Journal gastro izbor za veljaču: Ficlek ima domaću, zagrebačku hranu kakvu pamtimo još iz djetinjstva
Journal gastro izbor za veljaču: Ficlek ima domaću, zagrebačku hranu kakvu pamtimo još iz djetinjstva

Journal gastro izbor za veljaču: Ficlek ima domaću, zagrebačku hranu kakvu pamtimo još iz djetinjstva

Došli smo do samog kraja veljače, a kako se nalazimo (nadamo se) u zadnjim zimskim i hladnim danima, odlučili smo iskoristiti to na najbolji način i ugrijati se pravim domaćim, tradicionalnim zagrebačkim jelima.

Posjetili smo Gostionicu Ficlek, prvo i jedino odredište kada u centru Zagreba zaželimo domaće štrukle, finu juhicu, krpice sa zeljem i slične specijalitete.

Ficlek gastro izbor mjeseca
Ficlek gastro izbor mjeseca

Journal Gastro izbor mjeseca: Veljača

Ficlek smo posjetili nekoliko dana prije njegovog velikog 5. rođendana. Baš kao u samim počecima, lokal izgleda svježe i puno života, a atmosfera je vrlo živahna. Već u 11 sati, čim su počeli raditi, napunili su se gotovo svi stolovi u lokalu.

Prošle godine Ficlek je posjetilo preko 40 000 gostiju, što je, s obzirom na 30 sjedećih mjesta u lokalu, zaista impresivna brojka. Saznali smo i da prodaju preko 6000 porcija purice i preko 5000 gemišta godišnje.

Kako je Ficlekov koncept prepoznalo jako puno gostiju, i domaćih i stranih, pričaju nam da im je prostor postao tijesan i da je u planu preseljenje Ficleka u veći prostor – isto u centru grada. Iako se točan datum preseljenja još ne zna, obavijestit ćemo vas na vrijeme!

 

Ficlek gastro izbor mjeseca

Autentična zagrebačka gostionica

Ficlek se među zagrebačkim restoranima ističe kao mjesto s vrlo jasnim i jednostavnim konceptom kojeg se strogo drži i zbog toga mu odlično ide! Jela koja su se pokazala dobro pogođenima i prihvaćena nemaju razloga mijenjati, pa ovako uvijek znamo što nas očekuje.

Kod nas se jede i pije kak je nekad bilo, praf po zagrebački. Kaj je na Dolcu, to je u Ficleku: lokalno, domaće i autentično! Imamo sve kaj treba, od ficleka za prigristi nekaj uz gemišt do konkretnoga kaj su bake i mame spremale nedjeljom.

Ficlek gastro izbor mjeseca

Tradicionalna jela – što se mora probati?

Ficlek je mjesto gdje možete pronaći sve od najboljih domaćih i tradicionalnih jela na jednom mjestu.

Ima jako puno turista koji dolaze s papirićem na kojem je napisano “Ficlek – štrukli”. Proširio se glas, a slično je i s puricom i ajngemahtecom – kažu nam u Ficleku.

Pa iako su se možda štrukli, purica i ajngemahtec izdvojili kao favoriti, moramo vas upozoriti da se mi nismo mogli odlučiti i izglasati favorita.

U ponudi su “ficleki na daskicama”; tu ćete pronaći sir i vrhnje s lukom i crvenom paprikom, čvarke, kiseliš i luk, zatem kulenovu seku, kobasu, salamu, buđolu, pečenicu ili kuhanu šunku, također uz kiseliš i luk.

Od juha nude goveđu i paradajz juhu i ajngemahtec, u ponudi predjela su štrukli, krpice sa zeljem, trganci s gljivama, grenadirmarš i salata s kuhanom junetinom. Od glavnih jela izdvajamo faširance, pohance, kao i sezonska jela; sarmu, punjene paprike i kobasice sa zeljem i restanim krumpirom.

Ficlek gastro izbor mjeseca

Ručak koji želimo ponoviti

Juha i predjela

Moramo priznati da smo s velikim uzbuđenjem iščekivali dolazak jela na stol. Ručak smo započeli ajngemahtecom, tradicionalnom toplom juhicom koja nas je vratila u djetinjstvo. Baš kao bakina!

Nakon juhe prešli smo na predjelo, domaće krpice sa zeljem, koje su bile taman pikantne i aromatične, a porcija obilna kao da je glavno jelo.

Ficlek gastro izbor mjeseca
Ficlek gastro izbor mjeseca

Nismo mogli preskočiti njihove slavne štrukle, koji su nam bili zaista fantastični. Za sve fanove ove delicije, ali i one koji će štrukle tek probati po prvi put, Ficlek je obavezno odredište!

Glavno jelo

Za kraj je na stol stigao svinjski zagrebački odrezak punjen šunkom i sirom, a uz njega fini rizi bizi, još jedan klasik zagrebačke kuhinje.

Uz glavna jela tu su i sosevi umaci koji se mogu posebno naručiti, kao i fini domaći kruh i domaći kiseliš.

Ficlek gastro izbor mjeseca
Ficlek gastro izbor mjeseca

Deserti

Za kraj, iako već siti, jedva smo dočekali probati i Ficlekove slastice. Prvi je na redu bio kaiseršmarn s marmeladom od marelica, koji nam već od ranije spada u omiljene deserte. Ovo definitivno nije porcija za jednu (već situ) osobu, ali okusi i teksture ovog jela su mljac! Još jednom možemo reći – baš kao bakin!

Probali smo i izvrsnu štrudlu od višanja, koja je dijelu Journalove redakcije bila apsolutni favorit!

Ficlek gastro izbor mjeseca

Moramo napomenuti i kako je ponuda pića u Ficleku jednako originalna i zanimljiva! Ovdje nećete pronaći kupovne sokove, već sokove domaćih OPG-ova, a glavne zvijezde su ipak Ficlek miksevi – gemišt, škropec i Mussolini od maline ili bazge.

Iako rezervacije nisu obavezne, u nekim je terminima jako teško naći mjesto, pogotovo vikendima, pa je preporuka osigurati svoje mjesto.

Dodatne informacije:

Adresa: Pod Zidom 5, Zagreb

Radno vrijeme: svaki dan 11:00-23:00

Instagram: Gostionica Ficlek

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori