jednostavno skuhate kod kuće) ili malo svježeg đumbira, žlica jabučnog octa u čaši vode, puno vode…

Dokle god imate žgaravicu preporučuje se jesti blagu hranu koja neće dodatno iritirati želudac. Primjerice, banane i zobenu kašu. Ipak, ako se žgaravica javlja više puta tjedno, moguće je da se radi o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB). U tom slučaju, savjetuje se konzultacija s liječnikom.

Foto: Yasenka, Dupe photos

Učitati još
Zatvori