Njoki s umakom od bosiljka i burratom: Svjež i kremast obrok idealan za početak proljeća
Njoki s umakom od bosiljka i burratom: Svjež i kremast obrok idealan za početak proljeća

Njoki s umakom od bosiljka i burratom: Svjež i kremast obrok idealan za početak proljeća

Njoki su jedan od obroka koje stalno pripremamo- jednostavni su i brzi za pripremu, neodoljivo ukusni, a mogu se kombinirati uz gotovo sve. Već smo vam otkrili recept za njoke s kaduljom i parmezanom, savršeno jelo za gotovo sve prigode. Sada donosimo recept za njoke s bosiljkom i burratom koji su odlična opcija za date night ili obrok s prijateljima. Pripremaju se za pola sata – a okus će vas oduševiti. Svježina bosiljka i kremasta burrata čine savršen spoj!

Njoki s bosiljkom i burratom

Sastojci:

  • 450 g krumpira
  • 85 g brašna
  • 1 žumanjak
  • 70 g pinjola
  • 15 g naribanog parmezana
  • 38 g svježeg bosiljka
  • 55 g maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice limunovog soka
  • sol
  • papar
  • 1 žlica maslaca

Priprema njoka

  • Krumpir stavite kuhati u kipuću vodu. Kada je kuhan, ogulite ga.
  • Krumpir stavite u veliku posudu i izgnječite ga, te napravite rupu u sredini smjese. Dodajte jaje, žličicu soli i malo brašna. Napravite veliku loptu od ove smjese za njoke – nema potrebe ju previše gnječite.
  • Ostavite smjesu da odstoji 10-ak minuta i podijelite je na četiri jednaka djela.
  • Te dijelove izvaljajte na tanke i duge valjke i od njih radite kuglice u obliku njoka.
  • Njoke stavite na dasku ili veliki tanjur na koji ste stavili brašno i nježnim pokretima ih uvaljajte u brašno – ne previše.

Priprema pesta od bosiljka

  • Izblendajte bosiljak, češnjak, tostirane pinjole (ostavite nekoliko pinjola za toping), limun, ulje, 1/4 žličice soli i 1/8 žličice papra- dok smjesa ne postane glatka.
  • Potom dodajte parmezan – i ponovo izblendajte u blenderu.
  • Možete dodati još ulja ako ne želite da pesto bude previše gust – ili soli i papra ako preferirate.
  • U tavu dodajte žlicu maslaca i pesta po želji. Njoke skuhajte u kipućoj vodi – znat ćete da su spremni kada isplivaju na površinu.
  • Odmah ih dodajte u tavu s pestom i ubacite malo vode od kuhanja.
  • Promiješajte da se sastojci sjedine i dodajte burratu, pinjole, sol, papar i malo maslinovog ulja.
  • Et voilà – njoki s bosiljkom i burratom su spremni!

Preuzeto s journal.rs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori