

Dolazak jagoda na tržnice i u trgovine jedan je od nama najdražih znakova dolaska proljeća. Jagode obožavamo i svježe i u svim slasticama, a jedna od najjednostavnijih slastica za pripremu je štrudla od jagoda. Iako štrudle najčešće jedemo punjene jabukama ili višnjama, ako još niste isprobali verziju s jagodama, ne znate koliko propuštate! Nama je draža od svih drugih. Kombinacija sočnih i slatkih jagoda i tanke, hrskave kore uz dodatak šećera u prahu i nota vanilije jednostavno je savršen!

Štrudla od jagoda: Recept koji ćete napraviti puno puta
Štrudla od jagoda je jednostavna za pripremu, a može se napraviti na nekoliko načina. Tijesto možete raditi sami ili koristiti kupovne kore za savijače i štrudle, a punjenje možete napraviti od svježih jagoda ili ih prethodno kuhati. Nadalje, u punjenje osim jagoda može ići i krem sir ili krema od vanilije, no naš omiljen način je jednostavno punjenje svježim jagodama. Uvijek uz štrudlu možete poslužiti kuglicu sladoleda od vanilije ili preljev od vanilije!
Sastojci:
- pakiranje kora za štrudle (500 g)
- 600 g svježih jagoda
- 80 g šećera (ovisno o slatkoći jagoda)
- 1/2 limuna (korica)
- maslac (za premazivanje kora)
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica gustina
- 1 jaje + 1 žlica hladne vode (za premaz)
- šećer u prahu (za posip)
Postupak:
- Jagode operite, očistite i nasjeckajte na komadiće.
- U zdjeli dobro pomiješajte jagode, šećer, vanilin šećer, gustin i koricu pola limuna.
- Koru stavite na radnu površinu, tanko namažite rastopljenim maslacem, na nju stavite drugu koru i ponovo namažite.
- Dodajte smjesu jagoda i šećera, rasporedite po kori ali ostavite prazne rubove. Pažljivo zarolajte.
- Ponovite sa svim korama. Štrudle slažite u prethodno maslacem namazan pleh za pečenje.
- Umutite jedno jaje i žlicu vode, time premažite štrudle.
- Pecite 30-40 minuta na 180 stupnjeva, dok štrudla ne bude zlatno smeđa i hrskava.
- Ostavite da se ohladi pa pospite šećerom u prahu. Poslužite!
Foto: Instagram, Dupe Photos