

Ideje za najljepši uskrsni doručak: Ove godine na našem stolu spajamo tradiciju i proljetnu svježinu
Uskrs je jedan od onih blagdana koji nas iz godine u godinu vraća korijenima; mirisima doma, obiteljskom stolu i osjećaju zajedništva koji se stvara kroz običaje. Blagdansko jutro često započinje tradicionalnim doručkom koji ima posebno mjesto u mnogim hrvatskim domovima. Pisanice, kuhana šunka, hren i pinca ili sirnica čine nezamjenjivu kombinaciju koja budi sjećanja i okuplja generacije. Ipak, današnji uskrsni stol sve češće nosi i dašak modernog. Laganija jela, svježije sezonske namirnice i poneki kulinarski twist koji oplemenjuje tradiciju.
Već tradicionalno udružujemo kreativne snage s našim suradnicima kako bi vam donijeli inspiraciju za najljepši uskrsni stol. Pa, ako ste u potrazi za nečim svježim, laganim, ali istovremeno raskošnim i posebnim, donosimo vam nekoliko pomno odabranih recepta naše Tanje Pastuović Klaić (@tanja.cookamigustam) koji su idealna kombinacija za one koji vole klasiku, ali i vole malo začiniti stvari. Tu je uskrsni tart, elegantna i jednostavna opcija koja će osvojiti svakog gosta; zatim šparoge s poširanim jajima i pršutom, koje na tanjur donose svu svježinu proljeća i mirise Mediterana, a za kraj, prava slastica za dušu, jastuk torta s voćem, lagana, prozračna i neodoljivo primamljiva.
Bilo da se odlučite pripremiti samo jedan od ovih recepata ili sve zajedno, jedno je sigurno – vaš će stol ove godine zablistati u punom sjaju.





Uskrsni tart
Ako tražite jelo koje će izgledom osvojiti goste na prvu, a pripremom vas neće izmoriti, uskrsni tart je pun pogodak. Hrskava podloga, kremasti nadjev i sezonske namirnice u živim bojama čine ovu deliciju savršenim dodatkom blagdanskom stolu. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog!
Sastojci:
- 1 omot svježeg lisnatog tijesta (275 g)
- 350 g svježeg sira
- 1 jaje
- 80 g naribanog emmentalera
- 50 g naribanog parmezana
- sol, papar
- 250 g šparoga
- 150 g pršuta
- 3 jaja
- rotkvice
- crni sezam
Postupak:
- Tijesto izbockajte vilicom.
- U zdjeli pomiješajte svježi sir, jaje, emmentaler, parmezan, sol i papar pa rasporedite po tijestu, ostavljajući rub tijesta bez nadjeva.
- Rubove premažite razmućenim jajetom, pospite sezamom i stavite peći na 220°C dok ne dobije lijepu boju, oko 30 minuta.
- Za to vrijeme blanširajte očišćene šparoge, kuhajte na laganoj vatri u posoljenoj vodi max 2 minute. Ocijedite ih, ohladite pod mlazom hladne vode i posušite.
- Jaja kuhajte 8 minuta.
- Na pečeni tart dodajte blanširane šparoge, jaja, pršut i rotkvice.




Šparoge s poširanim jajima i pršutom
Šparoge su pravi dragulj proljetne kuhinje, nježne, aromatične i zdrave. U ovom receptu dolaze u savršenom paru s poširanim jajima i tanko rezanim pršutom, stvarajući jelo koje pršti od okusa, a izgleda kao da dolazi iz najboljih restorana. Idealan je izbor za doručak, brunch ili kao predjelo za uskrsni ručak.
Sastojci:
- 300 g šparoga
- 6 jaja
- 200 g pršuta
- sol, papar
Postupak:
- Šparogama uklonite donji, tvrdi dio (kad ih presavijete same pucaju).
- U lonac s kipućom vodom dodajte 2 prstohvata soli i pripremljene šparoge te ih kratko blanširajte.
- Blanširane šparoge kratko potopite u zdjelu s hladnom vodom kako bi šparoge zadržale lijepu zelenu boju, zatim ih cijedite.
- U drugom loncu u kipuću vodu dodajte 2 prstohvata soli i kuhačom lagano miješajte tako da se u sredini stvori mali vrtlog. U sredinu vrtloga dodajte razbijeno jaje i na jako laganoj vatri ostavite 3 minute.
- Izvadite poširano jaje iz vode i ponovite postupak i s preostalim jajima.
- Poslužite šparoge s pršutom i poširanim jajima.




Šunka u kruhu
Sastojci:
Postupak:
- Šunku stavite u veliki lonac, prelijte hladnom vodom tako da je cijela šunka pod vodom i kuhajte oko 30 min.
- Izvadite šunku iz lonca i ostavite da se dobro ocijedi i ohladi.
- U čaši pomiješajte suhi kvasac, šećer i malo tople vode pa ostavite da se napravi pjenica.
- U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, promiješajte, napravite malu udubinu u sredini pa dodajte pripremljeni kvasac i mlaku vodu.
- Mijesite ručno ili uz pomoć miksera dok vaše tijesto ne bude glatko i elastično.
- Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu posudu, pokrijte i pustite da se diže oko sat vremena, odnosno dok se tijesto podupla u volumenu.
- Izvadite tijesto iz zdjele na radnu površinu posutu brašnom i razvaljajte ga. U sredinu stavite dobro osušenu šunku, premažite razmućenim jajetom i obložite je tijestom. Krajeve tijesta čvrsto stisnite da se zalijepe.
- Ako želite, možete malo tijesta ostaviti za dekoraciju, oblikovati ukrase i postaviti ih na vrh.
- U lim stavite papir za pečenje, lagano pospite brašnom pa u sredinu stavite šunku u tijestu. Pokrijte krpom i osavite da odmori oko 20 minuta. Premažite tijesto preostalim razmućenim jajetom.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-30 min na 200°C, zatim smanjite temperature na 180°C i pecite još nekih 30-40 minuta. Pregledavajte povremeno, po potrebi pecite i duže, a ako vam tijesto brzo prima boju, možete ga u drugoj fazi pečenja zaštititi alu folijom.
- Izvadite kruh sa šunkom iz pećnice, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.



Jastuk torta
Nakon bogatog blagdanskog obroka, svi mi ipak žudimo i za nečim laganim, svježim i voćnim. Jastuk torta opravdava svoje ime, mekana, je prozračna i nježna, a sezonsko voće daje joj š svježinu. Ovo je desert koji će se svidjeti svima, a i vizualno će obogatiti svaki uskrsni stol.
Sastojci:
Biskvit:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
- 3 žlice mlijeka + 2 žlice ruma
Krema:
- 800 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 2 žličice vanilija paste
- 80 g gustina
- 40 g maslaca
- 300 ml mliječnog vrhnja za šlag
- 2500 g jagoda
- 250 g malina
- malo šećera u prahu
Postupak:
- Bjelanjke izmiksati u snijeg, dodati šećer i jedan po jedan žumanjak te lagano umiješati i brašno.
- Izliti smjesu u lim obložen papirom za pečenje. Peći oko 20 min na 180°C.
- Pečeni biskvit izrezati na trakice i poškropiti s malo mlijeka i ruma.
- Pripremiti kremu. U loncu zagrijati mlijeko do ključanja. U drugoj zdjeli izmiješati žumanjke i šećer, dodati gustin, vaniliju i malo vrućeg mlijeka.
- Sve promiješati pjenjačom pa uliti u lonac s preostalim mlijekom i kuhati, miješajući, dok se krema ne zgusne.
- Maknuti s vatre pa umiješati maslac. Ostaviti da se krema malo ohladi.
- Složiti tortu – na tanjur za serviranje poslagati polovicu biskvita narezanog na trakice, ostavljajući malo razmaka između, premazati polovicom mlake kreme i po njoj rasporediti dio voća.
- Ponovo staviti trakice biskvita, ostatak kreme i dio voća. Na kraju premazati tučenim vrhnjem za šlag, ukrasiti voćem (i maćuhicama) pa posuti šećerom u prahu.


Recepte nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić