

Ako volite deserte koji jednako vesele oči i nepce, ova šarena sirova torta bit će vam apsolutni favorit. Donosi je Doris, kreativka iz kuhinje bloga Foodoris, koja je poznata po svojim veselim i zdravim slasticama. Ova torta bez pečenja, s kremastom teksturom i prirodnim sastojcima, pravi je izbor kada poželite nešto lagano, efektno i preukusno.
Savršena je za posebne prilike, ali i za one dane kada vam samo treba doza boje i dobrog raspoloženja na tanjuru. U videu koji se nalazi ispod napisanog recepta ćete možda primijetiti promjenu kalupa. Doris se tijekom pripreme odlučila prebaciti na manji (17 cm), kako bi torta bila viša i još vizualno dojmljivija. Krenimo s receptom.


Recept za šarenu tortu koja se ne peče
*1 šalica = 250 ml*
Sastojci za podlogu:
- 1 šalica (150 g) badema
- 6 (80 g) medjool datulja (ili svježe datulje)
- prstohvat soli
- 1 žlica kokosovog ulja
Sastojci za kremu:
- 2 šalice (250g) indijskih oraščića
- 1 šalica (250 ml) kokosove kreme (gusti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)
- 1/4 šalice biljnog mlijeka po želji
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1/3 šalice kokosovog maslaca (ili ulja)
- jestive boje (prirodne od npr. kurkume, cikle itd… Ja sam koristila gotove, kupovne)

Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
- Indijske oraščiće namočiti preko noći u vodi ili kratko prokuhati dok ne omekšaju.
- U sjeckalici / multipraktiku samljeti bademe i sol u sitno. Dodati otkoštene datulje (ako su tvrđe, namočiti ih prethodno 15-ak minuta u vrućoj vodi zatim ocijediti) i izmiksati dok se sve ne poveže.
- Dodati žlicu kokosovog ulja, izmiksati te prebaciti smjesu u pripremljeni kalup (obložen papirom za pečenje ili nauljen). Dobro utisnuti ravnomjerno u dno kalupa te staviti u hladnjak.
- Procijeđene indijske oraščiće staviti u blender s preostalim sastojcima (osim boje) za kremu te miksati dok ne dobijete glatku kremu bez grudica.
- Podijeliti kremu na 4 jednaka dijela te u svaki staviti prah jestive boje i dobro pomiješati da se prah otopi.
- Na podlogu u kalup stavljati po jednu, dvije žlice svake kreme te se igrati uzorcima po želji sve dok ne potrošite svu kremu.
- Kalup dobro protresti te lupnuti par puta da se krema rasporedi i izravna. Po želji posipati šarenim posipom.
- Staviti u zamrzivač preko noći ili na najmanje četiri sata. Još zaleđenu odvojiti od kalupa te pustiti na sobnoj temperaturi minimalno 30 minuta da se odledi prije rezanja.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković