

Odlaske na kave, doručke i brunch u popularne gradske lokale počeo je zamjenjivati novi trend koji se širi društvenim mrežama. Riječ je o trendu zvanom Home Café koji podrazumijeva okupljanja u stanu koji domaćin prethodno uredi na način kao da je kafić. Na jednom se mjestu poslužuju hrana i piće, ispisuju se jelovnici, a stolovi se organiziraju kao u omiljenom kafiću. Ovaj hit odmah je kupio i nas – obožavamo sve u vezi s njim.
Personalizirani touch i ugodna, opuštena atmosfera kod nas će uvijek imati prednost nad gužvom u lokalima, a kod kuće pripremljena hrana, kava i kokteli – to tek ne moramo objašnjavati! U želji da se i sami okušamo u ovom velikom trendu, u suradnji sa Studencem kreirali smo Journal Home Café. Pripremili smo naša najdraža brunch jela, popili kavu i Mimose, i još se više zaljubili u ovaj trend.

Home Café: Novi trend koji volimo
Dok je kod starijih generacija bilo sasvim uobičajeno odlaziti u goste na kavu i kolače, danas je taj običaj među mlađom populacijom iznimno rijedak, a zamjenjuje ga odlazak u kafiće, restorane, barove ili brunch lokale. I kao što smo već istaknuli, povratak jednostavnim i autentičnim iskustvima i trenucima poput pozivanja prijatelja na kućnu verziju “kafića”, postaje sve veći hit u svijetu – pa tako i kod nas.
Trend pretvaranja dnevnih boravaka i stanova u pop-up kafiće omogućuje ljudima da uživaju u iskustvu kafića bez napuštanja vlastitog prostora. Moramo priznati da nas jako zabavlja pretvarati osobni prostor u male, brendirane “lokale”; osmisliti jelovnik, napisati ga na plakate ili isprintati male menije, pripremiti i poslužiti hranu i piće na drugačiji način i usput se kroz igru okušati u ulozi kuhara, slastičara i bariste. Ako se nas pita, ovo je definitivno model druženja koji vrijedi isprobati.
Za Journal Home Café pripremili smo brunch klasik – Eggs Benedict, bogate tuna sendviče i fine palačinke u kombinaciji jagoda, čokolade i lješnjaka. Zasladili smo se i čupavcima, a za uspješan brunch nazdravili Mimosama! Kako biste i vi mogli rekreirati Home Café u svom domu, u nastavku donosimo recepte za jela koja smo pripremali.


Palačinke s namazom od lješnjaka, čokoladom i jagodama
Sastojci:
- 180 g glatkog brašna
- 1 veće jaje
- 350 ml mlijeka
- 35 g šećera
- prstohvat soli
- za punjenje i preljev: namaz od lješnjaka Nugafino, čokolada Sweet Co, svježe jagode
Postupak:
- U zdjeli sjedinite jaje, šećer i polovicu mlijeka.
- Umiješajte sol, brašno i ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Pokrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i premažite površinu tave tankim slojem ulja ili maslaca.
- Na zagrijanu tavu ulijte smjesu i zavrtite tavu da se smjesa rasporedi po cijeloj površini.
- Pecite palačinke 1-2 minute okrenite i ponovite s druge strane. Izvadite na tanjur i ponovite s ostatkom smjese.
- Palačinke mažite Nugafino namazom od lješnjaka i presavijte ili zarolajte.
- Rastopite malo Sweet Co čokolade, pa ju prelijte preko palačinka u tankom sloju. Na vrh dodajte narezane svježe jagode.




Tuna sendviči
Sastojci:
- Panero tost sa sjemenkama
- 1 tuna salata Regina di mare
- Joma majoneza
- mliječni namaz Moje Jutro
- 1 krastavac
- 1 rajčica
- ljubičasti luk
- par listova zelene salate
Postupak:
- Tostirajte Panero tost kruh na tavi, a zatim ga namažite mliječnim namazom Moje Jutro i slojem majoneze Joma.
- Na tost rasporedite tuna salatu Regina di Mare, pa gore naslažite na kolutove narezan krastavac, ljubičasti luk i rajčicu.
- Dodajte listove zelene salate. Sendvič poklopite drugim komadom tosta, stisnite i zamotajte u papir za pečenje.
- Sendvič prerežite na pola kako biste dobili prekrasan presjek, a sendvič i dalje ostao zamotan u papir i spreman za konzumaciju!




Eggs Benedict
Sastojci (za 2 porcije):
Umak Hollandaise:
- 2 žumanjka
- 100 g maslaca
- 1 žlica soka limuna
- ½ žličice soli
Dodatno:
- 2 jaja
- 1 žlica octa
- ½ žličice soli
- 2 žlice maslaca
- 60 g kuhane šunke
- mliječni namaz Moje Jutro
- 2 šnite Panero tosta
- papar, sol i peršin, za posluživanje
Priprema:
- Rastopite 100 g maslaca. U blender dodajte žumanjke, sok limuna i sol i blendajte 30 sekundi. Uz blendanje postepeno ulijevajte otopljeni maslac. Nakon što ste ulili maslac blendajte još 30 sekundi.
- Prebacite umak u zdjelicu, pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do posluživanja.
- Zakuhajte lonac vode i dodajte ocat i sol. Ubacite jaja i kuhajte 4 minute. Izvadite jaja rupičastom žlicom i ostavite da se malo ocijede.
- Jednu žlicu maslaca rastopite na srednje jakoj vatri i dodajte šunku. Pecite par minuta sa svake strane i maknite iz tave.
- Na istoj tavi tostirajte tost kruh.
- Premažite kruh mliječnim namazom i rasporedite šunku, dodajte jaje i prelijte Hollandaise umakom.
- Posipajte paprom, soli i peršinom i poslužite.





Čupavci
Kao i pravi Café, na našem se druženju morala naći i barem jedna prava, sočna slastica. Naš su odabir ovog puta bili savršeno mekani i fini čupavci Bon Gusto – savršen omjer čokolade, kokosa i biskvita!


Mimose
Najpoznatiji brunch koktel zasigurno su Mimose, vrlo jednostavno, lagano, a istovremeno bubbly i zabavno piće. Priprema ne može biti jednostavnija, u omjeru 50-50 pomiješajte sok od naranče Voćni Vrt i pjenušac po izboru!




Foto: Kristina Štriga