

Mediteranski biser na slovenskoj obali očarava svojom autentičnom atmosferom. Među uskim ulicama starog gradskog središta skriva se svijet koji podsjeća na slavna talijanska ribarska sela. No ovaj dragulj mnogo je bliže nego što mislite.
Dok šetate uskim popločanim ulicama Kopra, misli nehotice odlutaju prema talijanskim ribarskim selima. Grad, smješten među drevnim kamenim fasadama i drvenim škurama u živim bojama, zvuči kao poglavlje iz talijanske razglednice. No to nije Monterosso ni Vernazza. To je Kopar, slovenska verzija Cinque Terre, sa slovenskim karakterom i mediteranskom dušom.
Šarena simfonija fasada
Ovdje šarene fasade kuća blistaju na sunčevoj svjetlosti. Žuta, oker, crvena i pastelno plava, svaka nosi svoju priču. Kao i u Cinque Terre i ovdje se boje prelijevaju duž obalne siluete. Stare gradske kuće stišću se jedna uz drugu, tvoreći labirint uličica koje mame na istraživanje. Iza svakog ugla čeka novo iznenađenje, možda šarmantni trg ili skriveni kafić. Baš kao u Cinque Terre, i u Kopru sve odiše jednostavnošću i povezanošću s morem. Male lokalne trgovine nude ručno rađene suvenire, domaće maslinovo ulje, a zavojite ulice često vode do vidikovaca s očaravajućim pogledom na obalu.
Duša grada
Kopar nije samo kulisa za fotografije. To je grad s karakterom, u kojem se isprepliću utjecaji Venecije, Austro-Ugarske i suvremene urbane kulture. Kopar s ponosom nosi pečat venecijanske vladavine – srednjovjekovne palače svjedoče o bogatoj prošlosti pomorske republike. Pretorska palača na središnjem Titovom trgu poziva na divljenje. Od tamo možete krenuti u Pokrajinski muzej, koji je nekad bio palača slikara Carpaccia. Ili pak popiti espresso u sjenovitoj uličici, izgubiti se među galerijama i potom uz zalazak sunca nazdraviti čašom malvazije na molu.
Za razliku od svojih talijanskih rođaka, Kopar ostaje manje preplavljen turistima. Upravo mu to daje dozu tajanstvenosti i autentičnosti koju često nedostaje poznatijim turističkim destinacijama. I zato mu savršeno pristaje nadimak slovenski Cinque Terre, uz svijest da je to više od slike. To je osjećaj.
Aktivni doživljaj prirode i sporta
Koparsko zaleđe iznenađuje svojom raznolikošću. Šarmantna istarska sela kriju brojne dragocjenosti. Planinarske staze vode kroz maslinike, opravdavajući nadimak slovenske maslinarske meke.
Zaljubljenici u planinarenje rado se penju na Slavnik. Ovaj „mali Triglav” oduševljava prekrasnim pogledima na more. Najkraća staza vodi iz sela Podgorje, dok se za lakši uspon preporučuje zapadna padina iz Prešnice. Tumova kuća na vrhu (1028 m) nudi okrjepu uz uživanje u flori koja okružuje vrh.
Prirodni rezervat Škocjanski zatok najveće je poluslano močvarno područje u Sloveniji. Na 122 hektara dom su rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Kružna poučna staza omogućuje promatranje ptica i drugih stanovnika rezervata. Možete sresti podolsko govedo i kamarške konje, oni pomažu u očuvanju prirodne ravnoteže.
Proljetni dani pozivaju na aktivno istraživanje Kraškog ruba. Ovo područje privlači penjače iz cijelog svijeta, neki ga nazivaju slovenskim penjačkim rajem. Vikendi na rubu nude bogat izbor aktivnosti: penjanje, biciklizam, trčanje i edukativne šetnje samo su neke od opcija.
Za ljubitelje vodenih sportova tu su SUP izleti uz obalu, s daske možete uživati u pogledu na obalu iz potpuno nove perspektive. Oni željni adrenalina mogu isprobati wakeboarding u obližnjem wake parku, dok ronioci otkrivaju podvodni svijet u blizini Debelog rtiča.
Gurmanski doživljaji za sva osjetila
Kopar se sve više profilira kao gurmanska destinacija. Subotnji posjet gradskoj tržnici obavezan je ritual za sve koji cijene lokalne okuse. Štandovi su prepuni domaćih proizvoda, svježe voće i povrće, med, sirevi, sve mami na kupnju. Ugođaj subotnjeg jutra najbolje je zaokružiti kavom u obližnjem kafiću.
Istarsko maslinovo ulje slovi kao jedno od najcjenjenijih na svijetu, u njemu se osjeća snaga mediteranskog sunca. Dani divljih šparoga u travnju oduševljavaju jelima od ove sezonske delicije, dok festival Viva la pasta posljednjeg tjedna travnja slavi tjesteninu u svim mogućim oblicima.
U samom gradskom središtu, restoran Capra, svega nekoliko koraka od mora, nudi vrhunsku mediteransku kuhinju. Za gurmane koji njeguju održiv pristup, pravi je izbor Rizibizi u Portorožu, restoran koji nosi prestižni znak Zeleni ključ.
Za nešto odvažniji gastronomski doživljaj tu je Istrian bistro & Tapas bar, također u Portorožu. Njihovi istarski tapasi omogućuju da Istru upoznate kroz svaki zalogaj. Mali, šareni zalogaji podsjećaju na španjolski tapas, ali s izraženim slovenskim šarmom. Najzahtjevniji gurmani svratit će u restoran COB, ovu modernu fine dining destinaciju koja je 2022. godine dobila Michelinovu zvjezdicu.
U okolici grada ugodno iznenađuje Gostilna Oljka u mirnom Vanganelu. Njihova specijalnost, “ombolo u tijestu”, oduševljava ljubitelje autentične domaće kuhinje. Ovdje se tradicija i suvremenost susreću u toploj, domaćoj atmosferi.
Otkrijte slovenski Cinque Terre
Možda Kopar nema dramatične litice kao njegove talijanske srodnice, ali ima autentičnu dušu i šarenu priču koja čeka da je otkrijete. Samo dva sata vožnje od Ljubljane skriva se komadić Mediterana koji će vas očarati. Posjet Kopru putovanje je kroz vrijeme i kulturu. To je susret s mediteranskim duhom, na slovenski način.
*Članak je preuzet s Journal.si
Foto: Ivan Andrejic, Instagram (@w.i.t.h.d.a.n.i.e.l, @visitkoper)