Naizgled skromna, ova 200 godina stara koliba gostima nudi jela s Michelinovom zvjezdicom i veliki je hit
Naizgled skromna, ova 200 godina stara koliba gostima nudi jela s Michelinovom zvjezdicom i veliki je hit

Naizgled skromna, ova 200 godina stara koliba gostima nudi jela s Michelinovom zvjezdicom i veliki je hit

U osamljenom kutku Irske, među zelenim pašnjacima, smjestila se 200 godina stara kamena kućica koja je osvojila jednu od najprestižnijih gastronomskih nagrada – Michelinovu zvjezdicu. Homestead Cottage, restoran koji prkosi konvencijama fine dininga, postao je senzacija zahvaljujući talentu i viziji škotskog chefa Robbieja McCauleyja i njegove supruge Sophie.

Prije nego što se odlučio za život daleko od urbanih središta, McCauley je brusio svoje kulinarske vještine u elitnim restoranima Ujedinjenog Kraljevstva i Irske. No, 2023. godine, uz potporu supruge, prihvatio je izazov. Preuzeli  su staru kućicu nadomak sela Doolin, nedaleko od čuvenih Cliffs of Moher. Sophie, tada u osmom mjesecu trudnoće, potaknula ga je riječima: Zašto ne bismo probali? Odluka se pokazala sudbonosnom.

Rustikalni šarm i sezonski okusi

Homestead Cottage nije klasičan fine dining restoran s bijelim stolnjacima i ekstravagantnim dekoracijama. Ovdje se večera uz drvene stolove izrađene od podnih dasaka starog mlina, dok pucketanje vatre u kaminu stvara ugodnu atmosferu.

McCauley inzistira na lokalnim i sezonskim namirnicama. U vlastitom vrtu uzgaja češnjak, bob, korabicu i šparoge, a u jelovniku se nalaze isključivo najkvalitetniji irski proizvodi – kamenice Flaggy Shore, rak Moher, grdobina Aran i govedina Burren. Njegov pristup kulinarstvu temelji se na filozofiji minimalnog otpada, pri čemu kreativnost dolazi do izražaja kroz degustacijski meni.

Brzi uspon do Michelinove zvjezdice

Početni tjedni nakon otvaranja u srpnju 2023. prošli su u mirnom tonu, no jedna izvrsna recenzija u The Irish Timesu donijela im je iznenadni val gostiju. U roku od nekoliko mjeseci restoran je postao pravi hit, a u veljači 2024. stigla je i Michelinova zvjezdica, što je zapanjilo i same vlasnike.

Unatoč globalnim izazovima u ugostiteljstvu, McCauley ne planira usporiti. Njegov cilj nije osvajanje nagrada, već stvaranje nezaboravnih okusa iz najboljih lokalnih sastojaka. Već sada razmišlja o novim jelima – svježa turbot riba u zimskim mjesecima, rajčice i jastozi ljeti te nezaobilazno proljetno jelo: janjetina, divlji češnjak i šparoge.

Homestead Cottage dokaz je da se vrhunska gastronomija može skrivati i na najneobičnijim mjestima. U svijetu gdje dominiraju urbani restorani s luksuznim interijerima, ovaj mali kutak Irske pokazuje da su strast, posvećenost i autentičnost ključni sastojci pravog gastronomskog doživljaja.

Foto: Instagram (@homesteadcottage_doolin)

Učitati još
Zatvori