Taste Atlas objavio je listu najukusnijih kolača na svijetu – među njima su i hrvatski klasici
Taste Atlas objavio je listu najukusnijih kolača na svijetu – među njima su i hrvatski klasici

Taste Atlas objavio je listu najukusnijih kolača na svijetu – među njima su i hrvatski klasici

Ako ste ljubitelj slatkih delicija, onda je lista najboljih kolača na svijetu koju je objavio Taste Atlas prava poslastica za vas. Među 100 najukusnijih kolača našle su se i dvije omiljene hrvatske slastice – rapska torta zauzela je 87. mjesto, dok je nezaobilazna mađarica smještena na 96. poziciju. Iako nisu u samom vrhu, ovo je svakako priznanje bogatoj hrvatskoj slastičarskoj tradiciji. No, koji su se deserti našli u samom vrhu? Ovo su najukusniji kolači na svijetu prema Taste Atlasu.

1. Sernik (Poljska)

Ovaj tradicionalni poljski cheesecake priprema se od twaróga – vrste skute koja mu daje bogatu i kremastu teksturu. Povijest mu seže u 17. stoljeće, a danas postoji mnogo varijacija, uključujući one s grožđicama, limunovom koricom, čokoladnim premazom ili voćnim preljevima. Sernik je često neizostavan dio poljskih blagdanskih stolova.

2. Kladdkaka (Švedska)

Kladdkaka je švedska verzija čokoladne torte, poznata po svojoj bogatoj, vlažnoj unutrašnjosti i lagano hrskavoj vanjštini. Svojim intenzivnim okusom čokolade oduševljava ljubitelje slatkog, a često se poslužuje uz sladoled, šlag ili svježe bobičasto voće. Ovaj desert često se konzumira tijekom tradicionalne švedske fike – pauze za kavu.

3. Medovik (Rusija)

Medovik je slojevita torta koja datira iz 19. stoljeća, a vjeruje se da je prvi put pripremljena na ruskom dvoru. Sastoji se od tankih slojeva tijesta obogaćenog medom, između kojih se nanosi krema na bazi kiselog vrhnja, kondenziranog mlijeka ili maslaca. Okus mu je bogat, ali nježan, a s vremenom se sastojci savršeno prožimaju, stvarajući neodoljivu teksturu.

4. Baskijski cheesecake (Španjolska)

Za razliku od klasičnog cheesecakea, ova baskijska verzija nema koru i peče se na visokoj temperaturi, što mu daje karakterističnu karameliziranu, pomalo zagorjelu površinu. Iznutra ostaje nevjerojatno kremast i mekan. Ovaj kolač nastao je u San Sebastiánu i postao je globalni hit među ljubiteljima sira i slastica.

Baskijski cheesecake

5. Torta Caprese (Italija)

Ova intenzivna čokoladna torta s otoka Caprija poznata je po tome što ne sadrži brašno, što joj daje gustu i sočnu strukturu. Priča kaže da je nastala slučajno, kada je kuhar zaboravio dodati brašno, ali je rezultat bio tako ukusan da se recept očuvao do danas. Obično se priprema s bademima ili lješnjacima, a često se poslužuje uz tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije.

6. Valašský frgál (Češka)

Ovaj tradicionalni češki kolač potječe iz regije Moravska Vlaška i prepoznatljiv je po bogatom nadjevu koji može uključivati sušene kruške, mak, orahe, sir ili šljive. Tijesto je mekano i prozračno, a nadjev mu daje posebnu aromu. Frgál se često poslužuje tijekom blagdana i obiteljskih okupljanja.

7. Poljski kolač od jabuka (Poljska)

Poznat kao Jabłecznik, ovaj kolač kombinira sočan nadjev od jabuka začinjen cimetom između dva sloja mekanog biskvita. Često se posipa šećerom u prahu i poslužuje uz sladoled od vanilije ili tučeno vrhnje. Ovaj klasik poljske kuhinje jedan je od omiljenih domaćih kolača zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa.

pita od jabuka

8. Pão de Ló de Ovar (Portugal)

Ovaj tradicionalni portugalski biskvit iz grada Ovar potječe iz 18. stoljeća, kada su ga pripremale časne sestre. Njegova struktura je izuzetno lagana i prozračna, a često se peče tako da u sredini ostane blago tekuć. Posebno je popularan za Uskrs i druge svečane prilike.

9. Marcinek (Poljska)

Ovaj desert iz poljske regije Podlaskie sastoji se od dvadesetak tankih slojeva tijesta, između kojih se nanosi bogata krema na bazi vrhnja, često s aromom badema ili vanilije. Priprema ovog kolača zahtijeva strpljenje, ali rezultat je nevjerojatno ukusan i nježan kolač koji se topi u ustima.

10. Jordgubbstårta (Švedska)

Ova tradicionalna švedska torta od jagoda obično se priprema za Midsommar, veliki ljetni blagdan. Sastoji se od mekanog biskvita natopljenog limunovim sirupom, slojeva kreme od jaja i vanilije, te svježih jagoda. Na kraju se cijela torta prekriva mascarpone kremom i dodatnim jagodama, stvarajući osvježavajući, bogati desert savršen za ljetne dane.

Foto: Pexels, Dupe, Instagram (@matfashionistan)

Učitati još
Zatvori