

Journal gastro izbor za veljaču: Ficlek ima domaću, zagrebačku hranu kakvu pamtimo još iz djetinjstva
Došli smo do samog kraja veljače, a kako se nalazimo (nadamo se) u zadnjim zimskim i hladnim danima, odlučili smo iskoristiti to na najbolji način i ugrijati se pravim domaćim, tradicionalnim zagrebačkim jelima.
Posjetili smo Gostionicu Ficlek, prvo i jedino odredište kada u centru Zagreba zaželimo domaće štrukle, finu juhicu, krpice sa zeljem i slične specijalitete.


Journal Gastro izbor mjeseca: Veljača
Ficlek smo posjetili nekoliko dana prije njegovog velikog 5. rođendana. Baš kao u samim počecima, lokal izgleda svježe i puno života, a atmosfera je vrlo živahna. Već u 11 sati, čim su počeli raditi, napunili su se gotovo svi stolovi u lokalu.
Prošle godine Ficlek je posjetilo preko 40 000 gostiju, što je, s obzirom na 30 sjedećih mjesta u lokalu, zaista impresivna brojka. Saznali smo i da prodaju preko 6000 porcija purice i preko 5000 gemišta godišnje.
Kako je Ficlekov koncept prepoznalo jako puno gostiju, i domaćih i stranih, pričaju nam da im je prostor postao tijesan i da je u planu preseljenje Ficleka u veći prostor – isto u centru grada. Iako se točan datum preseljenja još ne zna, obavijestit ćemo vas na vrijeme!

Autentična zagrebačka gostionica
Ficlek se među zagrebačkim restoranima ističe kao mjesto s vrlo jasnim i jednostavnim konceptom kojeg se strogo drži i zbog toga mu odlično ide! Jela koja su se pokazala dobro pogođenima i prihvaćena nemaju razloga mijenjati, pa ovako uvijek znamo što nas očekuje.
Kod nas se jede i pije kak je nekad bilo, praf po zagrebački. Kaj je na Dolcu, to je u Ficleku: lokalno, domaće i autentično! Imamo sve kaj treba, od ficleka za prigristi nekaj uz gemišt do konkretnoga kaj su bake i mame spremale nedjeljom.


Tradicionalna jela – što se mora probati?
Ficlek je mjesto gdje možete pronaći sve od najboljih domaćih i tradicionalnih jela na jednom mjestu.
Ima jako puno turista koji dolaze s papirićem na kojem je napisano “Ficlek – štrukli”. Proširio se glas, a slično je i s puricom i ajngemahtecom – kažu nam u Ficleku.
Pa iako su se možda štrukli, purica i ajngemahtec izdvojili kao favoriti, moramo vas upozoriti da se mi nismo mogli odlučiti i izglasati favorita.
U ponudi su “ficleki na daskicama”; tu ćete pronaći sir i vrhnje s lukom i crvenom paprikom, čvarke, kiseliš i luk, zatem kulenovu seku, kobasu, salamu, buđolu, pečenicu ili kuhanu šunku, također uz kiseliš i luk.
Od juha nude goveđu i paradajz juhu i ajngemahtec, u ponudi predjela su štrukli, krpice sa zeljem, trganci s gljivama, grenadirmarš i salata s kuhanom junetinom. Od glavnih jela izdvajamo faširance, pohance, kao i sezonska jela; sarmu, punjene paprike i kobasice sa zeljem i restanim krumpirom.

Ručak koji želimo ponoviti
Juha i predjela
Moramo priznati da smo s velikim uzbuđenjem iščekivali dolazak jela na stol. Ručak smo započeli ajngemahtecom, tradicionalnom toplom juhicom koja nas je vratila u djetinjstvo. Baš kao bakina!
Nakon juhe prešli smo na predjelo, domaće krpice sa zeljem, koje su bile taman pikantne i aromatične, a porcija obilna kao da je glavno jelo.


Nismo mogli preskočiti njihove slavne štrukle, koji su nam bili zaista fantastični. Za sve fanove ove delicije, ali i one koji će štrukle tek probati po prvi put, Ficlek je obavezno odredište!
Glavno jelo
Za kraj je na stol stigao svinjski zagrebački odrezak punjen šunkom i sirom, a uz njega fini rizi bizi, još jedan klasik zagrebačke kuhinje.
Uz glavna jela tu su i sosevi umaci koji se mogu posebno naručiti, kao i fini domaći kruh i domaći kiseliš.


Deserti
Za kraj, iako već siti, jedva smo dočekali probati i Ficlekove slastice. Prvi je na redu bio kaiseršmarn s marmeladom od marelica, koji nam već od ranije spada u omiljene deserte. Ovo definitivno nije porcija za jednu (već situ) osobu, ali okusi i teksture ovog jela su mljac! Još jednom možemo reći – baš kao bakin!
Probali smo i izvrsnu štrudlu od višanja, koja je dijelu Journalove redakcije bila apsolutni favorit!


Moramo napomenuti i kako je ponuda pića u Ficleku jednako originalna i zanimljiva! Ovdje nećete pronaći kupovne sokove, već sokove domaćih OPG-ova, a glavne zvijezde su ipak Ficlek miksevi – gemišt, škropec i Mussolini od maline ili bazge.


Iako rezervacije nisu obavezne, u nekim je terminima jako teško naći mjesto, pogotovo vikendima, pa je preporuka osigurati svoje mjesto.
Dodatne informacije:
Adresa: Pod Zidom 5, Zagreb
Radno vrijeme: svaki dan 11:00-23:00
Instagram: Gostionica Ficlek
Foto: Sanja Jagatić