

Spaghetti alla Carbonara jedno je od najpoznatijih i najomiljenijih talijanskih jela, a potiče iz Rima. Iako postoji puno verzija i recepata, klasična verzija ovog jela temelji se na tek nekoliko osnovnih sastojaka. Priprema je brza i jednostavna, no potrebno je paziti na nekoliko detalja u pripremi kako bi Carbonara ispala baš kako treba!
Prava Carbonara radi se od špageta, Guancialea, jaja, Pecorino sira i crnog papra – ne sadrži vrhnje, luk i slične dodatke prisutne u nekim receptima. Osim kvalitetnih sastojaka, važno je pažljivo balansiranje okusa, osobito kada je riječ o siru i papru. U nastavku donosimo recept velikog talijanskog chefa Antonia Carluccia po kojem nam Carbonara uvijek ispada savršeno!

Recept za najbolju Carbonaru
Sastojci:
- 220 g špageta
- 25 g Guanciale ili panceta (narezati na male kockice)
- 2 jaja
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 g Parmezana ili Pecorina
- svježe mljeven crni papar
Postupak:
- Skuhajte tjesteninu u velikoj zdjeli slane kipuće vode (da bude al dente).
- Dok se tjestenina kuha, na velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite pancetu/Guanciale do ne postane hrskava.
- U zdjelici lagano umutite žumanjke, sir i papar.
- Kada je tjestenina gotova, ocijedite ju i dodajte u tavu. Dobro promiješajte. Ugasite vatru.
- Pustite da se malo ohladi pa dodajte jaja sa sirom i paprom. Sve još jednom dobro promiješajte i odmah poslužite.

Foto: Dupe Photos, YouTube, Unsplash