Ideje za najljepši uskrsni doručak: Ove godine na našem stolu spajamo tradiciju i proljetnu svježinu
Ideje za najljepši uskrsni doručak: Ove godine na našem stolu spajamo tradiciju i proljetnu svježinu

Ideje za najljepši uskrsni doručak: Ove godine na našem stolu spajamo tradiciju i proljetnu svježinu

Uskrs je jedan od onih blagdana koji nas iz godine u godinu vraća korijenima; mirisima doma, obiteljskom stolu i osjećaju zajedništva koji se stvara kroz običaje. Blagdansko jutro često započinje tradicionalnim doručkom koji ima posebno mjesto u mnogim hrvatskim domovima. Pisanice, kuhana šunka, hren i pinca ili sirnica čine nezamjenjivu kombinaciju koja budi sjećanja i okuplja generacije. Ipak, današnji uskrsni stol sve češće nosi i dašak modernog. Laganija jela, svježije sezonske namirnice i poneki kulinarski twist koji oplemenjuje tradiciju.

Već tradicionalno udružujemo kreativne snage s našim suradnicima kako bi vam donijeli inspiraciju za najljepši uskrsni stol. Pa, ako ste u potrazi za nečim svježim, laganim, ali istovremeno raskošnim i posebnim, donosimo vam nekoliko pomno odabranih recepta naše Tanje Pastuović Klaić (@tanja.cookamigustam) koji su idealna kombinacija za one koji vole klasiku, ali i vole malo začiniti stvari. Tu je uskrsni tart, elegantna i jednostavna opcija koja će osvojiti svakog gosta; zatim šparoge s poširanim jajima i pršutom, koje na tanjur donose svu svježinu proljeća i mirise Mediterana, a za kraj, prava slastica za dušu,  jastuk torta s voćem, lagana, prozračna i neodoljivo primamljiva.

Bilo da se odlučite pripremiti samo jedan od ovih recepata ili sve zajedno, jedno je sigurno – vaš će stol ove godine zablistati u punom sjaju.

Uskrs 2025
Uskrs 2025
Uskrs 2025
Uskrs 2025
Uskrs 2025

Uskrsni tart

Ako tražite jelo koje će izgledom osvojiti goste na prvu, a pripremom vas neće izmoriti, uskrsni tart je pun pogodak. Hrskava podloga, kremasti nadjev i sezonske namirnice u živim bojama čine ovu deliciju savršenim dodatkom blagdanskom stolu. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog!

Sastojci:

  • 1 omot svježeg lisnatog tijesta (275 g)
  • 350 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 80 g naribanog emmentalera
  • 50 g naribanog parmezana
  • sol, papar
  • 250 g šparoga
  • 150 g pršuta
  • 3 jaja
  • rotkvice
  • crni sezam

Postupak:

  • Tijesto izbockajte vilicom.
  • U zdjeli pomiješajte svježi sir, jaje, emmentaler, parmezan, sol i papar pa rasporedite po tijestu, ostavljajući rub tijesta bez nadjeva.
  • Rubove premažite razmućenim jajetom, pospite sezamom i stavite peći na 220°C dok ne dobije lijepu boju, oko 30 minuta.
  • Za to vrijeme blanširajte očišćene šparoge, kuhajte na laganoj vatri u posoljenoj vodi max 2 minute. Ocijedite ih, ohladite pod mlazom hladne vode i posušite.
  • Jaja kuhajte 8 minuta.
  • Na pečeni tart dodajte blanširane šparoge, jaja,  pršut i rotkvice.
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić (2)
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić (2)
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić (2)
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić

Šparoge s poširanim jajima i pršutom

Šparoge su pravi dragulj proljetne kuhinje, nježne, aromatične i zdrave. U ovom receptu dolaze u savršenom paru s poširanim jajima i tanko rezanim pršutom, stvarajući jelo koje pršti od okusa, a izgleda kao da dolazi iz najboljih restorana. Idealan je izbor za doručak, brunch ili kao predjelo za uskrsni ručak.

Sastojci:

  • 300 g šparoga
  • 6 jaja
  • 200 g pršuta
  • sol, papar

Postupak:

  • Šparogama uklonite donji, tvrdi dio (kad ih presavijete same pucaju).
  • U lonac s kipućom vodom dodajte 2 prstohvata soli i pripremljene šparoge te ih kratko blanširajte.
  • Blanširane šparoge kratko potopite u zdjelu s hladnom vodom kako bi šparoge zadržale lijepu zelenu boju, zatim ih cijedite.
  • U drugom loncu u kipuću vodu dodajte 2 prstohvata soli i kuhačom lagano miješajte tako da se u sredini stvori mali vrtlog. U sredinu vrtloga dodajte razbijeno jaje i na jako laganoj vatri ostavite 3 minute.
  • Izvadite poširano jaje iz vode i ponovite postupak i s preostalim jajima.
  • Poslužite šparoge s pršutom i poširanim jajima.
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić
Uskrs 2025 - Tanja Pastuović i Vigor Klaić

Šunka u kruhu

Sastojci:

• dimljena šunka, oko 1,5 kg
• 800 g brašna
• 1,5 žličica soli
• 10 g suhog kvasca
• 1 žličica šećera
• 400 – 500 ml mlake vode
• 2-3 žlice ulja

Postupak:

  • Šunku stavite u veliki lonac, prelijte hladnom vodom tako da je cijela šunka pod vodom i kuhajte oko 30 min.
  • Izvadite šunku iz lonca i ostavite da se dobro ocijedi i ohladi.
  • U čaši pomiješajte suhi kvasac, šećer i malo tople vode pa ostavite da se napravi pjenica.
  • U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, promiješajte, napravite malu udubinu u sredini pa dodajte pripremljeni kvasac i mlaku vodu.
  • Mijesite ručno ili uz pomoć miksera dok vaše tijesto ne bude glatko i elastično.
  • Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu posudu, pokrijte i pustite da se diže oko sat vremena, odnosno dok se tijesto podupla u volumenu.
  • Izvadite tijesto iz zdjele na radnu površinu posutu brašnom i razvaljajte ga. U sredinu stavite dobro osušenu šunku, premažite razmućenim jajetom i obložite je tijestom. Krajeve tijesta čvrsto stisnite da se zalijepe.
  • Ako želite, možete malo tijesta ostaviti za dekoraciju, oblikovati ukrase i postaviti ih na vrh.
  • U lim stavite papir za pečenje, lagano pospite brašnom pa u sredinu stavite šunku u tijestu. Pokrijte krpom i osavite da odmori oko 20 minuta. Premažite tijesto preostalim  razmućenim jajetom.
  • Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-30 min na 200°C, zatim smanjite temperature na 180°C i pecite još nekih 30-40 minuta. Pregledavajte povremeno, po potrebi pecite i duže, a ako vam tijesto brzo prima boju, možete ga u drugoj fazi pečenja zaštititi alu folijom.
  • Izvadite kruh sa šunkom iz pećnice, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Uskrs 2025
Uskrs 2025
Uskrs 2025

Jastuk torta

Nakon bogatog blagdanskog obroka, svi mi ipak žudimo i za nečim laganim, svježim i voćnim. Jastuk torta opravdava svoje ime, mekana, je prozračna i nježna, a sezonsko voće daje joj š svježinu. Ovo je desert koji će se svidjeti svima, a i vizualno će obogatiti svaki uskrsni stol.

Sastojci:

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 3 žlice mlijeka + 2 žlice ruma

Krema:

  • 800 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 žličice vanilija paste
  • 80 g gustina
  • 40 g maslaca
  • 300 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • 2500 g jagoda
  • 250 g malina
  • malo šećera u prahu

Postupak:

  • Bjelanjke izmiksati u snijeg, dodati šećer i jedan po jedan žumanjak te lagano umiješati i brašno.
  • Izliti smjesu u lim obložen papirom za pečenje. Peći oko 20 min na 180°C.
  • Pečeni biskvit izrezati na trakice i poškropiti s malo mlijeka i ruma.
  • Pripremiti kremu. U loncu zagrijati mlijeko do ključanja. U drugoj zdjeli izmiješati žumanjke i šećer, dodati gustin, vaniliju i malo vrućeg mlijeka.
  • Sve promiješati pjenjačom pa uliti u lonac s preostalim mlijekom i kuhati, miješajući, dok se krema ne zgusne.
  • Maknuti s vatre pa umiješati maslac. Ostaviti da se krema malo ohladi.
  • Složiti tortu – na tanjur za serviranje poslagati polovicu biskvita narezanog na trakice, ostavljajući malo razmaka između, premazati polovicom mlake kreme i po njoj rasporediti dio voća.
  • Ponovo staviti trakice biskvita, ostatak kreme i dio voća. Na kraju premazati tučenim vrhnjem za šlag, ukrasiti voćem (i maćuhicama) pa posuti šećerom u prahu.
Uskrs 2025
Uskrs 2025

Recepte nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Vigor Klaić

Učitati još
Zatvori