

Hrskavo, slatko, orašasto i zdravo? Uz sve to, uvijek spretno za prigristi ili ponijeti sa sobom na posao? Granola bar je odgovor na vječnu potragu za doručkom on the go, za snackom ili užinom, a ponekad čak i večerom. Umjesto kupovnih, zdravu verziju pripremamo kod kuće po jednostavnom receptu, a vole je i djeca, pa je idealna i kao užina za školarce.
Homemade granola bar postaje sve popularniji jer je priprema brza i jednostavna, a može stajati (u frižideru) i tjedan dana. U nastavku donosimo dva recepta – jedan za granola bar bez pečenja, drugi za granola bar koji se peče.

Recept za granola bar bez pečenja
Sastojci:
- 1 šalica kremastog maslaca od kikirikija ili indijskih oraščića
- 2/3 šalice meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
- 2 1/2 šalice zobenih pahuljica
- 1/3 šalice sitnih čokoladnih kapljica (ili nasjeckane čokolade)
- 3 žlice koštica (bučine ili suncokretove) ili nasjeckanog kikirikija/indijskih oraščića
Postupak:
- Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte maslac od kikirikija, med, vaniliju i sol.
- Dodajte zobene pahuljice, komadiće čokolade i koštice ili orašaste plodove.
- Smjesa bi se u početku mogla činiti suhom, ali nastavite miješati i sjedinit će se.
- Smjesu čvrsto utisnite u pleh za pečenje. Upotrijebite drugi komad papira za pečenje i stražnju stranu mjerne posude kako biste smjesu izravnali.
- Ohladite najmanje 1 sat, a zatim narežite na ploške. Pločice čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Recept za granola bar koji se peče
Sastojci:
- 230 g zobenih pahuljica
- 80 g cijelih badema, grubo nasjeckanih
- 113 g meda
- 56 g maslaca, narezanog na komadiće
- 50 g svijetlosmeđeg šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice morske soli
- 60 g suhih brusnica, grubo nasjeckanih
- 65 g malih komadića čokolade
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite dno i stranice četvrtaste posude papirom za pečenje.
- Dodajte zobene pahuljice i nasjeckane bademe u mali lim za pečenje i pecite 5 minuta. Promiješajte i pecite još 3 do 5 minuta ili dok se lagano ne zapeče. Prebacite u veliku zdjelu.
- Pomiješajte maslac, med, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i sol u malom loncu na srednjoj vatri. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se maslac ne rastopi i i dok se šećer ne otopi.
- Ulijte smjesu maslaca u zdjelu s tostiranim zobenim pahuljicama i bademima. Dobro promiješajte. Neka se ohladi 5 minuta.
- Umiješajte brusnice i 1/4 šalice malih komadića čokolade. Neki komadići čokolade mogli bi se otopiti, ali se pretvaraju u ljepilo i pomažu u držanju pločica zajedno.
- Premjestite zobenu smjesu u pripremljenu posudu i gumenom lopaticom je čvrsto utisnite u posudu. Pritisnite jako da pločice ostanu zajedno kad se ohlade i režite.
- Preostale 2 žlice čokoladnih komadića pospite po smjesi za granolu, a zatim ih gumenom lopaticom nježno utisnite na vrh.
- Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata. Izrežite na 12 štangica.
- Čuvajte granola barove u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Foto: Pexels, Unsplash, Instagram